V Česku by mal byť počas januára k dispozícii nový typ testu na COVID-19! Je pohodlnejší a rovnako spoľahlivý ako PCR

Bežný, a pre mnohých nepríjemný, spôsob testovania na COVID-19, výter nosohltanu paličkou, by v Česku čoskoro mohli naradiť jednoduchšie, no rovnako spoľahlivé metódy testovania.
nový tip testovania na koronavírus v Čechách

Zdroj: facebook MZ SR

Test zo slín spoľahlivý ako PCR

Metódy odberov vzoriek zo slín a pomocou kloktania môžu nahradiť bežný, a pre mnohých nepríjemný, výter nosohltanu paličkou. Takéto testy cielia aj na tých, ktorí podstupujú testovanie pravidelne a opakovane.

Ako píše ČT24, Vzorky sú potom v oboch prípadoch vyšetrené v laboratóriách doposiaľ najspoľahlivejšou metódou PCR.

V Česku by mal byť k dispozícii už počas januára.

"Teraz finalizujeme uvedenie do praxe vo vybraných laboratóriách, v priebehu januára by testy mali byť k dispozícii," uviedol k testom zo slín riaditeľ a hlavný vývojár firmy Diana Biotechnologies, Václav Navrátil.

Dodal, že záujem je zo strany štátnych inštitúcií, firiem i verejnosti. Spoločnosť teraz dokáže pripraviť státisíce testov mesačne.

Firma už nové testy otestovala v spolupráci s Fakultnou nemocnicou Bulovka. Podľa vedcov tiež u nových testov zo slín nie je nutné samostatne izolovať vírusovú RNA, čo je najťažší krok laboratórnej analýzy.

Výsledná cena nových, pohodlnejších testov, bude zhruba rovnaká ako u ostatných PCR testov.

Kloktací test na koronavírus

Pre ľahšií a šetrnejší odber vzoriek u onkologických pacientov, trpiacich problémami so sliznicou, bol na Univerzite Palackého pôvodne vyvíjaný test, ktorý využíva kloktanie.

Podľa projektového manažéra ÚMTM Petra Vanka, ho teraz využívajú, alebo o neho majú záujem, napríklad umelecké súbory, ktoré podstupujú testovanie opakovane.

"Klinicky sme GARGTEST validovali na počte 459 párových vzoriek pacientov a porovnali sme ho s klasickým výterom z nosohltana. Výsledky štandardného odberu sa od samoodberu GARGTESTem signifikantne nelíšili a boli funkčne porovnateľné, čo je výborná správa, "uviedol riaditeľ ÚMTM Marián Hajdúch.

Pri kloktacom type testu človek kloktá tekutinu, ktorú potom vypľuje do kalíška so špeciálnym práškom. Samoodberová sada na takéto testovanie by mala byť časom dostupná aj na internete.


Mohlo by vás zaujímať:

6 príznakov, že ste mohli prekonať COVID-19! Nepanikárte, ale zostaňte opatrní

Lockdown v okrese Nitra sa sprísňuje, v týchto prípadoch budete po novom potrebovať negatívny test!


Dimini

"Som veľmi nadšený, že v Česku sa v januári plánuje uviesť nový typ testu na COVID-19. Je to skvelá správa pre všetkých, ktorí sa starajú o svoje zdravie a bezpečnosť. Nový test sa zdá byť veľmi sľubný, pretože ponúka rovnakú spoľahlivosť ako tradičný PCR test, no s väčším pohodlím. Umožňuje rýchlejšie a jednoduchšie vykonanie testu, čo znamená viac efektívne testovanie a rýchlejšie zistenie prípadných nákaz. www.mymilestonecard.biz