Zažívate Blue Monday alias Pochmúrny pondelok? Dnešný deň je podľa vedcov tým najdepresívnejším v roku!

Cítite sa dnes mizerne a hľadáte dôvod? Podľa vedcov je dnešok najdepresívnejším dňom v roku. V Británii mu hovoria "Blue Monday".
blue monday- najdepresívnejší deň v roku

Zdroj: Pixabay.com

Chladné počasie, Vianoce za nami, návrat do práce po dňoch ničnerobenia, stále zúriaca pandémia a celý zoznam nenaplnených predsavzatí pred vami, január je skrátka pre mnohých depresívnym mesiacom.

Konkrétne dnešný deň je údajne tým najdepresívnejším dňom celého roku. Psychológ Cliff Arnall z univerzity v Cardiffe dokonca na výpočet najhoršieho dňa zostavil špeciálny vzorec.

Sú v ňom zahrnuté všetky faktory zlej nálady, to je napríklad počasie, čas, ktorý ubehol od Vianoc, zadĺženosť, nízka motivácia a pocit, že musíme niečo urobiť, či zmeniť.

Vedecký fakt či marketingový ťah?

V Británii tento deň nazývajú "Blue Monday" (Pochmúrny pondelok) a v médiách každoročne vychádzajú rady, ako ho v zdraví prežiť.

Bežte na prechádzku, v práci sa posaďte k oknu, aby ste načerpali čo najviac denného svetla, alebo si vezmite dovolenku a odíďte niekam za slnkom, píše napríklad server Daily Mirror.

Veľa psychológov ale nabáda ľudí, aby pochnmúrny pondelok ignorovali. Nejde totiž o nič iné než o premyslený marketingový ťah.

Ako píšu české lidovky, vzorec na výpočet najhoršieho dňa totiž vymyslel psychológ Arnall na zákazku cestovnej kancelárie Sky Travels, ktorá sa snažila zvýšiť predaj svojich zimných zájazdov do tropických destinácií.

Tento markatingový zámer sa nepodaril, firma predvlani skrachovala, obavy z najhoršieho dňa v roku však žijú ďalej.


Prečítajte si aj:

V čase pandémie sa u žien zvýšil stres, u mužov altruistické správanie, zistili vedci v novej štúdii

Gény tvoria 40% našej schopnosti byť šťastným, zvyšok sa skladá z týchto troch hlavných zložiek, zistili vedci!


kalyl

In particular, amongusio.io today is said to be the most depressing day of the whole year. Psychologist Cliff Arnall from the University of Cardiff even compiled a special formula to calculate the worst day.

esignedpinch

Cliff Arnall, a psychologist from the University of Cardiff geometrydashwave.com, even devised a unique method to determine the day that was the worst.

fnaf12

Your article has captured my attention. Your shared insights will serve as a valuable resource in enhancing my comprehension of this subject matter. It has never been more enjoyable to dordlegame.io.