V čase pandémie sa u žien zvýšil stres, u mužov altruistické správanie, zistili vedci v novej štúdii

Podľa doterajších výsledkov ľudia uvádzali, že najviac im pri vyrovnávaní sa s nepríjemnými pocitmi v čase pandémie COVID-19 pomáha cvičenie, venovanie sa koníčkom, práca a kontakt s ďalšími ľuďmi.
pandémia COVID-19 priniesla zvýšený stres, úzkosť aj osamelosť

Zdroj: Pixabay.com

Stres, pocit osamelosti a ochota obetovať sa

V čase pandémie COVID-19 sa u žien zvýšil stres, u mužov sa zvýšilo altruistické správanie. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, do ktorej je zapojený aj český Národný ústav duševného zdravia. Všeobecne vzrástol u ľudí čas strávený s médiami.

Do štúdie sa zapojilo vyše 200 výskumníkov a 115 tisíc ľudí zo 150 krajín. Cieľom štúdie, ktorá stále pokračuje, je získať informácie pre preventívne a sociálne programy zamerané na pandémiu COVID-19, a aj na ďalšie budúce pandémie.

Štúdie sa zatiaľ zúčastnilo vyše 2300 respondentov z Česka, prevažovali ženy.

"Zaujímavým zistením je fakt, že v mnohých ohľadoch sa počas pandémie darí horšie ženám: zatiaľ čo takmer tri ženy z desiatich uviedli výraznejšie zhoršenie stresu, u mužov bol rozdiel nevýrazný. Zároveň ženy zaznamenali významnejší zhoršenie v pocitoch osamelosti a hnevu ako muži, "uviedla koordinátorka štúdie Denisa Maňková.

Podľa nej bola u pätiny zúčastnených mužov zaznamenaná zvýšená miera altruistického správania, ktoré spočíva na nezištnej službe iným ľuďom, v ochote obetovať pre ich dobro osobné záujmy.

V medzigeneračnom porovnaní štúdia ukázala, že pocit osamelosti sa zhoršil u mladších dospelých viac ako u ostatných skupín. Viac času stráveného s médiami uviedlo 60% odpovedajúcich.

Podľa doterajších výsledkov ľudia uvádzali, že najviac im pri vyrovnávaní sa s nepríjemnými pocitmi v čase pandémie pomáha cvičenie, venovanie sa koníčkom, práca a kontakt s ďalšími ľuďmi.

"Pre seniorov bol najefektívnejší priamy osobný kontakt alebo interakcie s druhými, užívanie internetu, cvičenie či chôdza, zmysluplný koníček a napodiv taktiež práca z domu či z pracoviska," dodala Maňková.

Do štúdie sa môže zapojiť ktokoľvek, vedci by teraz najviac uvítali zapojenie detí od šiestich rokov a adolescentov. Dotazník je možné anonymne vyplniť na coh-fit.com.


Mohlo by vás zaujímať:

Depresia, úzkosti aj nespavosť. Viac ako polovica pacientov, ktorí prekonali koronavírus, má po uzdravení psychické problémy!

V čase koronavírusu sa bývalí partneri dávajú dohromady viac než inokedy! Pozor na prehnanú idealizáciu, radí vzťahová terapeutka