Urológia nie je len pre mužov: Špecialista o najčastejších problémoch žien, s ktorými by mali vyhľadať urológa

Zdravotné problémy, s ktorým ženám pomôžu lekári na urológii, sú napr. zápaly horných a dolných močových ciest či obličkové kamene.
Urológia nie je len pre mužov

Zdroj: Pixabay.com

Urológia je aj pre ženy

Niekedy sa urológia prezýva aj mužská gynekológia, no zďaleka nejde o oddelenie, ktorému by sa ženy mali vyhýbať. Zaviesť ich sem môže zápal močových ciest, inkontinencia, defekt panvového dna aj obličkové kamene.

"Nesmieme zabudnúť na to, že nádory obličiek, vývodových ciest močových vrátane močového mechúra, ale aj obličkové kamene postihujú obe pohlavia," upozorňuje urológ MUDr. Pavel Drlík z Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe.

Najčastejšie ženy trápia zápaly dolných a horných močových ciest. Tie spôsobujú premnožené baktérie, ktoré sa usadia v močovom mechúre. Ďalšou príčinou je aj nedostatočný príjem tekutín.

Príznaky zápalu močových ciest, ktoré by ste rozhodne nemali podceňovať, sú časté návštevy toalety či rezavá alebo pálivá bolesť, ktorá sprevádza močenie.

Ďalším problémom, s ktorým ženám pomôžu lekári na urológii, sú obličkové kamene. Pôvodcom problémov je nedostatočný príjem tekutín a znížený pocit smädu.

Ženy navyše trpia na infekčný typ choroby, ktorá je spojená práve so zápalmi močových ciest.

Rizikovými faktormi pre vznik obličkových kameňov sú:

  • nadváha
  • strava príliš bohatá na bielkoviny
  • nadmerný prísun soli
  • fajčenie
  • užívanie preparátov s vápnikom na rednutie kostí

Priaznivý vplyv na zníženie výskytu obličkových kameňov majú citráty. Ide o soli kyseliny citrónovej, ktoré sa v moči bežne vyskytujú, a majú za úlohu redukovať vznik močových kameňov. Ak je však ich počet príliš nízky, možno ich dodávať formou doplnku stravy.

Účinnou prevenciou proti kameňom je bylinka Chanca Piedra. Uvoľňuje hladké svalstvo a podporuje bezproblémové vylučovanie moču.

Menšie obličkové kamienky tak môžu opustiť telo prirodzenou cestou.


Prečítajte si aj:

Vyliečte si zápal močových ciest prírodnou cestou

Baktéria E.coli ako najčastejší pôvodca infekcií močových ciest: len antibiotikami sa jej nezbavíte