Baktéria E.coli ako najčastejší pôvodca infekcií močových ciest: len antibiotikami sa jej nezbavíte

Táto baktéria spôsobuje až 90 percent zápalov močových ciest a močového mechúra. Patrí im druhé miesto medzi bakteriálnymi infekciami. Kvôli nim lekári predpíšu 15 až 20 percent všetkých antibiotík! Trpia nimi viac ženy než muži a najväčším problémom je opakovaný zápal. Ako mu zabrániť?

Výskyt a príznaky zápalu močových ciest

Ženy majú oveľa kratšiu močovú rúru ako muži - len 3-4 cm, čím je prístupnejšia pre baktérie. Navyše je bližšie ku konečníku, kde žije aj E.coli. Preto sa u nich infekcie vyskytujú častejšie. U mužov patrí k rizikovým faktorom zväčšená prostata, keď nevymočia celý obsah močového mechúra a ten sa tak stáva živnou pôdou pre baktérie.

12 percent žien ročne prekoná cystitídu (zápal močového mechúra). O recidivujúcom infekte močových ciest (R - IMG) hovoríme vtedy, ak sa opakuje 2-krát za polrok, resp. 3 razy za rok.

K príznakom patria:

  • časté nutkanie na močenie

  • pálenie a rezanie pri močení

  • krv v moči

  • bolesti za lonovou kosťou a v oblasti močovej trubice

  • niekedy zvýšené teploty, celková únava a malátnosť

Čo spôsobuje Baktéria E. coli v močovom mechúre?

Uropatogénna Baktéria E. coli (UPEC) dokáže vo výstelke močového mechúra prežívať dlhodobo. Zavŕta sa do jeho steny a vytvorí tzv. "spiace ložisko", ktoré sa aktivuje pri oslabení imunity, prechladnutím, stresom i sexom. Vtedy sa začne rozmnožovať a uvoľňovať do močového mechúra. To vedie k opakovaným infekciám močových ciest.


Prečítajte si aj tento článok:

Riziko infekcie močových ciest po sexe


Rizikové skupiny pri infekciách močových ciest

  1. Ženy, ktoré ešte nerodili - neliečený alebo chronický zápal môže výrazne ovplyvniť fertilitu (plodnosť).

  2. Ženy s inkontinenciou - musia byť liečené u gynekológa i urológa.

  3. Tehotné ženy - počas tehotenstva maternica tlačí na obličky, čím je sťažený prirodzený odtok moču - hrozí riziko ich zápalu (pyelonefritídy).

Len 50 percent žien s akútnou cystitídou vyhľadá lekára. I napriek komplikáciám.

Diagnostika a prevencia zápalu močových ciest

Diagnostika sa vykonáva pomocou vzorky stredného prúdu moču. V rámci prevencie je už k dispozícii dokonca aj očkovanie proti baktérii E.coli. Menej svetlým faktom je, že zatiaľ USG (ultrasonografiu) vyšetrenie močového mechúra nehradí zdravotná poisťovňa.

Spôsoby liečby zápalu močových ciest

Hoci podľa celosvetových liečebných postupov má byť na každý zápal močových ciest aplikovaná liečba antibiotikami, čoraz častejšie dochádza k rezistencii organizmu na ne. Preto je potrebné hľadať iné riešenia. Jedným z nich je aj užívanie sacharidu D-manóza. Jeho účinky sú vyššie ako napríklad pri známych brusniciach.

Liečba zápalu močových ciest

Zeal.sk | Zdroj: súkr.archív

Čo je to D-manóza a ako účinkuje?

Močový mechúr sa skladá z uroplakínov, ktoré obsahujú sacharid zvaný D-manóza. Práve naň sa svojimi špeciálne vyvinutými chápadlami upína baktéria E.coli. Tento druh sacharidu však môžeme telu dodať a prostredníctvom potravy a výživových doplnkov. Ide o prírodnú látku, nachádzajúcu sa tiež v jablkách a hruškách. Na rozdiel od iných sacharidov sa v tele nijako nemetabolizuje. Obličkami sa v nezmenenej podobe vylúči z tela ako odpad. Tento spôsob dokáže zabrániť prichyteniu baktérie v močovom mechúri a následne je možné ju vyplaviť močom.

Odporúčaný denný príjem sacharidu D-manóza sú 2 gramy. Najlepšie vo forme prášku bez chuti, rozpusteného v pohári vody. Čo sa týka času, najideálnejší je večer, keďže v noci je močový mechúr plný a baktérie sa môžu rozmnožiť.

Podľa odborníka MUDr. Petra Širolu, riaditeľa spoločnosti Aloris Vital, Liečbu D-manózou vítajú aj niektorí nefrológovia pri pokročilejšom štádiu zápalovej infekcie - pyelonefritíde (zápale obličiek). Bezpečná je i pre diabetikov, celiatikov a tehotné ženy.


Prečítajte si viac o zápale obličiek


Okrem toho sa odporúča:

  • pokojový režim, teplo, tekutiny

  • vynechanie kávy, alkoholu a korenených jedál

  • sexuálna abstinencia

  • spazmoanalegetiká/NSA (nesteroidné protizápalové látky)

  • chemoterapeutiká

  • krátkodobý liečebný režim perorálne (3-5 dní) s využitím liečiv podávaných 2-krát denne.

KoloidSilverCo

Ponúkame koloidné striebro najvyššej kvatity, vyrobené z 99.999% čistého striebra. Ponúkame 10ppm a 20ppm za dobru cenu. Bližšie info na našej stránke -odkaz odstránený- , kde nájdete rôzne produkty pre zdravie a vitalitu.

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.