Zradná rakovina pier: Lekárka vysvetlila, ako ju rozoznať a komu hrozí najčastejšie

Pri včasnom zásahu býva liečba úspešná. Nádor sa chirurgicky odstráni a väčšinou nie je potrebná ďalšia onkologická liečba. Aj metastázy sú u tohto druhu karcinómu skôr výnimkou.
rakovina pier

pixabay.com | Zdroj: Wikimedia Commons

Rakovina pier: častejšia je u mužov, príčinou býva fajčenie a nadmerné slnenie

Pery sa nepotia, nemajú prirodzenú ochranu a ide o jeden z najcitlivejších orgánov na tele, ktorý môže tiež ochorieť rakovinou.

"Rakovina pier patrí medzi najčastejšie zhubné nádory v oblasti hlavy a krku a ich počet neustále narastá," uvádza MUDr. Lucie Rajská z Kliniky preventívnej dermatológie.

Najviac sa karcinómy vyskytujú v mieste, kam si ženy aplikujú rúž, a v oblasti kútikov. Hlavnou príčinou je vystavovanie pier intenzívnemu UV žiareniu.

Odporúča sa pery chrániť prípravkom s vysokým UV filtrom, ideálne 50, a to po celý rok.

"Karcinómy na perách pripomínajú bradavicu alebo vred. Prejavy sa buď nehoja vôbec, alebo sa čas od času spontánne rozkrvácajú. Niekedy sa tento prejav zahojí, ale za nejakú dobu sa objaví na rovnakom mieste v rovnakej podobe, "vysvetľuje lekárka.

Výhodou rakoviny pier je to, že sa na ňu príde včas, pretože je na viditeľnom mieste. Bohužiaľ aj dnes sa často pacienti radšej spoliehajú na "dobré rady" svojich známych a dlho sa liečia rôznymi bylinnými mastičkami a obkladmi.

Pri včasnom zásahu býva liečba úspešná. Nádor sa chirurgicky odstráni a väčšinou nie je potrebná ďalšia onkologická liečba. Aj metastázy sú u tohto druhu karcinómu skôr výnimkou.

  • Častejšie postihuje mužov, najviac vo vekovej kategórii 50 - 80 rokov.

  • v 95% prípadov býva postihnutá dolná pera.

  • Polovici karcinómov predchádza zápal s olupovaním povrchu pery.

  • Príčinou býva fajčenie (hlavne fajok a cigár) a tiež nadmerné slnenie.


Mohlo by vás zaujímať:

Vedci vyriešili 100 rokov starú záhadu o rakovinových bunkách!

Matka môže pri pôrode odovzdať rakovinu dieťaťu, zistili vedci. Môže sa to stať v týchto vzácnych prípadoch!