Nočné osvetlenie by mohlo prispievať k vzniku rakoviny štítnej žľazy, naznačili vedci

Účastníci žijúci v oblastiach s najvyššou mierou nočného osvetlenia mali podľa výskumu až o 55% vyššie riziko tohto ochorenia než tí, ktorí sa naopak zdržiavali na temnejších miestach.
nočné osvetlenie a vznik rakoviny

Zdroj: Pixabay.com

Svetelný smog a ochorenia

Svetelné znečistenie by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny štítnej žľazy. Naznačila to nová štúdia, ktorej prvé výsledky publikoval odborný časopis Cancer.

Účastníci žijúci v oblastiach s najvyššou mierou nočného osvetlenia mali podľa výskumu až o 55% vyššie riziko tohto ochorenia než tí, ktorí sa naopak zdržiavali na temnejších miestach.

Svetelný smog môže podľa výskumov odštartovať aj psychogénne ochorenia a zvýšiť riziko civilizačných chorôb. Niektoré štúdie spájajú nočné svietenie napríklad so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka.

Teraz sa tím vedcov pod vedením Čchien Siao z Texaskej univerzity rozhodol v tomto smere zamerať na karcinóm štítnej žľazy.

Do výskumu zahrnuli Američanov vo veku 50 až 71 rokov, ktorí sa v rokoch 1995 a 1996 zúčastnili inej rozsiahlej štúdie.

Mieru nočného osvetlenia, v ktorej dobrovoľníci žili, autori výskumu odhadli pomocou satelitných snímok. Potom preskúmali databázy štátnych rakovinových registrov, aby zistili, u koho z účastníkov sa tento typ nádorového ochorenia do roku 2011 objavil.

Medzi 464 371 účastníkmi, ktorých vedci sledovali v priemere necelých 13 rokov, bolo diagnostikovaných celkovo 856 prípadov rakoviny štítnej žľazy, vo 384 prípadoch išlo o mužov a v 472 o ženy.

Svetelný smog v mestách a na dedinách

Autori však dodávajú, že ich štúdia bola len observačná. Príčinná súvislosť medzi vyššími úrovňami vonkajšieho svetla a vznikom rakoviny štítnej žľazy sa zatiaľ nepreukázala.

"Dúfame ale, že budeme motivovať vedcov k ďalšiemu výskumu vzťahu medzi osvetlením a rakovinou i inými chorobami. Nedávno sa v niektorých mestách objavili snahy znížiť svetelný smog. Veríme, že budúce štúdie vyhodnotia, či má toto úsilie nejaký vplyv na ľudské zdravie, " uviedla vedúca výskumu.

Počas pandémie COVID-19 vyzývali českí astronómovia na to, aby mestá počas zákazu vychádzania obmedzili vonkajšie osvetlenie.

Je podľa nich zbytočné plytvať energiou a rušiť zbytočným svietením odpočívajúcu prírodu a nočných živočíchov.

Kvôli svetelnému smogu môžu ľudia na oblohe v mestách vidieť len niekoľko stoviek či desiatok hviezd, uvidieť by by ich ale mohli až tisícky. Na vidieku je situácia o niečo lepšia.


Mohlo by vás zaujímať:

9 vecí, ktoré by ste mali vedieť o svojej štítnej žľaze

Sú vaše hodnoty štítnej žľazy v norme?