Nepravidelný spánok zvyšuje nebezpečenstvo vzniku depresie, ukazuje nový výskum

Vedci zdôrazňujú, že dôležitý je nielen počet prespaných hodín, ale aj to, či si človek líha a vstáva pravidelne.
Nepravidelný spánok zvyšuje nebezpečenstvo vzniku depresie

Zdroj: Pexels.com

Spánkový režim vplýva na náladu a psychiku

Ľudia, ktorí majú narušený spánkový režim, môžu mať vyššie riziko vzniku zlých nálad a depresií. Popisuje to nová štúdia, ktorú publikoval POJ Digital Medicine.

Na blahodárne účinky pravidelného režimu spánku pre ľudské zdravie upozorňujú odborníci dlhodobo. Vedci z Michiganskej univerzity sa teraz zamerali na to, ako tento faktor môže ovplyvňovať ľudskú psychiku.

Pre svoj experiment mal tím k dispozícii celkom 2115 čerstvo vyštudovaných lekárov, ktorých priemerný vek bol 27 rokov.

Vedci síce pripustili, že sa nejedná o reprezentatívnu vzorku celej spoločnosti, ide ale o pomerne veľké množstvo ľudí, ktorí sa v priebehu niekoľkých mesiacov nachádzali v podobnej životnej situácii.

Štúdiu tím vykonal vďaka nositeľným elektronickým prístrojom, smartfonovým aplikáciám a dotazníkom. Aj keď tento typ zariadení nedokáže merať spánok tak presne ako prístroje v laboratóriu, umožnil im dlhodobo pozorovať veľké množstvo ľudí -⁠ a to bez toho aby ich to v noci nejako rušilo.

"Vďaka týmto technológiám môžeme sledovať behaviorálne a fyziologické faktory duševného zdravia v oveľa väčšom meradle a presnejšie než predtým. To nám otvára zaujímavé výskumné možnosti, "tvrdí neurovědkyňa Yu Fang z Michiganskej univerzity.

Režim je dôležitejší ako počet hodín

Vedecká analýza ukázala, že účastníci, ktorých spánkový režim bol nepravidelný, častejšie trpeli zlou náladou. Vykazovali tiež vyššie skóre depresie.

To podľa vedcov svedčí o tom, že režim je v tomto ohľade rovnako dôležitý ako to, koľko hodín človek v posteli strávi. Ľuďom tak odporúčajú, aby sa snažili dbať na to, aby si ľahli do postele aj vstávali každý deň približne v rovnakom čase.

"Podľa našich zistení je konzistencia spánku nedoceneným faktorom, na ktorý sa potrebujeme pri liečbe depresií a v úsilí o zlepšenie kvality života zamerať," poznamenal neurovedec Srijan Sen z Michiganskej univerzity.

V budúcnosti sa vedci vo svojom výskume chcú zamerať aj na ďalšie aspekty spánkovej hygieny. Chcú tiež sledovať rôzne skupiny ľudí, ako napríklad rodičov malých detí, ktorí často nemôžu mať svoj spánkový režim úplne pod kontrolou.


Mohlo by vás zaujímať:

Koľko hodín spánku naozaj potrebuje ľudské telo?

Trpíte "koronasomniou"? Stresujúci život počas pandémie COVID-19 bráni mnohým ľuďom v spánku