Pôrodná asistentka alebo dula? Ako vám pomôžu?

V laickej spoločnosti sa tieto dva pojmy často zamieňajú. Dalo by sa povedať, že pôrodná asistentka dokáže fungovať aj bez duly. Naopak to však neplatí.
rozdiel medzi pôrodnou asistentkou a dulou

Zdroj: Pexels.com

Jeden zásadný rozdiel

Pôrodná asistencia je samostatný vysokoškolský odbor a každá pôrodná asistentka musí mať minimálne bakalársky titul.

Pôrodná asistentka má kompetencie samostatne odvádzať pôrody a poskytuje odbornú starostlivosť, ktorú potrebuje žena aj novorodenec po pôrode.

Pôsobenie pôrodnej asistentky však nezostáva len za bránami pôrodnice. Asistentky navštevujú matku a novorodenca aj doma počas šestonedelia.

Poradia so starostlivosťou o dieťa, s dojčením a skontrolujú zdravotný stav matky. Výkon licencovanej pôrodnej asistentky môže preplatiť zdravotná poisťovňa.

Dula môže, ale nemusí mať zdravotnícke vzdelanie. Jej úlohou je byť najmä psychickou oporou matky pri pôrode a v žiadnom prípade nezasahuje do práce zdravotníckeho personálu.

Takisto môže čerstvú mamičku navštíviť v domácom prostredí a poradiť so starostlivosťou o bábätko. Jej služby však nehradí zdravotná poisťovňa a všetky náklady sú tak na rodičoch.

Ako vám pôrodná asistentka a dula pomôžu pri pôrode?

Ako sme už spomínali vyššie, pôrodná asistentka je vysokoškolsky vzdelaná osoba, ktorá žene poskytuje gynekologickú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a šestonedelia.

Pôrodné asistentky sú svojim vzdelaním a praxou schopné matke poskytnúť kompletnú zdravotnú starostlivosť a psychickú podporu počas pôrodu.

Častým problémom však je, že pôrodné asistentky sa ako zamestnankyne nemocnice alebo pôrodníckeho centra nemôžu venovať len jednej rodičke počas celého pôrodu.

Dula nie je zdravotnícky personál a zamestnankyňa nemocnice a tak sa počas celého pôrodu môže venovať jednej žene. V tom je jej najväčší prínos. Stojí pri žene počas príprav na pôrod aj počas celého pôrodu.

Poskytuje hlavne psychickú podporu a pohodu budúcej matky. Môže rodičke odporučiť prirodzené prostriedky na úľavu od bolesti. Snaží sa, aby bol pôrod pre ženu aj dieťa čo najlepším zážitkom.

Okrem prítomnosti pri pôrode je dula nápomocná aj tesne po pôrode. Pomôže s raným kontaktom s bábätkom, dojčením aj spracovaním pôrodného zážitku. Môže vám poradiť s prvými povinnosťami po pôrode, odporučí zdravotnícke centrá pre deti a podobne.

Dula nenahradí partnera

Duly nechcú a ani nemôžu nahradiť partnera pri pôrode. Niekedy sa však zabúda na to, že aj pre nich je pôrod náročným zážitkom a často nevedia, čo robiť a ako sa v rôznych situáciách zachovať. Častokrát pociťujú strach o milované osoby.

Aj pre nich je preto prítomnosť duly vítanou pomocou. Dula vie otecka usmerniť a ten tak môže byť lepšou citovou oporou pre matku.

Kde si môžete vybrať dulu?

Ak uvažujete nad pôrodom s dulou, s výberom dlho nečakajte. Ideálny čas na prvý kontakt je v šiestom mesiaci tehotenstva. Potrebujete nejaký čas na výber, prvé osobné stretnutie a spoznanie sa.

Môžete dať na osobné odporúčanie alebo si jednoducho vyberte v zozname dúl.