Úzkosti nepodceňujte, môžu vás potichu ničiť! 5 užitočných rád, ako s nimi úspešne bojovať

Búši vám srdce, zviera hrudník, nemôžete sa nadýchnuť. Tak sa prejavujú úzkosti, ktoré dokážu poriadne znepríjemniť život. Spoznáte ich podľa toho, že neviete, čoho sa presne bojíte, ale je to hrozné. Ako s nimi bojovať?
čo pomáha pri úzkosti?

Zdroj: Pexels.com

Ak u niečoho funguje stopercentne súvislosť medzi psychickými a fyzickými problémami, sú to práve úzkosti. Na jednej strane existuje rad zdravotných problémov, ktoré úzkosti vyvoláva, na strane druhej ich úzkosti spôsobujú.

Veľakrát je ťažké určiť, čo je príčinou a čo dôsledkom. Typickým príkladom je astma - ťažkosti s dychom vedú k rozvoju úzkosti a úzkosti zase zhoršujú dýchanie. Podobné to je aj s chorobami srdca a ciev a i.

V súčasnej dobe výskyt úzkostných (alebo depresívne-úzkostných) porúch prudko stúpa. Izolácia, veľa pandemických obmedzení, starosť o zdravie seba aj svojich blízkych, zhoršená ekonomická situácia, osamelosť. To všetko je živnou pôdou pre ich rozvoj.

Nevyčítajte si ich

Bežný strach však nie je to isté ako úzkosť. Keď sa z pochopiteľných dôvodov niečoho, niekoho či o niekoho bojíte, je to normálne.

Strachom vás organizmus vlastne chráni - bráni vám zbytočne riskovať, varuje pred nebezpečenstvom, aktivuje k činnosti, ktorá pomôže situáciu riešiť.

Na rozdiel od toho úzkosti nemajú jednoznačnú a dobre rozoznateľnú príčinu. Snaha vysvetliť si ich alebo pre nich hľadať "racionálne" dôvody preto zvyčajne nepomôže.

Nepomôže ani presviedčať sa, že sa vám predsa nič nedeje, alebo si dokonca vyčítať, že sa trápite, keď sú na tom iní horšie.

Radšej si skrátka pripustite, že sa na vás úzkosti vrhli, a pokúste sa ich zmierniť či zbaviť prostriedkami, ktoré fungujú. Možností je veľa, ale musíte si ich osvojiť, aby ste ich mali "po ruke", keď bude treba.

Zmierte sa s tým, že proti dlhodobejších úzkostiam je nutné bojovať dlhšie a hlavne pravidelne (aj v čase, keď vám na chvíľu dajú pokoj). Ak trvajú úzkostné stavy naozaj dlho a sú intenzívne, neváhajte vyhľadať pomoc psychológa či psychiatra.

5 rád, ako si pomôcť pri úzkostiach

1.Jednoduché gesto rúk zvané Surya Mudra

Otočte ruky dlaňami nahor, skloňte prstenník ku koreňu palcea, a potom palcom jemne zhora zatlačte na posledný článok prstenníka. Vydržte 5-10 minút (aj dlhšie), kým nepocítite, že sa prstenník palcom zahrieva, vaša myseľ sa upokojuje, úzkosti sa vytrácajú.

2. Kontrolovaný dych

Sústreďte sa na to, aby ste začali dýchať pomaly a hlboko. Vdýchnite až do brucha a potom zvoľna vydychujte - výdych má byť dlhší ako nádych. Na nič iné nemyslite, vnímajte len vzduch, ktorý vám prechádza telom.

3. Úsmev, a to aj vynútený

Zdvihnite kútiky úst a držte ich tak aspoň dvadsať sekúnd, aby mozog dostal impulz, že je dôvod na radosť. Potom sa zasmejte hlasno - ako vo filme Šialene smutná princezná. Najlepšie je vykonávať to pred zrkadlom - pohľad na usmievavú vlastnú tvár vás upokojí.

4. Akýkoľvek pohyb

Stačí aj pomerne krátko namáhať svaly (treba ich len striedavo zatínať a uvoľňovať alebo sa pretiahnuť, krúžiť pažami, urobiť pár drepov), aby sa im vydali "na pomoc" nervové prenášače (neurotransmitery), ktoré zabezpečia zlepšenie nálady.

5. Pobyt vonku

Aj keď sa vám nechce, oblečte sa a vyrazte najmenej na štvrť hodiny na priame denné svetlo a čerstvý vzduch. Ideálne je prechádzka, ale ak nie je to možné, choďte aspoň na balkón, v núdzi aj k otvorenému oknu.


Mohlo by vás zaujímať:

Úzkosť nie je iba poruchou centrálneho nervového systému, súvisí aj so zápalom v tele, tvrdia vedci v novej štúdii

Neurológ: Úzkosť a stres zaháňame v dobe pandémie COVID-19 zbytočnými nákupmi!