Do roku 2045 bude väčšina ľudí potrebovať k počatiu umelé oplodnenie! Je to vážne, varuje vedkyňa

Vedkyňa sa obáva, že si väčšina ľudí hĺbku tohto problému neuvedomuje alebo si ju odmieta pripustiť. Ľudia si myslia, že reprodukčná kríza súvisí viac so životným štýlom alebo odkladaním rodičovstva, pritom hlavným zdrojom komplikácií sú chemické látky.
problém s neplodnosťou sa stále zhoršuje

Zdroj: Pexels.com

Príčinou zvyšujúcej sa neplodnosti sú hlavne chemikálie

Počas niekoľkých desiatok rokov by mohli ľudia v bohatých krajinách v podstate stratiť schopnosť rozmnožovať sa bez pomoci lekárov. Varuje pred tým expertka, podľa ktorej je na vine predovšetkým niekoľko skupín chemických látok.

"Je to vážne. Ak by znižovanie počtu spermií pokračovalo rovnako rýchlo ako do roku 2017, potom by už v roku 2045 mal priemerný muž nula spermií. Je síce špekulatívne čísla takto extrapolovať, ale nemáme dôkazy, že by sa trend spomaľoval. A to znamená, že väčšina párov bude v tom čase potrebovať umelé oplodnenie, "tvrdí americká expertka na plodnosť Shanna Swan, profesorka na univerzite Mount Sinai v New Yorku.

Podľa profesorky Swan sú hlavnou príčinou stále zvyšujúcej sa neplodnosti predovšetkým chemikálie, ktoré narušujú hormóny v ľudskom organizme.

Vedkyňa to opísala vo svojej novej knihe Count Down a hlavným argumentom podľa nej je klesajúce množstvo mužských spermií. Počas posledných štyridsiatich rokov sa u mužov v západnom svete prepadlo približne na polovicu.

Vedkyňa sa obáva, že si väčšina ľudí hĺbku tohto problému neuvedomuje alebo si ju odmieta pripustiť. Ľudia si myslia, že reprodukčná kríza súvisí viac so životným štýlom alebo odkladaním rodičovstva, pritom hlavným zdrojom komplikácií sú chemické látky.

Zavádzajúce je podľa nej to, že mnoho žien vyhľadáva umelé oplodnenie preto, že majú viac možností v profesijnom a osobnom živote, a po dieťati zatúžia až po tridsaťpäťke, kedy už ale ženská plodnosť rýchlo klesá.

Keď profesorka Swab tento problém študovala, zistila, že viac dnes umelé oplodnenie vyhľadávajú mladšie ženy ako tie staršie -⁠ majú totiž viac problémov s plodnosťou ako tie skôr narodené.

Chemikálie zasahujú do funkcií pohlavných hormónov

V rozhovore pre britskú stanicu BBC profesorka opísala aj konkrétne látky, ktoré majú na plodnosť najhorší dopad. Ide podľa nej najmä o tie, ktoré nejakým spôsobom zasahujú do funkcií ľudských pohlavných hormónov -⁠ teda testosterónu a estrogénu.

"Môžu ľudské telo presvedčiť, že má daného hormónu dostatok a nie je teda potrebné produkovať ho viac, množstvo hormónu v tele potom klesá," uviedla.

Hlavným zdrojom obáv by mali byť ftaláty, chemikálie, ktoré sa používajú ako zmäkčovadlá. To znamená, že robia umelé hmoty mäkkými a pružnými, preto sa objavujú prakticky všade -⁠ a tiež sa dostávajú do ľudských tiel.

Vie sa o nich, že znižujú testosterón a majú teda negatívny vplyv na mužskú plodnosť, pretože znižujú množstvo spermií.

Už menej sa ale vie o ich vplyve na znižovanie ženského libida a príchod predčasnej puberty, potratov aj predčasných pôrodov.

Druhou látkou, ktorá by mala byť podľa vedkyne v centre pozornosti, je bisfenol A, ktorý má opačný účel ako ftaláty -⁠ robí plasty pevnejšími.

Ten zasa má v organizme podobný dopad ako estrogény, takže primárne znižuje ženské reprodukčné schopnosti. Lenže aj muži, ktorí sú týmto látkam pracovne vystavení, trpia.⁠ Majú menej spermií, nižšie libido a vyššie množstvo porúch erekcie.

Vedkyňa v rozhovore ďalej pochválila Európsku úniu, ktorá sa snaží v rámci regulácie REACH rad nebezpečných látok obmedzovať, naopak USA sú na tom horšie.

Chemikálie sú tam považované za bezpečné, a teda sa ani netestujú. Väčšina jej záverov a varovanie sa týka predovšetkým bohatých západných štátov, pretože práve údaje z nich analyzovala.

Dá sa však predpokladať, že rovnaké problémy budú riešiť aj rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky Ázie a Latinskej Ameriky -⁠ tamojšie obklopenie sa chémiou je rovnaké, ak nie väčšie, ako v USA alebo Európe.

Jediným riešením je podľa profesorky Swan oveľa lepšie testovanie a prísnejšie pravidlá -⁠ rozhodne by sa už nemalo stávať, že bude jedna nebezpečná látka len nahradená inou nebezpečnou chemikáliou, ako sa tomu v minulosti stalo v prípade ftalátov alebo spomaľovačov horenia.


Mohlo by vás zaujímať:

Tieto faktory vplývajú na mužskú plodnosť najviac!

COVID-19 ako zabijak spermií? Vírus sa v nich množí, niektorí muži majú po prekonaní koronavírusu komplikácie


sonicka_sov

No je to bohuzial tak, velmi neskoro sa dneska rodia prve deti, a mnoho parom to vobec nejde :( my sa tiez snazime nejaky cas, ale zatial neuspesne

kamila09

Doporučujem navštíviť reprodukčnú kliniku, tam vás s partnerom vyšetria, všetko vysvetlia, čo je potreba. repromeda.sk umele oplodnenie je skvelou voľbou, a možno ani nebude u vás potreba :) hlavne is nechať urobiť všetky testy

sonicka_sov

Dakujem, nepoznam kliniku, ale precitam si informacie. Uz som veru o tom premyslala, ze by s nam patrilo niekam zajst