Psychosomatické problémy sa nevypláca podceňovať. Čo môže signalizovať bolesť hlavy, krížov či nôh, na ktorú nič nezaberá?

Zdravotné problémy nemusia byť iba dôsledkom problémov telesné schránky. Na vine je v poslednej dobe stále častejšie emocionálna nerovnováha, čo si mnohokrát neuvedomujeme, alebo nechceme priznať. Psychosomatické príčiny odráža aktuálne rozpoloženie každého jedinca. Na čo môžu upozorňovať a ako si uľaviť?
psychosomatické problémy a bolesť

Zdroj: Pexels.com

Psychosomatické problémy nemajú len dospelí ľudia, môžu postihnúť tiež deti. A to vo veľmi útlom veku. Ak chodíte stále po lekároch, ale vyšetrenia nič neodhalili, skúste navštíviť odborníka na psychosomatiku.

Keď vás bolí hlava

Opakujúce sa migrény, bodavá bolesť a neľahké zaspávanie sú znakom zahltenej mysle a môže za nimi stáť aj vaše psychické rozpoloženie.

V hlave toho zrejme nosíte až priveľa. Zvlášť u žien sa nie je čomu diviť. Neustále musia myslieť, čo je potrebné urobiť, načo nezabudnúť, aby sa nenarušila partnerská a rodinná harmónia.

Ako si pomôcť?

Vytvorte si týždenný harmonogram, kam budete všetko dôležité zaznamenávať. Akonáhle urobíte poznámku, vypustite vec z hlavy.

Spočiatku pravdepodobne tok myšlienok úplne nezastavíte, časom sa to však zlepší. Skúste sa zamyslieť, či všetko, nad čím premýšľate, je naozaj také podstatné. Veľakrát si totiž zahlcujeme myseľ zbytočne.

Keď vás bolí v krku, kašlete

Toľko by ste toho chceli vysloviť, lenže máte z niečoho strach. Napríklad sa bojíte povedať o pridanie peňazí, vytknúť drahej polovičke jeho správanie, čo vás toľko rozčuľuje, mrzí vás vyhrotená rodinná situácia, radšej však nechcete prilievať olej do ohňa.

Príčin tohto problému možno nájsť hneď niekoľko. Vždy majú jedného menovateľa, a to zadržiavané slová.

Ako si pomôcť?

Naberte odvahu! Choďte po hlave za svojím šťastím. Verte si! Nebojte, život si pre vás pripraví len také náročné chvíle, ktoré vie, že zvládnete, hoci to spočiatku tak vyzerať nemusí.

Keď vás bolia kríže

Vôbec najčastejší zdravotný problém populácie. Za vinu sa dáva nesprávne držanie tela, málo pohybu, keď už, tak toho nevhodného, obezita a iné.

Nehovoríme, že to tak nie je, avšak svoj podiel na bolesti môžu mať aj psychické problémy. Zvlášť vtedy, keď bolesť pretrváva aj napriek všetkej snahe lekárov a fyzioterapeutov.

Ako si pomôcť?

Ste až príliš pokorní, klaniate sa hoci nemusíte, máte na svojich pleciach veľa starostí, ktoré vás ťažia. Začnite pracovať na sebe.

Zamerajte sa primárne na vlastné hodnoty, nebude tiež na škodu naučiť sa hovoriť nie. Viac myslieť na vlastné blaho a pohodu.

Keď vás bolia nohy

Ste ako tie chrobáčiky, čo pred sebou valia guličku, ktorá je časom väčšia a väčšia. Len s tým rozdielom, že pre vás to sú starosti, veci, do ktorých sa vám nechce. Stále odďaľujete riešenie.

Síce tým nič nedosiahnete, ale pre vás je dôležitý pokoj a čo najmenej negatívneho. Ide síce o peknú myšlienku, ale ľahko nereálnu.

Ako si pomôcť?

Je to jednoduché, konajte. Dajte si za úlohu každý deň vyriešiť aspoň jednu nepríjemnosť. Postavte sa k problémom čelom, už pred nimi neutekajte.


Prečítajte si aj:

Stres sa usádza na chrbtici, pomôže joga

12 miest na tele, kde sa ukladá stres: čo prezrádzajú o vašich emóciách?