Záujem o očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V prejavilo na Slovensku 16-tisíc ľudí. Nevyužité vakcíny vláda daruje alebo predá

Záujem o očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V prejavilo 16-tisíc ľudí, dávky v skladoch by pritom stačili pre 100-tisíc obyvateľov. Nevyužité ampulky sa vláda rozhodla darovať alebo predať. Prihlásila sa Argentína a niekoľko balkánskych krajín.

Na Slovensku sa po mesiaci skončila registrácia na očkovanie vakcínou Sputnik V, onedlho jej totiž vyprší dátum spotreby.

Záujem o očkovanie ruskou vakcínou prejavilo 16-tisíc ľudí, dávky v skladoch by pritom stačili pre 100-tisíc obyvateľov. Nevyužité ampulky sa vláda rozhodla darovať alebo predať. Prihlásila sa Argentína a niekoľko balkánskych krajín.

Za stále neregistrovanú vakcínu proti COVID-19 sa po výmene vlády nepostavil ani nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Kritici mu vyčítajú, že pre mnoho ľudí bola nedostupná. Vakcinačných centier, ktoré očkujú Sputnikom V, je u nás len osem, po jednom v každom kraji.

Slovensko v očkovaní proti COVID-19 zaostáva

Problém so záujmom o očkovanie sa ale netýka iba Sputnika V. Rastú obavy, že sa nám nepodarí dosiahnuť kolektívnu imunitu.

V EÚ patríme k najpomalšie očkujúcim štátom, aspoň prvú dávku niektorej z vakcín proti COVID-19 má niečo vyše 37% obyvateľov Slovenska. Pre porovnanie v susednom Česku je to 47% a priemer EÚ sa pohybuje až okolo 50%.

Navyše na Slovensku panujú aj veľké regionálne rozdiely. Kým v Bratislave dostala prvú dávku vakcíny už polovica obyvateľov, napríklad v Gelnici je to sotva štvrtina.

"Nečakajte, prosím, až na príchod tretej vlny, pretože to môže byť už čoskoro," vyzvala nedávno Slovákov prezidentka Zuzana Čaputová.

Vláda v súčasnosti zvažuje spôsoby, ako zvýšiť záujem ľudí o očkovanie. Patria medzi ne lotéria alebo finančné odmeny. Podľa expertov bude kľúčové posilniť mobilné očkovanie na vidieku a vo vylúčených komunitách.

Do systému očkovania sa už zapojili aj praktickí lekári, ktorí budú proti COVID-19 očkovať aj vo svojim ambulanciách.


Prečítajte si aj:

Delta variant koronavírusu vzbudzuje obavy, má iné príznaky, ľahšie sa prenáša a môže odolávať očkovaniu

Bunková imunita zaberá aj proti mutáciám koronavírusu! Nezabráni nákaze, zlepší však priebeh choroby