Bunková imunita zaberá aj proti mutáciám koronavírusu! Nezabráni nákaze, zlepší však priebeh choroby

Mutácie koronavírusu by mohli byť menej nebezpečné pre očkovaných a pre ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekobali. Vyplýva to z poznatkov vedcov, ktorí zistili, že ľudské telo vyvíja na niektoré z najviac znepokojujúcich variantov koronavírusu silnú odozvu bunkovej imunity.
bunková imunita a mutácie koronavírusu

Zdroj: Flickr.com

Štúdia vedcov z Kalifornskej univerzity a Inštitútu imunológie v kalifornskom La Jolla zistila, že reakcia T-lymfocytov (T-buniek) u pacientov, ktorí boli očkovaní alebo prekonali COVID-19, bola rovnako silná, keď čelili novým mutáciám koronavírusu.

Predpokladá sa, že T-bunky, ktoré si "pamätajú" prekonanie infekcie a usmrcujú patogény, ak sa znovu objavia, majú veľký vplyv na to, ako dlho ľudia zostávajú odolní voči infekciám a chorobám.

Existuje niekoľko podtypov, vrátane zabijáckych T-buniek, pomocných T-buniek a pamäťových T-buniek. B-lymfocyty (B-bunky) sú ďalším základným typom bielych krviniek a produkujú protilátky.

Nové poznatky tak môžu zmierniť obavy z toho, že niektoré nové mutácie koronavírusu "prekabátia" existujúce vakcíny, píše ČT24.

"Tieto dáta prinášajú pozitívne správy vzhľadom k opodstatnenému znepokojeniu nad dopadom mutácií SARS-CoV-2 na snahy dostať súčasnú pandémiu pod kontrolu a eliminovať ju. Hoci sa nepredpokladá, že by cirkulujúce pamäťové T-bunky boli účinné pri prevencii infekcie SARS-CoV-2, je pravdepodobné, že môžu znížiť závažnosť priebehu COVID-19," uviedli vedci.

Štúdia, ktorá ešte nebola podrobená recenznému riadeniu, zistila, že nové mutácie koronavírusu majú "zanedbateľný dopad" na reakciu pomocných a zabijáckych T-buniek v porovnaní s pôvodným kmeňom koronavírusu.

Problematická brazílska mutácia

Odozvu na mutácie koronavírusu vedci skúmali v krvnom sére ľudí, ktorí COVID-19 prekonali, a ľudí, ktorí boli očkovaní vakcínami Moderna alebo Pfizer / BioNTech.

Nová štúdia však prichádza v čase, keď sa objavila znepokojujúce dáta z Brazílie. V krajine zistilo, že mutácia, ktorá je označovaná ako P.1, a ktorá sa doteraz rozšírila do viac ako 25 krajín sveta, vyvoláva menej účinnú protilátkovú reakciu u očkovaných a uzdravených ako predchádzajúce varianty koronavírusu.

Mutácia P.1 bola odhalená v brazílskom meste Manaus a je spájaná s masívnym nárastom v počte chorých, ktorí zahltili tamojšie nemocnice. Varianta začala v meste rýchlo prevažovať a doteraz sa rozšírila do najmenej 17 z 26 brazílskych štátov.

Zistilo sa, že brazílska mutácia koronavírusu je, podobne ako varianty odhalené v Británii a Juhoafrickej republike, nákazlivejšia než kmene, ktoré sa šírili začiatkom minulého roka.


Prečítajte si aj:

Vedci zaznamenali už takmer 4000 mutácií koronavírusu! Najobávanejšou je juhoafrická

Mutácie koronavírusu ohrozujú deti! Údaje naznačujú, že čoraz viac malých detí je infikovaných novými variantmi SARS-CoV-2