Rakovina prsníka je na Slovensku ročne diagnostikovaná 3000 ženám, z toho až 30 % v pokročilom štádiu. Tretina žien sa z ochorenia nikdy nevylieči

Pravidelné mamografické vyšetrenie je jedinou efektívnou metódou, ako zachytiť rakovinu prsníka vo včasnom štádiu. Štatistiky však ukazujú, že mamografické vyšetrenie absolvuje pravidelne iba 30 % slovenských žien.
rakovina prsníka na Slovensku

Zdroj: Pexels.com

Podľa najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bol v roku 2020 počet pacientiek liečených na zhubný nádor prsníka 2 641. Počet hospitalizovaných žien, kde príčinou hospitalizácie bol zhubný nádor prsníka v roku 2020 bol spolu 3 954, pričom najviac ich bolo vo vekovej kategórii 45 až 64 rokov.

Jedinou efektívnou metódou, ako zachytiť rakovinu prsníka vo včasnom štádiu, je mamografické vyšetrenie. Nárok na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie má u nás každá 50- až 69-ročná žena. Štatistiky však ukazujú, že mamografické vyšetrenie absolvuje pravidelne iba 30 % žien.

Mamograf dokáže odhaliť prípadný nádor v najvčasnejších štádiách, kedy prichádza do úvahy prsník zachraňujúca operácia, často bez potreby chemoterapie. Absolvované vyšetrenie môže zachrániť život,“ zdôrazňuje MUDr. Alena Kállayová, zástupkyňa Výboru sekcie mammárnej diagnostiky Slovenskej rádiologickej spoločnosti SLS.

Národného skríningu rakoviny prsníka sa zúčastňujú aj zdravotné poisťovne, ktoré pozývajú svoje klientky na mamografické vyšetrenie.

Napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa sa zapája od roku 2019, doposiaľ poslala svojim poistenkám viac ako 100-tisíc pozvánok na mamografiu, ktorú plne hradí. Doteraz ho absolvovalo niečo cez 4 400 z nich, čo sú približne len 4 % žien.

Mamografie sa netreba báť, pretože môže zachraňovať ženské životy. V mene vyliečených pacientiek by som chcela odkázať ženám, aby sa nebáli prevencie a nepodceňovali úlohu pravidelného mamografického vyšetrenia. Ostaňte zdravé – starajte sa o svoje prsia,“ hovorí predsedníčka OZ Amazonky Mgr. Eva Bacigalová.

Skríningové mamografické pracoviská na Slovensku

Na Slovensku je 16 preverených pracovísk, ktoré poskytujú vysoký štandard vyšetrenia modernou digitálnou metódou. Vyšetrenie je bezbolestné a nie je nebezpečné.

V roku 2020 bolo na preverených skríningových mamografických pracoviskách vyšetrených skríningovou mamografiou 38 844 žien. Zistených bolo spolu 310 prípadov rakoviny prsníka, prevažná väčšina vo včasnom štádiu.

Čo by ste mali robiť pre zdravé prsia?

1.Udržiavať si optimálnu hmotnosť

Nadváha a obezita spôsobujú 25 až 33% prípadov rakoviny prsníka a sú významným rizikovým faktorom najmä pre ženy po menopauze. Držte si BMI medzi 18,5 a 24,9.

2. Zdravo sa stravujte

Preferujte potraviny s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom tuku, jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny, vyhýbajte alkoholu, mastným jedlám a polotovarom, ktoré obsahujú množstvo konzervantov, soli a cukru.

3. Pravidelne sa hýbte

Množstvo výskumov preukazuje spojenie medzi telesnými aktivitami a nižším rizikom vzniku rakoviny prsníka. Športová nečinnosť spôsobuje 10 až 16% prípadov rakoviny prsníka. Venujte sa preto miernym fyzickým aktivitám denne aspoň 30 až 60 minút (ráta sa aj prechádza na čerstvom vzduchu či domáce práce).

4. Nezabúdajte na samovyšetrenie a prevenciu

Samovyšetrenie prsníkov sa odporúča vykonávať pravidelne každý mesiac (ideálne týždeň po skončení menštruácie). Ak máte 50 až 69 rokov, absolvujte mamografiu každé 2 roky, mladšie ženy majú nárok na sonografické vyšetrenie.


Prečítajte si aj:

Skoré ranné cvičenie môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty, zistili vedci v novej štúdii

AstraZeneca testuje liek proti rakovine prsníka! Rozsiahla klinická štúdia priniesla sľubné výsledky