Sú vhodné aj na chudnutie? 8 zaujímavých faktov o palacinkách!

Väčšina ľudí naprieč celým svetom vníma palacinky ako hriešnu maškrtu plnú cukrov. Popravde, niet sa čomu diviť. Keďže sa zvyčajne servírujú s čokoládou, džemom, ovocím a so šľahačkou, zvyknú byť cukrami doslova a do písmena nabité. Pokiaľ si ich ale pripravíte „na zdravo“, môžu mať na vaše telo prekvapivo pozitívne účinky. Napríklad, za istých okolností sú palacinky vhodné aj na chudnutie! Vedzte však, že to nie je ani zďaleka jediná zaujímavosť o palacinkách, ktorá si zaslúži vašu pozornosť.

Zdroj: Freepik.com

8 zaujímavých faktov o palacinkách

O popularite a obľúbenosti palaciniek by pravdepodobne nemalo zmysel polemizovať. Okrem toho, že ich milujú aj malé deti, im často nevedia odolať ani dospelí. Dokonca, mal ich rád aj legendárny William Shakespeare, ktorý ich často spomínal vo svojich hrách.

Pozor! Domnievame sa, že po prečítaní nasledujúcich 8 zaujímavých faktov dostanete neukojiteľnú chuť na palacinky. Berte preto na vedomie, že toto riziko podstupujete dobrovoľne.

Existuje „Deň palaciniek“

V niektorých kútoch sveta, napríklad v Spojenom kráľovstve, Írsku či Austrálii, je zaužívané príslovie „Every day should be a pancake day“, čo by sa dalo voľne preložiť ako „Každý deň by mal byť deň palaciniek“. Dokonca, existuje aj takzvaný „Pancake Day“, teda „ Deň palaciniek“.

Slávi sa na fašiangový utorok pod názvom „Shrove Tuesday“, teda v posledný deň pred veľkým 40-dňovým pôstom. Z historického hľadiska sa táto tradícia spája s faktom, že pred veľkým kresťanským pôstom bolo zvykom vyprázdniť špajzu od všetkých zásob cukrov, tukov a vajec, aby sa predišlo prípadnému pokušeniu v pôstnom období. Práve cukor, tuky a vajíčka sa dali veľmi dobre využiť na prípravu veľkého množstva palaciniek. (1)

Prvé palacinky sa volali „Alita Dolcia“

Traduje sa, že najstaršie jedlo podobné dnešným palacinkám sa volalo „Alita Dolcia“. (2) Názov, ktorý by sa dal vo voľnom preklade chápať ako „ďalšia sladkosť“, pochádza z latinského jazyka. Každopádne, pripravovali ho Rimania ešte v 1. storočí nášho letopočtu. Hlavnými ingredienciami na jeho výrobu boli vajíčka, múka, mlieko a korenie. Takzvané „Alita Dolcia“ sa predávali na trhoviskách ešte zahorúca.

palacinky

Zdroj: Unsplash.com

„Plochý ako palacinka“ už od roku 1500?

V anglickom jazyku je zaužívané prirovnanie „plochý ako palacinka“. Toto označenie sa zvykne používať na opis všetkého plochého. Zatiaľ čo podľa Oxford English Dictionary je v platnosti od roku 1611, tak American Heritage Dictionary of Idioms datuje jeho počiatky už do obdobia okolo roku 1500.

Prvá palacinková zmes vznikla v roku 1890

V našich končinách je zvykom pripravovať palacinky predovšetkým z čerstvých ingrediencií. V iných krajinách, napríklad za veľkou mlákou, sú však obľúbené aj palacinkové zmesi. Vedeli ste, že prvá prášková zmes na prípravu palaciniek vznikla ešte v roku 1890? Vyrobila ju spoločnosť RT Davis Milling Company pod názvom „Aunt Jemina“.

Keto palacinky sú vhodné aj na chudnutie

Pravdou je, že palacinky neboli zakaždým v móde. V roku 1935 totižto magazín Vogue prezentoval svojim čitateľom, že palacinky sú príliš ťažké a vôbec sa ich neoplatí jesť. Dnes sa však dajú nájsť na internete mnohé fit recepty na palacinky, ktoré si môžete bez výčitiek dopriať aj pri snahe schudnúť. Spomenúť môžeme aj takzvané keto palacinky, ktoré sú vhodné na chudnutie najmä počas keto diéty. Vyznačujú sa vysokým obsahom bielkovín a prospešných minerálov, pričom obsahujú minimum sacharidov. Dostupné sú v rôznych atraktívnych príchutiach – od čokoládovej cez banánovú až po kokosovú. A keďže sa predávajú vo forme prášku, ich príprava vám po cvičení zaberie minimum času!

Zdroj: speediet.sk

Najväčšia palacinka na svete mala váhu priemerného hrocha

Najväčšia palacinka na svete vznikla v anglickom Rochdale 13. augusta 1994. Mala priemer 15,1 m a vážila asi 3 000 kg, teda zhruba ako priemerný hroch. O jej prípravu sa postarala spoločnosť Co-operative Union, Ltd. Verte či nie, táto palacinka bola počas prípravy za pomoci ťažkej techniky riadne otočená. A samozrejme, bola aj jedlá! (3)

Najvyššie vyhodená palacinka dosiahla viac ako 9 m

Rekord v najvyššom vyhodení palacinky drží Dominic Cuzzacrea. Tento nepredstaviteľný počin, vyhodenie palacinky do výšky 9,47 m, sa mu podarilo zrealizovať 13. novembra 2010 vo Walden Galleria Mall v americkom Cheektowaga. (4)

Najdrahšia palacinka na svete stoja viac ako 900 EUR

Viete si predstaviť palacinku drahšiu ako 900 EUR? Môžete si na ňu zájsť do anglického Manchestru, konkrétne do reštaurácie 5-hviezdičkového hotela The Radisson Blu Edwardian Hotel. V roku 2014 stála presne 800 libier, čo je zhruba 939 EUR. Pýtate sa, ako môže byť palacinka taká drahá? V spomínanej reštaurácii, ktorá sa volá Opus One, totižto neplatíte len za palacinku, ale hneď aj za homára, kaviár a šampanské. (5)

Zdroj: Freepik.com

Palacinky naprieč celým svetom

Palacinky majú svoje neotrasiteľné miesto v mnohých kultúrach po celom svete. Na popularite im pridáva aj skutočnosť, že sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby, pričom stále chutia výborne. Napríklad, vo Švédsku sú veľmi obľúbené takzvané „Blodplättar“, čo sú vlastne palacinky z bravčovej krvi.

A zatiaľ čo v Kanade a Spojených štátoch sa palacinky často jedia na raňajky s maslom a sirupom, tak v Rusku sa podávajú s kyslou smotanou, džemom, medom alebo kaviárom. Takéto „ruské palacinky“ z pohánkovej múky sa však nazývajú bliny.

Osobitné spomenutie si zaslúži aj Francúzsko, resp. francúzske palacinky označované ako crêpe. Ide o tenkú a chrumkavú verziu palaciniek, ktorá sa pripravuje v omáčke z cukru, masla, citrusovej šťavy a likéru, a následne sa prekladá alebo roluje. No a zaujímavosťou je aj francúzsky zvyk – s mincou v ruke si niečo želať pri otáčaní palacinky.

Zdroj: speediet.sk

Keď si budete teda najbližšie pripravovať palacinky, vyskúšajte chytiť do jednej ruky mincu, do druhej panvicu, a niečo si zaželať. Možno sa na vás usmeje šťastie.

A v prípade, že budete mať dilemu, s čím si takéto šťastie prinášajúce palacinky naservírovať, odporúčame vám vyskúšať chutný a zároveň zdravý čokoládovo-orieškový krém s minimálnym obsahom cukrov. Okrem toho, že takto pripravené palacinky sú vhodné aj na chudnutie, po okraj naplnia vaše náročné chuťové poháriky. Želáme vám dobrú chuť!