Rieky po celom svete sú plné liekov a kofeínu! Vedci sa obávajú mutácií a baktérií odolných voči antibiotikám

Pri skúmaní vodných tokov po celom svete sa v nich našli vysoké koncentrácie paracetamolu, nikotínu, kofeínu, ale aj liekov proti epilepsii a cukrovke.

Zdroj: Freepik.com

Nová štúdia vedcov z University of York varuje, že znečistenie svetových riek liekmi a farmaceutickými výrobkami predstavuje „hrozbu pre životné prostredie aj globálne zdravie“.

Tento výskum patrí k najrozsiahlejším, aké kedy boli vykonané. Vedci skúmal rieky prakticky po celom svete. Medzi najviac znečistené patrili tie v Pakistane, Bolívii a Etiópii. Naopak najlepšie dopadli rieky na Islande, v Nórsku a v amazonskom dažďovom pralese.

V rozsiahlej štúdii preskúmali zatiaľ len koncentrácie a druhy liečiv, ktoré sa v riekach nachádzajú, ale neanalyzovali vplyv týchto farmaceutických zlúčenín na rastliny a živočíchy.

Výskumníci sa obávajú, že zvýšené množstvo antibiotík v riekach by mohlo v budúcnosti obmedziť ich liečivú účinnosť – čím častejšie sa budú mikroorganizmy s antibiotikami stretávať, tým ľahšie a rýchlejšie sa naučia vybudovať si proti nim nejakú formu odolnosti. A tým menej budú potom antibiotiká účinné v liečbe ľudí.

Obvykle sa deje to, že tieto chemické látky užívame, majú na nás určité žiaduce účinky a potom naše telo opustia. Teraz vieme, že ani tie najmodernejšie účinné čistiarne odpadových vôd nie sú schopné tieto zlúčeniny úplne odbúrať skôr, než sa dostanú do riek alebo jazier,“ komentoval výsledky hlavný autor výskumu John Wilkinson.

Dvomi najčastejšie nachádzanými liekmi boli karbamazepín, ktorý sa používa na liečbu epilepsie a nervových bolestí, a metformín, používaný na liečbu cukrovky.

Vysoké koncentrácie boli zistené aj pri chemických látkach, ktoré sa používajú pri odpočinkových aktivitách – dominantný bol kofeín, ktorý je obsiahnutý napríklad v káve, a nikotín, ktorý je základom cigariet. Veľmi často sa objavoval aj paracetamol, teda látka využívaná v rade liekov proti bolesti. V Afrike bol vo vysokých koncentráciách nájdený aj artemisinín, ktorý sa používa v liekoch proti malárii.

Výsledky štúdie ďalej uvádzajú, že zvýšený výskyt antibiotík v riekach by mohol viesť aj k rozvoju rezistentných baktérií, čo by poškodilo účinnosť liekov a v konečnom dôsledku predstavovalo „globálnu hrozbu pre životné prostredie a zdravie všetkých na planéte“.

Najviac znečistené miesta sa nachádzali prevažne v krajinách s nízkymi až strednými príjmami a v oblastiach, kde dochádza k vypúšťaniu odpadových vôd, zlému nakladaniu s odpadovými vodami a výrobe liečiv.


Prečítajte si aj:

Lekárka o zbytočnom užívaní antibiotík: Pacienti vedia, že antibiotiká sú účinným liekom, ale neuvedomujú si, že nie na všetko