Urológ: Viac ako polovicu našich pacientov síce tvoria muži, ale ochorenia močového systému trápia rovnako mužov aj ženy

Prvú preventívnu prehliadku u urológa by mal muž absolvovať na odporúčanie všeobecného lekára vo veku 40 rokov. U mladej mužskej populácie je dôležité aj samovyšetrenie semenníkov.

Zdroj: Freepik.com

Preventívnych prehliadok u urológa sa stále obáva mnoho mužov, aj keď na to podľa primára urologického oddelenia Fakultnej nemocnice Agel Skalica Ľubomíra Uherčíka nie je žiadny dôvod.

"Intimita pacienta zostáva zachovaná, vyšetrenie nie je bolestivé. Pri preventívnej urologickej prehliadke u muža sa vyšetruje celý močovo-pohlavný trakt, pričom veľký dôraz sa kladie na vyšetrenie prostaty," vysvetlil.

Prvú preventívnu prehliadku u urológa by mal podľa neho muž absolvovať na odporúčanie všeobecného lekára vo veku 40 rokov.

"Muži, u ktorých sa v rodine vyskytlo ochorenie prostaty, sú sledovaní častejšie, takže ďalšia preventívna prehliadka je buď o rok, dva, alebo o päť rokov," priblížil urológ.

Urologická prehliadka sa podľa neho začína rozhovorom lekára s pacientom.

"Nasleduje vyšetrenie, čo znamená, že lekár prehmatá brucho pacienta. Pri podozrení na ochorenie semenníkov vyšetrí pohmatom aj semenníky," doplnil.

Súčasťou prehliadky majú byť tiež vyšetrenie obličiek, močového mechúra, prípadne prostaty či odber moču a krvi. Strašiakom pre mužov je najmä vyšetrenie prostaty cez konečník.

"Ide však o nebolestivé, možno trošku nepríjemné vyšetrenie, ktorým lekár zistí veľkosť prostaty, jej konzistenciu, ohraničenie, povrch, prípadnú bolestivosť alebo rezistenciu," podotkol.

Pri mladej mužskej populácii je podľa lekára dôležité samovyšetrovania semenníkov. Poukázal, že aj keď sa nádory semenníkov vyskytujú pomerne vzácne, najčastejšie postihujú mužov vo veku od 18 do 30 rokov.

"Hoci sú mnohé karcinómy pomerne agresívne, pri včasnom záchyte je šanca na úplné vyliečenie veľmi vysoká," zdôraznil.

Lekár tiež vyvracia mýtus, že urológ je obdobou ženského gynekológa.

"Viac ako polovicu našich pacientov síce tvoria muži, ale ochorenia močového systému, ako napríklad močové kamene, zápaly močových ciest, únik moču, nádorové ochorenia, trápia rovnako mužov aj ženy," dodal na záver.


Prečítajte si aj:

Rakovinu prostaty má na Slovensku okolo 9 000 mužov, väčšina nechodí na preventívne prehliadky, preto zbytočne zomrie