Rakovinou prostaty trpí takmer 9 000 Slovákov! Muži ignorujú príznaky problémov a na preventívne prehliadky nechodia

Muži sa podľa lekárov nezaujímajú o svoje zdravie, nehovoria o svojich problémoch a ignorujú varovné signály svojho tela. Na rakovinu prostaty pritom ročne zomrie až 600 z nich.

zdroj: needpix.com

Pri urologických ochoreniach je situácia ešte horšia. Muži o nich neradi hovoria a informácie, ktoré im môžu ochrániť zdravie, niekedy dokonca aj život, ignorujú.

Slovenská urologická spoločnosť sa rozhodla na tento problém poukázať a jasne ho pomenovať. Ako informovala, aktívne sa pripája k Európskemu urologickému týždňu, ktorý začína 23. septembra.

Výskyt onkologických ochorení sa zvyšuje v celej Európe. U nás je ale situácia horšia. Vysoké percento pacientov zachytíme až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky,” uviedol vedecký sekretár Slovenskej urologickej spoločnosti Boris Kollárik

Dáta, ktoré má Slovenská urologická spoločnosť k dispozícii, hovoria, že rakovinou prostaty trpí takmer 9 000 Slovákov. Ročne ich pribudne približne 2 000. Reálne číslo je však podľa odborníkov ešte vyššie.

Majú prostatu aj ženy?

Iba každý štvrtý respondent v prieskume vedel správne identifikovať, kde sa prostata vôbec nachádza. Správnu odpoveď dokonca poznalo viac žien než mužov. Viac ako polovica, 54 %, dokonca uviedlo, že prostatu majú aj ženy.

Rovnako slabé sú znalosti v prípade rakoviny semenníkov. 70 % opýtaných mužov si neverí, pokiaľ ide o rozpoznávanie symptómov.

Menej ako polovica, 40 % opýtaných, tiež nevedelo uviesť, čo robí urológ, 10 % o ňom dokonca nikdy nepočulo.

Európsky urologický týždeň

Tento rok sa Slovenská urologická spoločnosť pripája k Európskemu urologickému týždňu, ktorý potrvá od 23. do 27. septembra.

Nechceme sa iba prizerať ako si Slováci kazia zdravie a životy vlastnou nevedomosťou a v novembri takisto plánujeme pokračovať v kampani Movember ” odkazuje predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ivan Minčík.

November, vo svete známy aj ako mesiac boja proti rakovine prostaty, sa mení na Movember. Muži si fotia svoje pestované fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach.

Týmto gestom podporujú boj proti rakovine prostaty. Zapájajú sa napr. aj známi športovci, ktorí budú tento rok mužov vyzývať, aby absolvovali preventívnu prehliadku u urológa.

Preventívne prehliadky a samovyšetrenia semenníkov

U mladých mužov je nutnosťou samovyšetrenie semenníkov.

Akékoľvek zväčšenie semenníka, alebo nahmatanie si hrčky na semenníku je dôvodom vyhľadať urológa. Môže sa jednať o zhubný nádor semenníka, ktorý je najčastejší u mladých mužov medzi 20-40. rokom a väčšinou nebolí.

Preventívne prehliadky, ktoré by mali byť po 50. roku života muža samozrejmosťou, sú kľúčové pri ochoreniach, ktoré sú v raných štádiách bezpríznakové a môžu tak pacientovi doslova zachrániť život.


Prečítajte si aj ďalšie články k téme:

Ako prebieha vyšetrenie u urológa?

Dámy, na tieto vyšetrenia pošlite svojich mužov

Máte po 50-ke? Venujte pozornosť svojej prostate