Dermatovenerologička: V 95% je rakovina kože spôsobená práve nadmerným UV žiarením

Fototyp pokožky je daný už pred narodením a opaľovaním sa nezmení. Je dôležité ho rešpektovať a prispôsobiť mu správanie sa počas pobytu na slnku. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu (NOÚ) Zuzana Zelenayová.

Zdroj: Pixabay.com

Podľa množstva pigmentu v pleti existuje päť typov pokožky:

  • Fototyp I je charakteristický pre ľudí s veľmi svetlou kožou, ryšavými vlasmi a pehami
  • Fototyp II je bežný u ľudí so svetlou kožou aj vlasmi. Niekedy slabo pigmentuje, ale vždy sa opáli do červena
  • Pri fototype III je koža stredne svetlá, niekedy sa opáli do červena, zriedkavo sa spáli a vždy pigmentuje
  • Fototyp IV veľmi dobre pigmentuje a nikdy sa nespáli, majú ho ľudia s tmavou kožou aj vlasmi
  • Pri fototype V je koža vysoko pigmentovaná

Na základe fototypu by sa ľudia mali v lete chrániť pred slnečným žiarením. Zraniteľnejšiu pokožku voči slnku majú ľudia s fototypom I, II deti a mladí do 18 rokov.

"Na slnečné poškodenie sú citlivejšie pigmentom menej chránené typy ľudí s fototypom I a II. Deti a adolescenti do 18 rokov sa automaticky zraniteľnosťou kože voči UV žiareniu radia do I fototypu nezávisle od množstva pigmentu v koži," priblížila lekárka.

V rámci ochrany pred slnečným žiarením odborníčka odporúča nevystavovať sa na priamom slnku a skôr vyhľadávať tieň, radí tiež nosiť vhodné oblečenie a slnečné okuliare. Pripomína tiež používanie prípravkov s obsahom UV filtra.

"Všeobecne UV žiarenie sa považuje za komplexný karcinogén. Spôsobuje totiž zmeny expresie génov, chromozómové abnormality a potláča imunitu. V 95-percentách je rakovina kože spôsobená práve nadmerným UV žiarením," uzavrela.