Chirurg: Hemoroidy môžeme považovať za novodobé civilizačné ochorenie

Genetika ovplyvňuje vznik zlatej žily len čiastočne. Zhoršený životný štýl však spôsobuje, že sa hemoroidy stávajú novodobým civilizačným ochorením a trpia ním nielen starší ľudia, ale aj viac ako polovica populácie od 25 do 30 rokov.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Príčiny vzniku hemoroidov, no rovnako ani ich liečbu nepodceňujte. Zľahčovanie, či odkladanie riešenia problému totiž môže spôsobiť výrazné komplikácie.

Ako upozorňujú odborníci, „zlatá žila“ postihuje už nielen staršiu generáciu, ale vzhľadom na zlý životný štýl, najmä sedavý spôsob života, je čoraz väčšou hrozbou pre mladých.

Podľa dostupných údajov majú približne dve tretiny našej populácie po sedemdesiatom roku života prítomné hemoroidy, ktoré sa môžu prejaviť rôznymi formami klinických problémov vyžadujúcich vyhľadanie lekárskej pomoci a následnú liečbu. Prítomnosť hemoroidov môžeme považovať za novodobé civilizačné ochorenie, keďže v súčasnosti sa môžu vyskytovať u viac ako polovice populácie od 25 do 30 rokov,“ upozorňuje jeden z najuznávanejších odborníkov s viac ako 30 ročnou praxou, chirurg a proktológ MUDr. Ivan Sedlák, PhD., MPH , z bratislavského Inštitútu zdravia a krásy FRAIS.

Problém neskrývajte

Hoci pod vznik hemoroidov sa môže podpísať viacero faktorov, najčastejšie je dôvodom oslabenie elasticity a pevnosti žilovej steny a jej okolia, ktoré môžu byť buď vrodené, ale aj získané vekom človeka. Významne sa na vzniku zlatej žily podpisuje zlý životný štýl, najmä spôsob stravovania, nízka až žiadna fyzická aktivita, charakter zamestnania, pridružené ochorenia, ale napríklad aj gravidita, kedy sa vnútrobrušný tlak zvyšuje.

Zvyšovaním vnútrobrušného tlaku a zvyšovaním tlaku v konečníku sa vytvára aj vyšší tlak krvi v žilných pleteniach, ktoré sa následne postupne rozširujú a zväčšujú svoj objem,“ vysvetľuje podstatu vytvárania hemoroidov doktor Ivan Sedlák.

Dôvody zvyšovania tlaku môžu byť rôzne – jednak spomínané nevhodné stravovanie, najmä nedostatok vlákniny a surovej zeleniny a ovocia, nedostatok tekutín, pikantné, štipľavé jedlá a pod.

No k vzniku hemoroidov môže prispieť aj ťažká fyzická práca spojená s výrazným zvýšením vnútrobrušného tlaku,“ dodáva odborník.

Ďalším faktorom je dlhé sedenie na toalete, chronická zápcha, ale aj hnačka. Tiež nevhodná hygiena, najmä používanie tvrdého toaletného papiera a úpenlivé opakované utieranie zdurených pletení. Keďže ochorenie je spočiatku bezpríznakové, často pacient zaregistruje problém až v pokročilom štádiu.

Niekedy prítomnosť hemoroidov odhalia kontrolné vyšetrenia v súvislosti s inými ochoreniami, alebo pri preventívnych prehliadkach. No v prípade, že pacient pociťuje subjektívne zmeny v oblasti konečníka, bolesti, zdurenie, pozoruje krvácanie na papieri po toalete alebo krvácanie spojené so stolicou alebo bez stolice, zmeny v odchádzaní stolice, mal by hneď vyhľadať odbornú pomoc. Následná diagnostika určí štádium ochorenia a zadefinuje liečebný postup,“ konštatuje chirurg a proktológ MUDr. Ivan Sedlák.

Operácii sa dá predísť

V počiatočnom štádiu často stačí nastaviť vhodnú konzervatívnu liečbu, kde úpravou stravy, životného štýlu a prípadnou medikamentóznou liečbou, dokáže pacient predísť rozvoju ochorenia a zostať bez príznakov.

Liečba hemoroidov zahŕňa najjednoduchšiu liečbu elastickou ligatúrou, koagulačnú liečbu, laserovú liečbu, ktorá je novou modernou metódou, chirurgickú liečbu, a to buď klasickú alebo chirurgickú liečbu s použitím hemoroidálneho špeciálneho staplera. Každá metóda má svoju indikáciu a jej použitie závisí aj od skúseností pracoviska,“ podotýka odborník.

V rámci ambulantnej starostlivosti sa napríklad vykonávajú zákroky, ako naloženie elastickej ligatúry, koagulačné metódy a laserové operácie.

V prípade potreby chirurgickej intervencie, keď je potrebná celková anestézia, zostáva pacient v daný deň na klinike pod dohľadom zdravotného personálu a do domácej starostlivosti je prepustený na druhý deň. Všetky potrebné vyšetrenia, vrátane predoperačného, absolvuje klient priamo v inštitúte zdravia a krásy FRAIS“ spresňuje doktor Ivan Sedlák.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Nízke pooperačné riziká

Riziko po ambulantných zákrokoch s naložením elastickej ligatúry, ktorá je efektívna a bezbolestná, ale aj po operačných zákrokoch je mimoriadne nízke a zriedkavé.

Všeobecne sa môžu vyskytnúť krátkodobé bolesti a tlaky v konečníku, reflexne zápcha a zvýšená teplota. Z dlhodobého hľadiska je najčastejšou komplikáciou recidíva samotných hemoroidov. Po intervencii je nutné dodržiavať šetriaci diétny režim, preferovať kašovitú stravu a prijímať dostatok tekutín. Vždy sa treba riadiť usmerneniami a odporúčaním odborného lekára,“ upozorňuje.

V závislosti od stanovenia liečby sa pri ambulantných zákrokoch vracia späť k aktívnemu životu do 3 až 4 dní, po koagulačných zákrokoch, laserovej intervencii a chirurgických zákrokoch je doba o niečo dlhšia, 2 až 3 týždne.

Treba zdôrazniť, že žiadna metóda nezabezpečí definitívne vyliečenie a zbavenie sa hemoroidov, pokiaľ nebude správne indikovaná a vykonaná zo strany odborného skúseného lekára a pokiaľ nebude dobrá spolupráca s pacientom, ktorý bude dodržiavať všetky odporúčania, aby sa mu zlatá žila nevrátila,“ upozorňuje uznávaný odborník Ivan Sedlák.

Prevencia na prvom mieste

Aj preto je základom zdravý životný štýl - úprava jedálnička a veku primeraná fyzická aktivita. Ak je predpoklad na vznik hemoroidov, alebo už sú prítomné, je vhodné vynechať silové športy. Dôležitá je tiež úprava stravy a príprava potravín, kedy namiesto vyprážaných jedál je dobré zvoliť skôr dusené a varené.

Vynechať potraviny s nasýtenými mastnými kyselinami a pikantné jedlá. Vhodné sú potraviny s vlákninou, ovocie, zelenina, najvhodnejšie v prirodzenej forme. Samozrejmosťou je pitný režim 2 až 3 litrov tekutín v akejkoľvek forme s obmedzením kávy, alkoholu a sladených nápojov.

Spolupráca a dôvera na linke pacient – lekár je dôležitý faktor v úspechu liečby,“ dodáva MUDr. Ivan Sedlák, PhD., MPH z proktologickej ambulancie Inštitútu zdravia a krásy FRAIS.