Jed z chobotnice môže byť podľa vedcov kľúčom k liečbe najvážnejších foriem rakoviny kože

Jed austrálskej chobotnice by podľa vedcov mohol pomôcť pacientom s tzv. BRAF mutáciou melanómu, nachádzajúcou sa takmer v polovici všetkých zistených prípadov tohto druhu rakoviny kože, ktorá je mnohokrát odolná voči aktuálne dostupnej liečbe.
jed z chobotnice môže pomôcť pri liečbe rakoviny kože

Zdroj: Pixabay.com

Podľa odborníkov z medzinárodného vedeckého tímu je zložka jedu chobotnice kaurna, ktorá žije pri pobreží Austrálie, schopná spomaliť šírenie rakovinových buniek.

Jed tejto chobotnice by tiež mohol pomôcť pacientom s tzv. BRAF mutáciou melanómu, nachádzajúcou sa takmer v polovici všetkých zistených prípadov tohto druhu rakoviny kože, ktorá je mnohokrát odolná voči liečbe.

"Preskúmali sme zložky jedu extrahovaného z viacerých morských živočíchov, ale práve špecifický peptid z jedu austrálskej chobotnice kaurna dokázal bezpečne a efektívne bojovať proti BRAF mutácii," uviedla vedúca výskumu Maria Ikonomopulosová.

Účinky samotného jedu je potrebné podrobnejšie skúmať, podľa slov vedúcej výskumu má však peptid zo spomínanej chobotnice "veľký liečebný potenciál".

Vedkyňa tiež dúfa, že zistenia jej tímu by mohli poskytnúť základ pre vývoj cielenej a menej toxickej liečby zhubných nádorových ochorení.

Vedci plánujú vo výskume pokračovať a zitiť, či by jed pôsobil aj pri iných druhoch rakoviny, kde sa vyskytuje BRAF mutácia – rakovine prostaty, hrubého čreva či rakovine pľúc.