V prevencii rakoviny prostaty sme v EÚ na chvoste

Práve november je venovaný druhému najčastejšiemu onkologickému ochoreniu mužov. Ako upozorňujú odborníci, ak sa pritom choroba zachytí včas, je vyliečiteľná s 97 % úspešnosťou.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Rakovina prostaty je druhým najčastejším onkologickým ochorením mužov. Dokonca, ako upozorňujú odborníci, v mortalite karcinómu jej u nás patrí tretia priečka z onkologických ochorení u mužov.

Ročne na toto ochorenie zomrie na Slovensku približne 500 mužov, a pritom by stačilo, keby boli chodili na preventívne prehliadky. Ak sa totiž karcinóm prostaty zachytí včas, úspešnosť vyliečenia je 97 %,“ upozorňuje urológ MUDr. Peter Garaj z bratislavského Inštitútu zdravia a krásy FRAIS. V prevencii sme však v EÚ stále na chvoste, keď na pravidelné prehliadky chodí len asi 12 % mužov.

Zbytočný strach z „preventívky“

Ako podotýka odborník, na začiatku ide často len o zbytočný strach z preventívnej prehliadky, ktorá je možno na prvý pohľad pre muža nepríjemná, no nie je bolestivá a dokáže už v počiatočnej fáze odhaliť možné riziko ochorenia.

V prípade pozitívnej anamnézy v rodine by mal muž začať chodiť na pravidelné preventívne prehliadky od 40. roku života. Inak by malo byť prvé vyšetrenie v 50-tke a následne raz za 2-3 roky,“ spresňuje odborník.

Rakovina prostaty je totiž v počiatočnom štádiu väčšinou asymptomatická, teda bezpríznaková. Dôvodom je, že nádor najčastejšie vzniká v tzv. periférnych okrajových zónach žľazy a šíri sa excentricky do stredu.

Symptómy sa častokrát objavujú až v pokročilejšom štádiu,“ upozorňuje urológ Peter Garaj. Môže ísť o problémy s močením, napríklad nutkanie na častejšie močenie, slabší prúd a pod., ďalej krv v moči, krv v ejakuláte alebo erektilná dysfunkcia.

Okrem týchto symptómov v lokálne pokročilých nálezoch sa môžu objaviť celkové symptómy, ktoré vznikajú pri generalizácii tohto ochorenia, ako únava, nechutenstvo či chudnutie. Keďže rakovina prostaty najčastejšie metastázuje v kostiach, často sa pridružuje aj bolesť kostí a chrbtice, objaviť sa môžu patologické zlomeniny, prípadne, ak sa rakovinové bunky šíria do kostnej drene, tak aj anémia,“ vysvetľuje MUDr. Peter Garaj z urologickej ambulancie polikliniky FRAIS.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Hrozivé štatistiky

Aj preto je dôležité zachytiť ochorenie čo najskôr. „Rakovina prostaty je pomaly rastúce ochorenie. Pokiaľ sa včas zachytí, dá sa vyliečiť,“ podotýka urológ Peter Garaj. Do veľkej miery sa na riziku ochorenia podieľa genetika, no rovnako aj zlý životný štýl, ako fajčenie, nadváha či stres. „Napríklad sa robili štúdie, ktoré ukázali, že aj práca v noci zvyšuje u mužov riziko karcinómu prostaty,“ podotýka.

Zo štatistík tiež vyplýva, že riziko vzniku sa zvyšuje po 50. roku života, pričom najrizikovejšia skupina sú muži medzi 60-70 rokom života.

V staršom veku, nad 80 rokov, sa už predpokladá, že nádorové ochorenie, pokiaľ sa neprejavilo, je málo agresívne a, nízkorizikové. Faktom však tiež je, že v prípade, ak je v rodine pozitívna anamnéza, riziko prepuknutia onkologického ochorenia je u týchto mužov je nielen vyššie, ale obvykle sa objaví o 6 až 7 rokov skôr, ako u ostatných pacientov,“ konštatuje.

Samozrejme, vekovo sa karcinóm môže objaviť aj u mladých ľudí, napríklad po tridsiatke, hoci percento je nízke, okolo 3-8%. „Na druhej strane, ak sa nádorové ochorenie prejaví v mladšom veku, častokrát je agresívnejšie,“ podotýka.

Čo vás čaká Preventívna prehliadka, teda screening prostaty, pozostáva z bezbolestného palpačného, teda hmatového, vyšetrenia prostaty, ktoré veľa napovie o charaktere prostaty a možnosti výskytu nádorového ochorenia najmä, ak je prostata tuhšej konzistencie.

Súčasťou prehliadky je aj odber krvi a moču, ktoré sa posielajú na vyšetrenie, a tiež ultrazvuk prostaty a močových ciest,“ vysvetľuje odborník. V prípade palpačného nálezu a zhoršených výsledkov, najmä hodnoty PSA (prostata špecifický antigén), môže lekár vzhľadom na podozrenie na rakovinové ochorenie prostaty odporučiť ďalšie vyšetrenia. „Napríklad biopsiu prostaty, kde nám už histologický nález potvrdí, či tam nádorové ochorenie je,“ dodáva.

Stanovenie ďalšej liečby závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie podchytí. „Magnetická rezonancia prostaty nám napríklad pomôže presnejšie lokalizovať nález. Pri výrazne zvýšenej hodnote PSA sa robí aj scintigrafia skeletu, aby sme vylúčili metastatické postihnutie pacienta, keďže ochorenie najčastejšie metastázuje práve do kostí,“ vysvetľuje urológ Peter Garaj.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Histologický nález je veľmi dôležitý, lebo tiež ukáže, či je rakovina prostaty agresívna a v akej miere. „Tzv. Gleason skóre ukazuje, aká populácia nádorových buniek sa najviac vyskytuje v prostatickej žľaze, čo nám pomôže pri určení stupňa agresivity rakoviny prostaty,“ podotýka MUDr. Peter Garaj.

Liečebná terapia môže pozostávať buď z chirurgického zákroku alebo rádioterapie. „Každá má pozitívne, ale aj nežiaduce účinky a druh liečby závisí aj od celkového zdravotného stavu pacienta. Preto vždy s pacientom jednotlivé možnosti prejdeme aj podľa výsledkov vyšetrení a jeho celkového zdravotného stavu určujeme liečbu,“ podotýka urológ polikliniky FRAIS.

V špeciálnych prípadov, ak má pacient nízko agresívny nález, nízke hodnoty PSA aj Gleason skóre, lekár môže odporučiť aj aktívne sledovanie pacienta, tzv. watch full waiting bez agresívnej terapie. Keďže rakovina prostaty je závislá na hladine testosterónu, v odôvodnených prípadoch sa môže nasadiť aj hormonálna liečba, pri ktorej sa testosterón umelo blokuje, a tým sa aj v prípade metastáz dokáže ochorenie zastaviť alebo spomaliť na určitý čas. „U niekoho takáto terapia funguje rok, u niekoho aj desať rokov. Je to individuálne,“ konštatuje doktor.

Skorý zásah zvyšuje úspech

Ako pripomína odborník, práve rakovina prostaty patrí k prognosticky najlepším typom onkologického ochorenia s vysokou mierou úspešnosti liečby, až 97 %.

Pacienti sú po terapii vyliečení. Samozrejme, stav je potrebné sledovať aj naďalej. Prvé dva roky je to raz za 3 mesiace, postupne sa predlžuje interval kontrol po 5 rokoch raz ročne,“ dodáva na záver urológ bratislavskej polikliniky FRAIS MUDr. Peter Gara

candysailt

There are a lot of people who have real cancer these days, so you definitely have to protect yourself tunnelrush.co exercise to increase your health, eat and sleep in moderation.