Zdravie čriev, nálada a psychické zdravie - ako spolu súvisia

Zdravie črevného mikrobiómu ovplyvňuje vašu náladu a psychické zdravie. Psychické zdravie a stres naopak spätne ovplyvňujú zdravie črevného mikrobiómu a tým vplývajú na zdravie celého tela. Črevo a mozog sú prepojené osou črevo - mozog a vzájomne komunikujú. Je preto dôležité dbať na zdravie svojho črevného mikrobiómu a na psychické zdravie.

Zdroj: súkr.archív

Spojitosťou medzi zdravím črevného mikrobiómu a psychickým zdravím sa zaoberá funkčná medicína, ktorá sa pozerá na človeka ako na jeden celok a vníma, že jednotlivé systémy ľudského tela sú vzájomne prepojené a rozhodujú o celkovom zdraví človeka.

Črevný mikrobióm a psychické zdravie

Baktérie v čreve vplývajú na zdravie mnohých systémov ľudského tela. Jedným z nich je nervový systém. Narušenie zdravia črevného mikrobiómu (dysbióza) môže byť príčinou negatívnych zmien nálad a rozvoja psychických ochorení - napríklad depresie, úzkosti alebo dokonca schizofrénie. Rovnako sa spája s rozvojom neurologických ochorení - napríklad autizmom, Parkinsonovou chorobou a sklerózou multiplex.

Narušenie psychického zdravia stresom a úzkosťou zase negatívne vplýva na zdravie črevného mikrobiómu. Prispieva k dysbióze, narušuje sliznicu čreva a môže viesť k rozvoju tzv. deravého čreva (leaky gut). Navyše sa stresom aktivuje sympatikový nervový systém, do krvi sa vyplavuje adrenalín a kortizol a negatívny vplyv stresu sa ešte viac posilňuje.

Prepojenie čreva a mozgu

Črevo a mozog sú vzájomne prepojené osou črevo - mozog. Tráviaci systém spája s mozgom viac ako 100 miliónov nervových buniek a blúdivý nerv (nervus vagus), ktorý je hlavným nervom parasympatikového nervového systému (súčasť autonómneho nervového systému). Vaše črevo je preto v neustálej výmene informácií s mozgom.

Nervový systém čreva používa rovnaké neurotransmitery (signálne molekuly) ako mozog. Tieto signálne molekuly sú dôležité pre psychické zdravie (ich nedostatok sa spája s depresiou). Metabolizmus baktérií v tráviacom systéme môže narušiť rovnováhu signálnych molekúl (noradrenalín, GABA, dopamín alebo serotonín), a tým ovplyvniť váš psychický stav.

Zdroj: súkr.archív

Narušenie zdravia črevného mikrobiómu (dysbióza)

Narušenie zdravia črevného mikrobiómu (dysbióza) je stav, kedy črevný mikrobióm prestáva mať optimálne zloženie, prevažujú v ňom chorobné kmene baktérií, chýbajú ochranné bakteriálne kmene (napr. probiotické baktérie - laktobacily a bifidobaktérie) alebo je počet črevných bakteriálnych kmeňov veľmi nízky (nízka diverzita - rozmanitosť črevného mikrobiómu).

Dysbióza často vedie k narušovaniu sliznice čreva a poškodzovaniu črevnej bariéry. Ak vznikne poškodenie črevnej bariéry, dochádza k rozvoju deravého čreva (leaky gut). Deravé črevo má za následok prechod bakteriálnych toxínov, antigénov, toxických metabolitov a ďalších látok z čreva do krvi a následne ich prechod hematoencefalickou bariérou priamo do mozgu, čím negatívne ovplyvňuje psychické a neurologické zdravie.

Ako zlepšiť svoje črevné a psychické zdravie

Najčastejšími príčinami vzniku črevnej dysbiózy sú nezdravé stravovanie, nadmerná konzumácia antibiotík, nadmerné užívanie liekov a stres. Ak chcete zlepšiť zdravie svojho črevného mikrobiómu a svoje psychické zdravie, upravte si svoj jedálniček, vyhýbajte sa nadmernému príjmu antibiotík, nadmernému užívaniu liekov a nadmernému stresu.

Na nápravu črevnej dysbiózy a posilnenie zdravia črevného mikrobiómu vám pomôžu kvalitné probiotiká, prebiotiká, vláknina, zdravá a vyvážená strava, probiotické potraviny a redukcia stresu. Na zníženie stresu, upokojenie nervového systému a podporu psychického zdravia siahnite po nootropikách a prírodných adaptogénoch (napr. Ashwagandha).