Urológ: Každý muž po päťdesiatke by mal aspoň raz ročne navštíviť urológa, aj keď nemá problémy

Urologické problémy trápia mnohých Slovákov, tí ich však často odsúvajú na vedľajšiu koľaj. Pravidelné preventívne prehliadky u urológa sú pritom prvým krokom k úspešnej liečbe, dokážu včas odhaliť aj vážne zdravotné komplikácie.

Zdroj: Freepik.com

Rakovina prostaty si ročne vyžiada stovky životov

Štatistiky na Slovensku už dlhodobo ukazujú, že rakovina prostaty je jedným z najčastejších onkologických ochorení. Ročne si vyžiada stovky životov, postihuje 60 % mužov vo veku nad 65 rokov a každým rokom pribúda viac ako dvetisíc prípadov karcinómu prostaty.

Rakovina prostaty začína nenápadne. Ak je však zachytená včas, vo väčšine prípadov je liečiteľná. Napriek tomu na pravidelné preventívne prehliadky chodí len 6 až 12 % mužov. V porovnaní s okolitými krajinami ide o veľmi nízke číslo.

Bolesť, pálenie pri močení, prímes krvi v moči, chudnutie alebo chronická bolesť v dolnej časti chrbta sú už väčšinou príznaky pokročilejšieho štádia choroby. Preventívne prehliadky u urológa sú mimoriadne dôležité a môžu zachrániť život. V praxi sa stretávame s tým, že muži majú z vyšetrenia prostaty strach. Rakovina v prvých štádiách nebolí, komplexné vyšetrenie ju ale dokáže zachytiť včas a je prvým krokom k úspešnej liečbe,“ vysvetľuje vedúci lekár Urologického centra Bezručova MUDr. Marek Zvanciger.

Rakovina prostaty sa môže týkať každého muža. Ak sa ochorenie zachytí včas, je liečiteľné až s 97% úspešnosťou.

Ročne na rakovinu prostaty na Slovensku zomierajú stovky mužov, pritom by stačilo, keby pravidelne chodili na preventívne prehliadky. Každý muž po päťdesiatke by mal aspoň raz ročne navštíviť urológa, aj keď nemá problémy,“ dodal urológ.

Inkontinenciu zažíva každá štvrtá Slovenka

Urológia však nerieši len zdravotné problémy mužov. Aj keď téma karcinómu prostaty dominuje, do popredia sa dostávajú aj iné druhy urologických problémov, ako inkontinencia moču či časté zápaly močových ciest u žien.

Viac ako 50 % našich pacientov sú ženy. Vnímame však to, že ženy sú v tomto smere zodpovednejšie a spravidla vyhľadajú odbornú pomoc skôr ako muži,“ uviedol MUDr. Martin Romančík, PhD., ktorý je súčasťou tímu Urologického centra Bezručova.

Inkontinenciou na Slovensku trpí viac ako pol milióna ľudí, v priemere takmer každá štvrtá žena. Asi tretina žien má problémy s únikom moču po prirodzenom pôrode.

S inkontinenciou sa však často stretávajú aj ženy v menopauze, muži s problémami prostaty, ale aj diabetici, pacienti so sklerózou multiplex, s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Mnohí pritom vyhľadajú odborníka neskoro – v priemere až päť rokov po tom, ako začnú mať problémy.

Čím skôr pacient vyhľadá pomoc, tým je väčšia šanca, že sa vylieči. Základom je nehanbiť sa a vyhľadať pomoc včas, pacientom vieme vtedy efektívne pomôcť. Vyšetrenie nie je bolestivé a dnes už máme k dispozícii širokú paletu konzervatívnych, medikamentóznych a minimálne invazívnych zákrokov, schopných tento stav úplne vyliečiť alebo aspoň výrazne zlepšiť,“ dopĺňa MUDr. Martin Romančík, PhD.

Rozšíreným urologickým problémom sú aj infekcie močového traktu. Patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce bakteriálne infekcie a sú na druhom mieste hneď po infekciách horných dýchacích ciest. Častejšie s nimi bojujú ženy.

Ženy majú v porovnaní s mužmi niekoľkonásobne kratšiu močovú trubicu. Navyše, ústie ženskej močovej trubice je v tesnej blízkosti pošvy a konečníka, odkiaľ ľahko dochádza ku kontaminácii okolia močovej trubice,“ vysvetľuje urologička MUDr. Lívia Lachkovičová.

Vo vekovej kategórii 20 až 50 rokov je urologická infekcia u žien až stokrát častejšia ako u mužov. Polovica žien počas svojho života zaznamená aspoň jednu epizódu infekcie dolných močových ciest. Zároveň platí, že asi štvrtine z týchto žien sa infekcia v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov vráti.

Opakované infekcie močových ciest sú pritom výrazným zásahom do života mnohých žien, ovplyvňujú ich nielen zdravotne, ale aj psychicky.

Akútny zápal močového mechúra u žien vzniká väčšinou náhle, v priebehu pár hodín. Ženy, u ktorých sa tieto zápaly prejavujú opakovane, majú obavy z cestovania, vyhýbajú sa kúpaniu vo verejných bazénoch, majú ostych z pohlavného styku. To v konečnom dôsledku spôsobuje úzkosť, psychické ťažkosti, narušuje harmóniu v partnerskom vzťahu,“ dopĺňa MUDr. Lachkovičová.

Urologička zároveň zdôrazňuje, že každý opakovaný zápal močového mechúra u ženy, zápal obličky a zápal močových ciest u mužov patrí do rúk urológa. Každý zápal močových ciest by mal byť navyše správne liečený a úplne vyliečený, aby nenastali ďalšie komplikácie.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako prebieha vyšetrenie u urológa?