Lekárka: Ak chceme byť zdraví, čistú vodu nemôžeme vynechať ani ju nahradiť inými tekutinami, a už vôbec nie sladenými nápojmi

Napiť sa čistej, čerstvej vody je pre ľudské telo to najprirodzenejšie a najzdravšie. Všeobecne platí, že ak človek chce byť zdravým, výkonným, s dobrou náladou, musí vypiť dostatok čistej vody.

Zdroj: agel.sk, pexels.com

Viete, ktorý orgán je od vody najviac závislý? Ako dlho vydrží ľudské telo bez vody, či sa dá voda plnohodnotne nahradiť inou tekutinou? Pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody odpovedá na tieto, aj ďalšie otázky, lekárka oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, MUDr. Márii Prieložnej, MPH.

Koľko percent vody sa nachádza v organizme človeka? Obsahuje ľudské telo veľa vody?

Žijeme na Zemi, ktorej takmer dve tretiny povrchu tvorí voda. Aj naše telo je tvorené vodou. Keď sa narodíme, osemdesiat percent nášho tela tvorí voda. Postupne vekom a starnutím sa obsah vody v našom tele zmenšuje. Telo dospelého človeka obsahuje 70% vody. U starších ľudí klesne obsah vody až na štyridsaťpäť percent.

Potrebuje človek vodu pre správnu funkciu organizmu? Ak áno, ktorý orgán v tele je od nej najviac závislý?

Voda je dôležitým médiom, v ktorom prebiehajú chemické reakcie v našom tele, a v ktorom sa presúvajú látky z jedného miesta na iné. Nachádza sa v krvi, v lymfe, v moči, v žlči, v tráviacich šťavách, v bunkách a je súčasťou medzibunkovej tekutiny. Vodu potrebujeme piť, aby náš organizmus mohol fungovať, a aby sa aj očisťoval od škodlivých, nepotrebných látok. Najviac závislý od vody je mozog, obličky, srdce aj pľúca. Obsah vody v týchto orgánoch tvorí až 85%. Najmenej vody je v zuboch, iba 10%.

Aké množstvo vody by mal človek prijať v priebehu jedného dňa?

Podľa veku sa odporúča prijímať minimálne 150 ml tekutín na 1 kg hmotnosti. Keďže deti majú v tele najviac vody, mali by prijímať viac vody alebo tekutín vzhľadom na svoju hmotnosť. Pre deti od narodenia do 1 roka sa odporúča piť 150 ml tekutín na 1 kg svojej hmotnosti. Novorodenec s hmotnosťou 3 kg by mal vypiť 4,5 dcl všetkých tekutín za deň. V tomto prípade je to väčšinou mlieko. Prvák na základnej škole vážiaci cca 20 kg by mal vypiť cca 1,2 litra všetkých tekutín, do toho príjmu započítame nielen vodu, ale aj mlieko, polievky, ovocné šťavy.

Dospelý človek vážiaci 70 kg prijíma 50 ml tekutín na 1kg hmotnosti t.j. 3,5 litra tekutín vrátane polievok, čaju a iných nápojov, z toho vody by mal vypiť 1,5 litra. Vekom sa obsah vody v organizme znižuje. Starší jedinci by mali vypiť minimálne 25 ml/kg, t.j. 1,7 litra všetkých tekutín. Tieto odporúčania platia, ak sme zdraví, v pokoji a pri teplote okolia cca 20 – 22 stupňov Celzia.

Príjem tekutín musíme zvýšiť v teplom prostredí, napr. v lete, ak cvičíme alebo upratujeme, či ak pracujeme v záhrade alebo máme horúčku, hnačku či zvraciame. Ak pijeme kávu alebo alkohol, mali by sme vypiť odporúčanej dennej dávky vody, pretože nás tieto nápoje odvodňujú.

Čo sa stane, ak človek prestane prijímať vodu, resp. ak telo neprijíma dostatočné množstvo vody?

Okrem smädu nám náš organizmus aj inými signálmi dáva najavo, že potrebuje doplniť množstvo tekutín v tele. Môže nás bolieť hlava, nemáme bystré myslenie, máme nízky tlak krvi, metabolizmus sa spomaľuje, celkovo sme unavení a nevýkonní. Orgány, ktoré sú veľmi citlivé na nedostatok vody sú mozog a obličky. A preto pri dehydratácii, nedostatku vody v organizme, prvé čo si môžeme všimnúť je, že málo močíme. Moč je zahustený a má tmavožltú farbu. Mali by sme vylúčiť 1,5 litra moču denne.

Ako prebieha vylučovanie vody z tela?

Voda sa spolu so škodlivými látkami, vďaka práci obličiek, vylučuje močom za pomoci funkcii obličiek. Tento cyklus prebieha nepretržite celých 24 hodín. Vodu však vylučujeme aj cez kožu vo forme potu, ale aj pľúcami vo forme vodnej pary vo vydýchnutom vzduchu. Pečeň vylučuje vodu obsiahnutú v žlči, podžalúdková žľaza a črevá zasa v tráviacich šťavách, ktoré sa spolu so žlčou dostávajú do čreva a vylučujú v stolici.

Je možné vodu nahradiť inou tekutinou, napríklad sýtenými minerálkami, alebo čajom?

Náš organizmus okrem čistej vody získava tekutiny z ovocných a zeleninových štiav, čaju, minerálky, ale aj z polievky. V lete sú dobrým doplnkovým zdrojom tekutín rôzne šťavnaté druhy ovocia a zeleniny napr. melóny, hrozno, uhorky. Ak chceme byť zdraví, čistú vodu nemôžeme vynechať ani ju nahradiť inými tekutinami a už vôbec nie sladenými nápojmi, ktoré sú nevhodnou náhradou vody. Obsahujú priveľa cukru, ktorý nie sme schopní, pokiaľ aktívne necvičíme alebo fyzicky nepracujeme, hneď využiť, ukladá sa v našom organizme vo forme tukov čo spôsobuje obezitu.

Pitný režim a seniori. Vieme určiť ich dehydratáciu?

U starších ľudí sa dehydratácia prejaví aj celkovým zhoršením stavu, točením hlavy, kolapsom či zápchou. Dobrou metódou na zistenie dehydratácie je urobiť jednoduchý test na koži: palcom a ukazovákom chytíme kožu na chrbte druhej ruky a pustíme. Ak sa koža vráti hneď do pôvodného stavu, máme dostatok vody v tele. Ak sa koža pomaly vracia do pôvodného stavu, či dokonca zostane „stáť“, sme dehydrovaní či veľmi dehydrovaní. Hlavne u starších ľudí je jednoduché takto skontrolovať, či nie sú chronicky dehydrovaní.

Ako motivovať ľudí k väčšiemu príjmu tekutín?

Najjednoduchšie je naplniť 1,5 litrovú fľašu vodou, položiť si ju niekde „na oči“ a počas dňa z nej popíjať. Vtedy ľahko skontrolujeme, či sme napr. doobeda vypili už aspoň tretinu obsahu fľaše. Ak nám nechutí voda, môžeme ju ochutiť šťavou z citróna, pomaranča, mrkvy alebo pridať minerálnu vodu. Vtedy je dobré pripraviť si napr. tri pollitrové fľaše s vodou. Do jednej pridať citrón alebo inú šťavu z ovocia alebo zeleniny, do druhej pridať minerálku (pomer podľa chuti) a tretiu fľašu nechať s čistou vodou.

Ako dlho vydrží človek bez príjmu tekutín?

Rôzne štúdie hovoria, že človek bez vody a tekutín môže vydržať tak 3 až 8 dní, v závislosti od veku, teploty okolia a celkového zdravotného stavu. V štúdiách, v ktorých dobrovoľníci mohli prijímať potravu, ktorá obsahovala tekutiny, vydržali bez príjmu vody približne 21 dní.

Stačí piť len vtedy, keď máme pocit smädu, alebo treba prijímať tekutiny priebežne aj bez pocitu suchých úst?

Piť by sme mali počas dňa, nielen keď cítime smäd alebo máme suché ústa. Vtedy už organizmu výrazne chýba voda.


Blanche13

Ďakujem pani doktorke za pripomenutie:)
Dávam si na to pozor ale práve pri čítaní tohto portálu som sa pozabudla, už som to napravila .. výborný rozhovor ?

Gonzalez

Thank you doctor. Before, I thought all kinds of drinks were the same, and I was even lazy to drink water. Thanks to this article, I think my mindset has changed. bloxorz.io