Úrad verejného zdravotníctva: Aktuálne najviac prípadov vírusovej hepatitídy A evidujeme na východe Slovenska

Najsilnejšie ohnisko nákazy je v Moldave nad Bodvou, na košickom Luníku IX sa situácia upokojila a nové ohniská zatiaľ nepribudli.
žltačka typu A na východe Slovenska

Zdroj: Freepik.com

Ministerstvo zdravotníctva SR už minulý týždeň informovalo, že na východe Slovenska rastie počet detí s hepatitídou typu A. Epidemiológovia od začiatku roka na Slovensku zaznamenali 302 prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Počet prípadov sa v sledovanom období oproti predchádzajúcim rokom výrazne zvýšil.

"Aktuálne najviac prípadov vírusovej hepatitídy A evidujeme v súvislosti s prebiehajúcou epidémiou na východe Slovenska. V Košickom kraji evidujeme spolu 293 prípadov, z toho 274 prípadov v súvislosti s prebiehajúcou epidémiou v mestskej časti Luník IX a v meste Moldava nad Bodvou," uviedla Simona Rapčanová z Úradu verejného zdravotníctva.

V ostatných krajoch Slovenska evidujú epidemiológovia len sporadické prípady, v Trnavskom a Nitrianskom kraji nezaznamenali žiadne.

Situácia na východe Slovenska je podľa podľa rezortu zdravotníctva nateraz stabilná. Najsilnejšie ohnisko nákazy je v Moldave nad Bodvou, na košickom Luníku IX sa situácia upokojila a nové ohniská zatiaľ nepribudli.

Hepatitída typu A sa označuje aj ako "choroba špinavých rúk". Je vyvolaná vírusmi čeľade Picornaviridae. Ide o akútne vírusové ochorenie pečene, ktoré sa môže prejavovať podobne ako chrípka či rôzne tráviace problémy. V pokrokovom štádiu choroby sa objavuje i žlté sfarbenie očí a kože, tmavý moč alebo svetlá stolica.

U väčšiny chorých však nemusí prísť k zažltnutiu a ochorenie nerozpoznajú, čím ho nevedomky šíria ďalej. Pokiaľ nakazení nedodržiavajú správnu hygienu, ľahko môžu toto ochorenie preniesť na ďalších ľudí cez kontaminované ruky.

Očkovanie proti žltačke typu A nie je povinné, patrí medzi odporúčané – najmä pri cestách do krajín tropického alebo subtropického pásma.