Očkovanie proti hepatitíde typu A,B,C

Človeku sa nikdy nevypláca, ak zanedbáva starostlivosť o svoje zdravie. Hepatitída je jedným z ochorení, pri ktorých by ste nemali zabúdať na poctivú prevenciu formou očkovania. Kedy a proti ktorému typu choroby sa zaočkovať?

Očkovanie proti hepatitíde A

Žltačka typu A, nazývaná i „chorobou špinavých rúk“, je akútne vírusové ochorenie pečene, ktoré sa môže prejavovať podobne ako chrípka či rôzne tráviace problémy. V pokrokovom štádiu choroby sa objavuje i žlté sfarbenie očí a kože, tmavý moč alebo svetlá stolica. No u väčšiny chorých ani nemusí prísť k zažltnutiu a ochorenie nerozpoznajú, čím ho nevedomky šíria ďalej. Pokiaľ nakazení nedodržiavajú správnu hygienu, ľahko môžu toto ochorenie preniesť na ďalších ľudí cez kontaminované ruky.
Vďaka tomu, že ochorenie nezanecháva žiadne následky, je liečba orientovaná len na tlmenie príznakov choroby a na nastavenie diéty, šetriacej pečeň.

Ako sa chrániť pred hepatitídou A?

Účinným prostriedkom proti tomuto typu ochorenia môže byť očkovanie, no nie je to jediná možnosť, ako chorobe predchádzať. Stačí, aby ste mali zabezpečený životný štandard, t.j. kanalizáciu, čistotné bývanie a dostatok pitnej vody.

Kedy sa očkovať?

Očkovanie proti žltačke typu A nie je označované ako povinné, len odporúčané – najmä pri cestách do krajín tropického alebo subtropického pásma, kde žije omnoho viac obyvateľov, ktorí môžu byť nosičmi vírusu žltačky A (aj žltačky B). Preto, ak sa rozhodnete navštíviť takúto krajinu, dajte sa zaočkovať optimálne mesiac pred odchodom. Po podaní očkovacej látky do tela nastupuje ochrana za 2-3 týždne, v závislosti od samotnej látky. Po prvom očkovaní sa po 6 – 12 mesiacoch vykonáva aj druhá dávka, ktorá pomáha chrániť organizmus pred týmto ochorením počas celého života.

Kedy sa neodporúča očkovanie?

Očkované proti hepatitíde typu A by nemali byť deti so závažnými alergickými reakciami po vakcíne, jej zložkách alebo so závažným akútnym ochorením. Očkovanie proti hepatitíde A sa ďalej neodporúča pre ženy v tehotenstve, pretože ešte neexistuje dostatok výskumov, ktoré by overili, či náhodou nemá očkovanie negatívny vplyv na plod alebo matku.


Prečítajte si tiež:

Hepatitída typu A,B,C (Vírusová hepatitída)


Hepatitída B – povinné očkovanie

Pri žltačke typu B sa vírus medzi ľuďmi prenáša krvou, krvnými derivátmi, sexuálnym stykom alebo telesnými tekutinami. Najčastejšie dochádza k infikovaniu injekčnou ihlou, ktorú používajú narkomani alebo ihlami pri tetovaní. Negatívom je, že vírus je veľmi odolný a prežíva veľmi dlho. Aj pri tomto type sa príznaky (vyrážky, bolesť kĺbov) objavia nenápadne a mnohokrát pacient ani nevie, že táto choroba postihuje jeho telo.

Ako sa chrániť pred hepatitídou B?

Najúčinnejším prostriedkom proti tomuto typu ochorenia je práve očkovanie. Okrem toho sa odporúča vyhýbať sa pričastému striedaniu sexuálnych partnerov, užívaniu drog, kontaminovaným ihlám, či iným zdravotníckym zariadeniam.

Kedy sa očkovať?

V minulosti bolo očkovanie povinné pre 11-ročných žiakov, teraz sa začína dieťa očkovať pár týždňov po narodení a vďaka tomu je chránené už odmalička. Očkovanie dojčaťa sa vykonáva 3 dávkami očkovacej látky v 3. mesiaci, 5. mesiaci a 10. mesiaci života dieťaťa. Mnoho ľudí sa veľakrát pýta, či je potrebné preočkovanie, pokiaľ boli očkovaní ako deti a v pokročilom veku cestujú do krajiny, kde hrozí výskyt tohto ochorenia. Kedysi dávno sa odporúčalo opakované zaočkovanie, no v súčasnosti sa lekári zhodujú, že pokiaľ už bolo raz vykonané zaočkovanie, nie je potrebná obnova.

Kedy sa neodporúča očkovanie?

Očkované proti hepatitíde typu B by nemali byť osoby so závažnou alergickou reakciou po predchádzajúcej dávke vakcíny alebo alergické na niektorú zložku vakcíny. Ďalej novorodenci s hmotnosťou nižšou ako 2 000 g a deti so stredne ťažkým a ťažkým akútnym ochorením.

Hepatitída typu C – účinná vakcína ešte neexistuje

Žltačka typu C je zápalové ochorenie pečene, spôsobené vírusom hepatitídy C a prechádzajúce až do chronického štádia, pri ktorom vírusová infekcia pretrváva viac ako 6 mesiacov. Zo začiatku má bezpríznakový, nenápadný priebeh (únavnosť, bolesti kĺbov, depresia). No pri neliečení môže vyústiť až do stvrdnutia pečene, čo vedie ku riziku vzniku pečeňového zlyhania a nakoniec až k rakovine pečene.

V súčasnosti neexistuje očkovanie, ktorým by sa predchádzalo tomuto typu ochorenia. Prevencia spočíva len v zamedzení kontaktu s krvou iných ľudí – vyhnúť sa používaniu spoločných hygienických predmetov.


Prečítajte si tiež:

Hepatitída C - tichý zabijak


Preplatí vám poisťovňa očkovanie?

V prípade odporúčaných očkovaní môžu zdravotné poisťovne prispievať svojim poistencom na vakcíny, pričom o príspevok je možné požiadať príslušnú pobočku až po očkovaní predložením originálu účtovného dokladu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytuje príspevok vo výške 100 % z ceny 3. dávky vakcíny proti žltačke typu B, čiastočne uhrádza aj 3. dávku kombinovanej vakcíny proti žltačke A a B.

Dôvera prepláca všetkým poistencom do 18 rokov očkovanie proti žltačke A až do výšky maximálnej ceny vakcíny. Poistencom nad 16 rokov poskytuje príspevok na všetky tri dávky vakcíny proti žltačke A a B.

Union uhrádza poistencovi nad 16 rokov príspevok na každú z troch dávok očkovacej látky proti obom žltačkám vo výške 50 %, poistencom od 1 roka hradí príspevok na obe dávky proti žltačke A vo výške 50 %.

Ray

Vakcína proti hepatitíde C existuje, bol som očkovaný ako študent medicíny. Neexistuje zrejme len pre verejnosť.

KerryClayton

Thank you for bringing your best to work every single day.
Great article! I realized these are my favorite kinds of GI articles. Enough news and reviews, more stuff like this!www.mybkexperience.onl