Vedci objavili novú metódu, ako diagnostikovať Parkinsonovu chorobu skôr, než sa objavia prvé príznaky!

Diagnostikovať Parkinsonovu chorobu je v súčasnosti pomerne náročné, keďže nemá špecifické príznaky, ktorými sa prejavuje.

Zdroj: Freepik.com

Americkí vedci objavili novú metódu, ako identifikovať nahromadenie abnormálnych proteínov spojených s Parkinsonovou chorobou, dlho predtým, ako sa prejavia prvé príznaky. Ich zistenia boli publikované v časopise Lancet Neurology, píše o nich web The Guardian.

Štúdie sa zúčastnilo 1 123 účastníkov, čím sa stala jednou z najväčších doteraz uskutočnených štúdií na posúdenie užitočnosti novej metódy.

Nová metóda pomocou tzv. amplifikácie (namnoženia) alfa-synukleínu dokáže identifikovať ľudí, ktorí majú riziko vzniku Parkinsonovej choroby, ešte pred objavením sa motorických príznakov.

Identifikácia účinného biomarkera pre určenie Parkinsonovej choroby by mohla mať zásadné dôsledky na spôsob, akým tento stav liečime, čo potenciálne umožní diagnostikovať ľudí skôr, identifikovať najlepšiu liečbu pre rôzne podskupiny pacientov a urýchliť klinické skúšky, “ uviedol profesor Andrew Siderowf z Pennsylvánskej univerzity, spoluautor štúdie.

Diagnostikovať Parkinsonovu chorobu je v súčasnoti pomerne náročné, keďže choroba nemá špecifické symptómy, ktorými sa prejavuje. Medzi prvé príznaky tohto ochorenia patrí tras, stuhnutosť svalstva, pomalý pohyb, nestabilita či strata rovnováhy.

Počet prípadov Parkinsonovej choroby sa počas posledných 25 rokov zdvojnásobil. V súčasnosti chorobou trpí celosvetovo asi 10 miliónov ľudí.


Prečítajte si aj:

Neurochirurgička: Prostredníctvom implantácie neurostimulátora dokážeme prejavy Parkinsonovej choroby vypnúť