Urológ: O mužských problémoch netreba mlčať

Erektilná dysfunkcia dnes postihuje takmer každého druhého muža vo veku 35 až 65 rokov. Dá sa však liečiť.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Leto prináša obvykle aj nové lásky, no často odhalí problémy, ktoré v partnerskom, najmä intímnom vzťahu, prepuknú. Jedným z nich je erektilná dysfunkcia, ktorá netrápi len starších mužov.

Erektilná dysfunkcia trápi už mladých ľudí, ktorí majú problémy s erekciou alebo predčasnou ejakuláciou, alebo sú to starší muži, ktorí majú napríklad cukrovku či nejaké iné ochorenie,“ hovorí MUDr. Peter Garaj z urologickej ambulancie Polikliniky FRAIS.

Ani v jednom prípade však podľa neho nie je dôvod mlčať. Práve urológ totiž môže nastaviť liečbu, ktorá vie zabrať. „Určite je dôležité sa o tom rozprávať nielen s partnerkou, ale zároveň aj vyhľadať odborníka,“ podotýka.

Spúšťačom môžu byť rôzne faktory

Erektilnou dysfunkciou, teda dlhodobou neschopnosťou dosiahnuť alebo udržať dostatočnú erekciu pre uspokojivý sexuálny styk, dnes trpí približne každý druhý muž vo veku 35 až 65 rokov. Ako upozorňuje odborník, spúšťačom môžu byť rôzne faktory, vrátane zdravotných či psychologických.

U niektorých pacientov môže signalizovať problém s aterosklerózou, ktorá sa následne vyvinie do nejakého srdcovo-cievneho ochorenia. Najčastejšie býva erektilná dysfunkcia spojená s kardiovaskulárnymi, neurogénnymi, psychiatrickými alebo hormonálnymi problémami. Je to komplexná problematika,“ upozorňuje. Aj preto je dôležité problém riešiť s odborníkom čo najskôr.

Zdroj: súkr.archív

Stanovenie diagnózy a liečby

Kým nastúpi liečba, je dôležité vylúčiť iné možné príčiny. „Pri erektilnej dysfunkcii musíme vždy najprv vylúčiť problémy ako hypogonadizmus, čiže znížená produkcia testosterónu, alebo predčasná ejakulácia. Niektorí pacienti majú pri sexe bolesť v panvovej oblasti, napríklad po úraze či predchádzajúcej operácii. Prichádzajú aj pacienti, ktorí majú zníženú chuť na sex,“ vysvetľuje urológ.

Dôvodom môže byť aj penilná kurvatúra, teda zakrivenie penisu, alebo morbus Peyronie, choroba spôsobujúca bolestivé zahnutie penisu pri erekcii alebo jeho zúženie v niektorej časti, a pod. „Keď vylúčime organické príčiny problému s erektilnou dysfunkciou, môžeme zvoliť spôsob liečby,“ podotýka MUDr. Peter Garaj.

Jednou z možností liečby sú tabletky na erekciu. „Ďalšou z možností sú intrauretrálne medikácie, teda krémy aplikované do penisu, alebo intrakavernózna terapia – injekcie do penisu,“ vysvetľuje MUDr. Peter Garaj. Pokiaľ ide o voľne dostupné tablety na erekciu, často objednané cez internet, odborník upozorňuje, že nie vždy sú zárukou účinnosti.

Môže ísť o falzifikát lieku na potenciu, ktorých sa predáva stále viac. Odporúčam dať si vždy tento typ liekov predpísať u odborníka. Tým sa aj zistí, či pacient nemá nejaké ochorenie, ktoré je v kontraindikácii, napríklad kardiovaskulárne, a tiež dostane naozaj ten liek, ktorý potrebuje,“ konštatuje.

Pozor na životný štýl

Často problémy s erekciou pramenia aj zo stresu, z psychologických a intímnych problémov, a preto sa popri liečbe u urológa často pripájajú aj sexuálna terapia, psychoterapia a podobne. Pozor však na sexuálne prenosné choroby, pretože aj tie môžu sekundárne spôsobiť zúženie močovej trubice a následne problémy s erekciou.

Aj preto urológ odporúča, že vernosť jednému partnerovi sa vždy oplatí. „Keď je medzi partnermi dostatočná intimita, sexuálny život je lepší. Je aj vedecky dokázané, že pacienti, ktorí majú trvalý sexuálny vzťah, sú spokojnejší s pohlavným životom ako promiskuitní, ktorí striedajú partnerky. Zároveň, keďže erekcia je komplexná vec, je dôležitá zdravá životospráva, vylúčenie alkoholu, drog, fajčenia a obmedzenie medikamentóznej terapie, lebo mnohé lieky môžu negatívne ovplyvniť erekciu,“ dodáva urológ Polikliniky FRAIS MUDr. Peter Garaj.