Záchranárka varuje: Úmrtnosť na neliečenú anafylaktickú reakciu je vysoká a nastáva do niekoľkých desiatok minút

Medzi najčastejšie príčiny anafylaxie patrí uštipnutie hmyzom, pele z trávy, kríkov či stromov a konzumácia potravín vyvolávajúcich alergickú reakciu, najmä u detí.
príznaky anafylaktického šoku

Zdroj: Freepik.com

Lekári z urgentov a záchranári sa v letnom obodbí často stretávajú aj s anafylaktickými šokmi. Anafylaktický šok definujeme ako ťažkú život ohrozujúcu akútnu alergickú reakciu.

Vyznačuje sa nepredvídateľnosťou a variabilným priebehom. Spoločným znakom je zlyhávanie základných životných funkcií. Nemusí byť rozpoznaná ihneď, pretože má viacero rôznych klinických prejavov,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Kilianová, MHA zo Záchrannej služby Košice.

Medzi najčastejšie príčiny anafylaxie patrí uštipnutie hmyzom, pele z trávy, kríkov či stromov a konzumácia potravín vyvolávajúcich alergickú reakciu, najmä u detí.

Úmrtnosť na neliečenú anafylaktickú reakciu je vysoká a nastáva do niekoľkých desiatok minút,“ varuje lekárka.

Prudkú život ohrozujúcu alergiu – anafylaktický šok môžu vyvolať aj lieky, najčastejšie antibiotiká či anestetiká.

Príznaky anafylaktického šoku

kožné prejavy pocity tepla v oblasti tváre úst, hrudníka, dlaní alebo chodidiel nôh svrbenie a opuch dýchavičnosť, kašeľ, napätie v krku ťažkosti s prehĺtaním nadmerné slzenie, kýchanie bolesti hlavy žalúdočné problémy- vracanie, kŕče, hnačky

Hoci príznaky môžu byť rôzne a tiež rôzny stupeň intenzity, liekom prvej voľby je adrenalín, podaný do svalu,“ dodáva záchranárka.

Dôležitá je okamžitá liečba a netreba zabúdať, že 6 -12 hodín po anafylaktickej reakcii sa môže vyskytnúť neskorá odpoveď – návrat príznakov, a preto je potrebné v priebehu najbližších 24 hodín sledovať pacienta.


Mohlo by vás zaujímať:

Záchranár: Topiaci sa nemá záujem kričať, nemáva ani rukami, keď sa dostane pod vodu, nastáva panika


Tolith

Anafylaktická reakcia je extrémna alergická reakcia organizmu na konkrétnu látku, ako je jed potápky, lekárske alergény, potraviny alebo hmyzí jed. Príznaky sa môžu rýchlo zhoršovať a môžu zahŕňať ťažké dýchanie, zúženie dýchacích ciest, závraty, vyrážky a opuchy. Bez rýchleho a primeraného ošetrenia môže anafylaktická reakcia spôsobiť vážne poškodenie orgánov alebo smrť.Je nevyhnutné, aby sme všetci boli oboznámení s týmito nebezpečnými príznakmi a vedeli, ako na ne reagovať. www.yourtexasbenefits.bid Ak je niekto vystavený alergénu a prejaví sa u neho anafylaktická reakcia, je nevyhnutné okamžite zavolať núdzovú záchranku a poskytnúť prvú pomoc, ak je to možné. To môže zahŕňať podanie adrenalínu pomocou autoinjektoru EpiPen, ak je k dispozícii, a podporu dýchania, pokiaľ je to potrebné.