5 ereceptov, ako zdravo prežiť pokojné Vianoce a veselý Silvester

Najkrajšie sviatky roku si prajeme prežiť v zdraví, v pohode a v kruhu najbližších. Predvianočné dni plné dôležitých povinností, stres pri zvládaní náporu pracovných aktivít či vianočné dni preplnené vynikajúcim jedlom sa však môžu podpísať práve na zdraví. Čo robiť, aby boli sviatky skutočne pokojné?

Zdroj: súkr.archív

Dlhý zoznam vianočných jedál, tradičných zvykov či plánovaných návštev rodiny a priateľov nás síce láka, ale čo na to naše zdravie? Radšej vedome predvídať a naozaj si sviatky vychutnávať. Ako pridať k Vianociam prívlastok zdravé?

1. Na Vianoce aktívne

Možno si chcete počas Vianoc dokonale oddýchnuť a táto predstava sa podobá na celodenné polihovanie na gauči, sledovanie obľúbených filmov či prečítanie dlho odkladaných kníh.

Dajte vašim Vianociam viac akčnosti a zaraďte tam prechádzky zimnou prírodou či vyzdobeným mestom, korčuľovanie a zimné radovánky na snehu. Vytvorte si spoločný program s rodinou, priateľmi a známymi. Pobyt na čerstvom vzduchu a mimo stola s ťažkými vianočnými špecialitami bude určite aj pre nich vítanou a zdravou zmenou.

2. Veľa jedla, lebo sú Vianoce?

Staré zvyky sviatočných jedál a predstavy hojnosti sa nedajú zmeniť z roka na rok. Čo keby ste na to išli postupne. Zmeňte vo vašom vianočnom jedálničku jedno alebo dve tradičné jedlá a nahraďte ich zdravšou alternatívou, prípadne použite iné nutričné ingrediencie či suroviny.

Prípadné žalúdočné ťažkosti skúste najprv zmierniť bylinkovými čajmi, napríklad z mäty alebo z rumančeka.

Využite Vianoce na rozvíjanie kulinárskych zážitkov a objavovanie nových chutí pre vás aj vašich blízkych. Hádam tomu budú viac naklonení.

3. Pravidelne užívané lieky a vianočná prvá pomoc

Je isté, že v predvianočnom zhone sa čokoľvek pozabudne, ale určite myslite na vaše pravidelne užívané lieky a výber liekov na predpis. Erecept vám umožní vybrať si vaše lieky kedykoľvek a v ktorejkoľvek lekárni.

Pokojne si počas tejto návštevy lekárne doplňte zásoby voľne predajných liekov na možné žalúdočné problémy, zápchy či prechladnutie.

Zdroj: súkr.archív

4. Robte nové veci alebo veci inak

Pravdepodobne vás čaká niekoľko dní v kruhu rodiny, s ktorou počas roku netrávite tak veľa času. Dobrou radou je veľa trpezlivosti, viac láskavosti a vylúčenie vybraných tém z rodinných diskusií.

Rodinné rozhovory pri preplnenom sviatočnom stole môžete oživiť spoločenskými hrami.

Vianočné dni sú ideálne aj pre veci, na ktoré nezostal čas alebo dlhšie odkladáte. Môže ísť o ručné práce, domáce majstrovanie v dielni, preskúmanie zdravých vianočných receptov či preštudovanie manuálov k práve rozbaleným vianočným darčekom.

5. Majte svoje zdravie na rebríčku priorít aj na Vianoce

Vianočné sviatky, oslava Silvestra a rodinné stretnutia sú situácie, kde akosi poľavíme z nášho zdravého životného štýlu a doprajeme si viac nerestí ako zvyčajne.

Práve čas Vianoc je ideálnym obdobím pre podporu vašej sebadisciplíny a sebaúcty. Dodržiavajte všetky zaužívané návyky - pravidelné jedlo, nevynechané raňajky napriek ponocovaniu, dostatok spánku, dostatočný pitný režim a obmedzenie alkoholu. To všetko vám pomôže a posilní vaše telo, aby zvládlo sviatočný nápor.