Prečítajte si niečo o definícii bezlepkových potravín a oboznámte sa s niektorými pojmami, ktoré sa v súvislosti s týmto ochorením častokrát skloňujú.
Črevnú mikroflóru tvoria baktérie v hrubom čreve, ktoré sú dôležité pri tvorbe vitamínov a minerálnych látok. Ich liečba sa uskutočňuje prostredníctvom užívania probiotík, ktoré majú pozitívny vplyv na hostiteľa.
Pri bezlepkovej diéte je dôležité stále sa informovať o novinkách v tejto oblasti potravín. No neplatí to len pri diéte, v poslednom čase pribúda ľudí, ktorí sa sami dobrovoľne rozhodli nejesť lepok v rámci zdravšieho stravovania. Posúďte sami, výrobkov bez lepku je naozaj veľa.
Zakázané pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu nie sú len obilniny, kde sa vyskytuje glutén, ale aj mnohé výrobky, v ktorých výrobcovia používajú obilniny ako doplnok potraviny. Patria sem napríklad i mäsové a instantné výrobky či dochucovadlá.
Počet pacientov s chronickým zápalovým ochorením čriev vo vyspelých krajinách sveta, vrátane Slovenska, výrazne stúpa. Alarmujúcim je fakt, že čoraz viac postihuje mladých ľudí a deti. Bolesti brucha, časté hnačky, alebo strata hmotnosti môžu byť signálom, ktorý si vyžaduje pozornosť špecialistu a najmä včasnú liečbu.