Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Špaldová vianočka

Vianočka je nepochybne súčasťou Vianoc. Veď nie nadarmo sa tak volá. Kto by ju nemal rád? Čerstvá mäkučká vianočka, potretá kvalitným maslom. Mňam! Skúste si tentokrát upiecť jej zdravšiu verziu. Určite neoľutujete.

Špaldová vianočka Zdroj foto: súkr. archív

Namiesto obyčajnej múky môžeme použiť špaldovú a pohánkovú múku, namiesto bieleho cukru trstinový a namiesto rastlinného tuku na pečenie kvalitné 82-percentné maslo. Verte, vaše telo sa vám poďakuje. A chuťové poháriky tiež. Samozrejme, chuť je o čosi iná ako chuť obyčajnej vianočky, ale aj tak výborná.

Čo budeme potrebovať (na 3 stredné vianočky)?

  • 400 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej pohánkovej múky
  • 50 g pomletého trstinového cukru (nie hnedého) + 1 PL nepomletého
  • 55 g medu
  • 2 vajcia
  • 40 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 170 g aspoň 82-percentného masla
  • 40 g hrozienok
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • štipka škorice, anízu, muškátového orieška
  • 1 vajce na potretie a trošku rozdrvených orechov na posypanie

Postup

Najprv si pripravíme kvások. Teplé mlieko zmiešame s 1 PL nepomletého trstinového cukru a nadrobíme doň droždie. Necháme nakysnúť cca 10 minút.

Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny. Do väčšej misy pridáme špaldovú a pohánkovú múku, pomletý trstinový cukor, citrónovú kôru, škoricu, aníz, muškátový oriešok a hrozienka. Do stredu spravíme dierku a pridáme 2 celé vajíčka. Nakoniec príde rad na med a nakysnutý kvások. Vymiešame stredne husté cesto (ak je veľmi husté, dolejeme mlieko, ak veľmi riedke, dosypeme múku), ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Treba, aby kyslo aspoň 1 hodinu.

Špaldová vianočka koláž Foto zdroj: Súkr. archív

Keď máme cesto nakysnuté, spracujeme ho a rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozdelíme na 6 menších častí a z týchto vypracujeme guličky. Tie rozvaľkáme do kruhového tvaru, natrieme vodou a zrolujeme do slimáčika. Takto vytvoríme „hadíky“ alebo „šúlky“, ktoré rozšúlame na takú istú dĺžku (ani hrubé ani tenké) a môžeme pliecť vianočku zo šiestich prameňov.

Pramene si rozdelíme tak, že na pravej strane máme 3 pramene, a na ľavej strane takisto. Začneme prekrížením rúk, pričom do každej ruky chytíme jeden prameň z vonkajšej strany. Pokračujeme rozkrížením rúk , 1 prameň v ľavej ruke položíme na pravú vnútornú stranu a hneď uchopíme posledný prameň na pravej strane. Prameň v pravej ruke preložíme na ľavú vnútornú stranu a hneď uchopíme ľavý vonkajší prameň. Ruky tak stále rozkrižujeme a križujeme. Pomôckou pri pletení je – 1 položím, jeden chytím, 1 položím, jeden chytím... vždy beriem od kraja a dávam do vnútra. Opakujeme, až kým nezapletieme celú vianočku. Konce priadne pritlačíme.

Vianočku uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými orechmi. Zapletieme ďalšie 2 vianočky, necháme 5 minút podkysnúť na plechu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (pri teplovzdušnej) a pečieme zhruba 25 minút, kým vianočka nerozvoniava a nechytá krásnu zlatistú farbu. Podávame natretú kvalitným 82-percentným maslom.

Výživové hodnoty (celá dávka – 3 vianočky)

3546 kcal
77 B
494 g S
174 g T

Výživové hodnoty – 1 vianočka (cca 300 - 400 g)

1182 kcal
26 B
165 S
58 T


Vyskúšajte tiež:

Vianočné škoricové rožteky