Biely cukor je nazývaný „bielym zabijakom storočia“. Ide o najkalorickejšiu bombu a priberá sa po ňom. Spôsobuje mnoho civilizačných chorôb, jeho nadmernou konzumáciou si môžete privodiť cukrovku 2. typu, oslabenie imunitného systému.
Môžu sa pridať bolesti hlavy či depresia. Okrem toho sa vám zvýši hladina cholesterolu, riziko vzniku obezity, rakoviny, ochorení srdcovo-cievneho systému.
Rafinovaný biely cukor prešiel chemickým procesom, pri ktorom bola odstránená melasa. Faktický rozdiel medzi cukrom hnedým a bielym v podstate nie je žiadny. Melasy je v hnedom cukre málo. Jednoduchý cukor okamžite zdvihne glykemický index, a to telu neprospieva.
V prípade, ak výrobca ponúka cukor s karamelom, tak sú jeho výživové hodnoty podobné bielemu cukru, len má výraznejšiu chuť.
Trstinový cukor
Najzdravším variantom je trstinový cukor. Obsahuje zdraviu prospešnú melasu. V nej nájdeme vitamíny a minerály, napríklad vápnik, železo, sodík, draslík, ale i chróm, zinok, selén, mangán, meď, horčík, fosfor a ďalšie.
Ale pozor, všetko s mierou! Ako pri bielom, hnedom, tak i pri trstinovom cukre platí zákon striedmosti. Najlepšie je cukor obmedzovať. I trstinový cukor pri vyššom množstve škodí.
Nadmerné sladenie cukrom neprospieva organizmu. Dokonca energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je skoro rovnaká.
Kokosový cukor
Kokosový cukor má nízky glykemický index. Pochádza z nektáru paliem a spracováva sa ručne a šetrným spôsobom.
V kokosovom cukre je veľmi veľa výživných látok, ale aj vitamíny skupiny B, železo, draslík, horčík, zinok, mangán a ďalšie.
V 100 gramoch kokosového cukru sa nachádza približne 320 kalórii, 1,8 g bielkovín, 3,4 g tuku, 4,5 g vlákniny a 92 g sacharidov.
Účinky kokosového cukru na zdravie
-
Má antivirotické a antibakteriálne účinky.
-
Prospieva ľuďom s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami vďaka obsahu draslíka.
-
Posilňuje imunitný systém.
-
Pôsobí preventívne proti vzniku anémie, pretože je zdrojom železa.
-
Vláknina prospieva tráviacemu traktu.
Vymeňte cukor za stéviu
Pokiaľ nedokážete žiť bez cukru, môžete si dopriať stéviu. Je desaťkrát sladšia ako cukor. Stévia má však inú chuť ako biely cukor. Rozdiely určite pocítite.
Prečítajte si aj tento článok:
Vymeňte cukor za zdravšie varianty