Fotorecept: figový koláč

100 gramov čerstvých fíg obsahuje 74 kalórií a vyše 80% ich obsahu tvorí voda. Taktiež sú zdrojom vitamínov, minerálov, a to najmä vitamínu A, B6, C, medi, mangánu, draslíka, kyseliny pantoténovej (B5), vlákniny a enzýmov. No sú nielen zdravé, ale aj chutné. Pri ich spracovaní do jedál a pochutín sa fantázii medze nekladú.
Figový koláč

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Figy

Farba a konzistencia plodu závisí od odrôd, ktorých je viac ako 150. Vzhľadom na obsah draslíka pomáhajú znižovať krvný tlak. Nízky príjem draslíka v kombinácii s vysokou spotrebou sodíka (ktorý je často pridávaný do priemyselne spracovaných potravín) môže viesť k hypertenzii. Vláknina má zase priaznivý vplyv na reguláciu telesnej hmotnosti.

Ako ich skladovať, aby vydržali čo najdlhšie?

Figy sú jedným z najrýchlejšie sa kaziacich plodov, a preto by mali byť čím skôr skonzumované. Pri uchovávaní v chladničke na papierovej vreckovke v plytkej nádobe čerstvé maximálne 2 dni. Vyberať by sme mali plody s pevnou stonkou, bez zafarbenia a poškodenia. Čím zrelšie plody, tým viac antioxidantov skrývajú. Sušené figy vydržia pri správnom skladovaní na chladnom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.

Využitie v kuchyni

Pred každým použitím je treba figy umyť pod prúdom studenej vody a následne vysušiť. Ideálne chutia ranných kašiach, v jogurtoch, ale takisto sa hodia na prípravu dezertov či šalátov v kombinácii s feniklom, rukolou , syrmi, orieškami.


Vyskúšajte si upiecť tiež:

Hroznový koláč


Fotorecept: figový koláč

  • lístkové cesto (chladené, už vyvaľkané)

  • 2 PL medu

  • 250 g ricotty

  • 8 ks čerstvých fíg

  • mandľové lupienky na ozdobenie

  • hrsť vlašských orechov - nasekaných

  • hnedý kryštálový cukor

  • 3 PL balzamikového sirupu (Aceto balsamico di Modena)

  • papier na vyloženie formy

  • kruhová forma na pečenie

Fotopostup prípravy figového koláča nájdete v galérii.