Fotorecept: vitamínová bomba z červenej kapusty

Vedeli ste, že červená kapusta obsahuje až dvakrát toľko vitamínu C ako citrón? Alebo, že podporuje tvorbu červených krviniek? A to zďaleka nie je všetko. Využite jej zdravotné benefity a pripravte si z nej nasledujúcu pochúťku.
Fotorecept: vitamínová bomba z červenej kapusty

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Červená kapusta

Pestuje sa ako listová zelenina vo viacerých kultivaroch. Je to dvojročná (na Slovensku jednoročná) nízka bylina. Stonka je zdužnatená a na vrchole má guľovitú kompaktnú hlávku tvorenú husto nakopenými listami. Okraje listov sú ploché, prekrývajú sa a sú pritlačené na seba. Listy sú pri kapuste bielej belasozelené, pri kapuste červenej modrozelené alebo fialovočervené.

Účinné látky

Kapusta obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, kyselinu listovú, vlákninu, minerály ako vápnik, fosfor, železo, meď, mangán, horčík, draslík a zinok. Nájdeme v nej až dvakrát toľko vitamínu C ako v citrónoch, ďalej tiež komplex vitamínov B, vitamíny E a K.

Vplyv na zdravie

  • podporuje imunitu

  • ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

  • chráni telo pred zápalmi a infekciami

  • zlepšuje trávenie

  • pomáha pri zápche a hemoroidoch

  • šťava z nej pomáha pri žalúdočných vredoch a pálení záhy

  • pôsobí močopudne

  • podporuje tvorbu červených krviniek

  • detoxikuje telo

  • chráni pokožku a spomaľuje starnutie

  • prevencia proti rakovine, srdcovým ochoreniam, cukrovke a osteoporóze

  • prevencia proti  Alzheimerovej chorobe

  • prevencia proti nachladnutiu a chrípke

Účinky na chudnutie

Kapusta má v surovom stave len 105 kJ na 100 g, čo ju robí vhodnou potravinou na chudnutie. Ďalej má tiež silný močopudný účinok, vďaka čomu sa voda nehromadí v tele, ale je hneď z neho vylúčená. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá rýchlo zaplní žalúdok, čo spôsobí, že zjete menej jedla. Takisto spolu s antioxidantmi prečistí tráviaci systém od všetkých odpadových a toxických látok. 

Zabraňuje aj nebezpečnému ukladaniu tukov okolo vnútorných orgánov.

Kapusta v kuchyni

Čerstvú kapustu môžete pridať do šalátov (v kombinácii napríklad s mrkvou, pórom a zelerom), pričom najlepšie je predtým povariť listy v slanej vode. Dá sa použiť do polievky alebo do obľúbených čalamád. Je vhodná aj ako príloha k mäsu alebo zemiakom. Jej listy môžete tiež orestovať na olivovom oleji, s cesnakom a zeleným korením. Ďalšou možnosťou je duseniea následné pridávanie do cestovín, halušiek či ryže.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: zdravé placky z červenej repy


Fotorecept: vitamínová bomba z červenej kapusty

Suroviny:

  • 1 červená kapusta

  • viazanička jarnej cibuľky

  • 2-3 červené jablká

  • vlašské orechy

  • 120 g syra s modrou plesňou (Niva/Rival)

  • 30 ml olivového oleja

  • červený vínny ocot

  • 1 PL medu

  • dijonská horčica

  • 2PL majonézy

Tip @lubime_jest:

Podávame ako prílohu s pomaly pečeným mäsom, alebo ako samostatné jedlo, napríklad s opečenou bagetou.

Fotopostup prípravy vitamínovej bomby z červenej kapusty nájdete v galérii.