Fotorecept: cestoviny s ricottou a špenátom

Hoci špenát pochádza až z juhozápadnej Ázie, dnes tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho zdravého jedálnička. Obsahuje kvantum výživných látok a vitamínov. Je len minimálne kalorický a dajú sa z neho pripraviť ozajstné lahôdky. Spestrí napríklad aj tieto chutné cestoviny s ricottou.
Fotorecept: cestoviny s ricottou a špenátom

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Špenát je najzdravší surový

Hoci je možné zjesť špenát akokoľvek upravený, najzdravší je v základnom stave. Dobrou voľbou je spraviť si zo špenátu šťavu a získať tak z neho maximum. Šťava by mala byť riedená v pomere 1:4 a nemali by ste jej naraz vypiť veľa.

Kedy dokáže špenát pomôcť?

Pravidelná konzumácia špenátu prospieva najmä tráviacemu ústrojenstvu, od žalúdka až po črevá. Taktiež pôsobí ako prevencia proti slabnutiu zraku. Zistili sa tiež jeho ochranné vlastnosti na sietnicu. Šťava z čerstvého špenátu napomáha i pri chudokrvnosti. Ďalej proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín.

Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Vďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej alebo folátov, ktoré zabraňujú určitým poškodeniam plodu, je špenát ideálnou zeleninou pre tehotné ženy.

Špenát pomáha predchádzať i paradentóze, pretože látky obsiahnuté v nej chránia i zuby a ďasná.

Špenát a športovci

Ak sa pravidelne venujete športu alebo namáhavej fyzickej činnosti, špenát je vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov a minerálov pre vás tou správnou potravinou. Ďalšou výhodou je, že špenát nemá takmer žiadne kalórie (v 100 gramoch sa nachádza len 20 kcal) a napriek tomu vás zasýti na dosť dlhú dobu. Taktiež reguluje hladinu tuku v krvi. To ocenia aj tí, ktorí držia diéty. Navyše, zo špenátu sa energia uvoľňuje postupne, vďaka čomu zaháňa pocity hladu a športovcom dodáva lepšiu výdrž pri trénovaní.

Určte teda špenátu stále miesto vo svojom jedálničku a získate perfektnú kondíciu.

Špenát ako vhodná voľba pre vaše kosti

Špenát je dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre udržanie vápnika v kostiach, čo vedie k samotnej mineralizácií kostí. Spolu s ostatnými látkami ako je mangán, meď alebo horčík napomáha pri predchádzaní osteoporózy kostí. Tieto minerály sú navyše nevyhnutné na udržanie zdravých nechtov a zubov.

Špenát na udržanie stabilnej hladiny krvného tlaku

Špenát ma veľmi vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka. Takéto zloženie minerálov je veľmi prospešné pre pacientov s vysokým krvným tlakom. Folát prítomný v špenáte tiež prispieva k zníženiu krvného tlaku a k uvoľneniu ciev, vďaka čomu sa zabezpečuje správne prúdenie krvi.

Použitie špenátu v kuchyni

Čerstvý špenát je ideálny na šaláty. Lístky treba pred použitím dôkladne umyť, pretože na nich bývajú čiastočky zeminy. Najlepšie je, keď špenát blanšírujete, teda prelejete vriacou vodou. Tým sa zničí obsah dusičnanov, zvýrazní sa farba a zjemní chuť, ktorá by začerstva mohla byť až kovová horká. Chuť špenátu vynikne vo vegetariánskych pokrmoch. Dokonalosť práce so špenátom nájdete v talianskej kuchyni, kde sa uplatní nielen v cestovinách, ale aj ako náplň do cannelloni a tortellini. Vynikajúce sú quiche so špenátom alebo plnené záviny a palacinky. Ideálne chutí so syrmi ako je feta a gorgonzola alebo ricotta. Do zeleninového vývaru sa hodia špenátové knedličky.


Vyskúšajte aj takúto pochúťku so špenátom:

Fotorecept: nákyp s ricottou a špenátom


Fotorecept: cestoviny s ricottou a špenátom

Suroviny

cestoviny

• špenát

• cesnak

ricotta

• citrónová kôra

• olej

• soľ a korenie

Fotopostup prípravy cestovín s ricottou a špenátom nájdete v galérii.