Ide o ukážku jednoduchej a zdravej indonézskej kuchyne, ktorá ničím nezaostáva za ostatnými ázijskými krajinami. Základom býva ryža, tofu, kuracie mäso, pripadne krevety či zelenina. Charakteristickým rysom tohto pokrmu je dohneda sfarbená ryža.
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj:
súkr.archív
Nasi goreng
Doslova znamená vyprážaná ryža. Je to taktiež indonézske národné jedlo, ktoré je možno servírovať kedykoľvek počas dňa, raňajok, obedu či večere.
Zvyčajne sa pripravuje zo zvyšku ryže z predošlého dňa, pretože ryža nie je vodnatá.
Pálivá pasta a omáčka
Nikdy však nesmiete zabudnúť na omáčku sambal čo je pálivá pasta, používaná ako prísada do pokrmov. Základom je lisovaný cesnak, paprika, zázvor, čili papričky a korenie. Taktiež sa pridáva špeciálna omáčka zo sladkej sóje.
Indonézska sladká sójová omáčka
Balijsky kuchári používajú indonézsku sladkú sójovú omáčku, ktorá konzistenciou pripomína javorový sirup a je o poznanie sladšia než tie bežne dostupné.
My si ju môžeme pripraviť zmiešaním 1/4 šálky bežnej sójovej omáčky a 1/4 šálky trstinového cukru. Získanú zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a miešajte, pokým zmes nedosiahne konzistenciu javorového sirupu.
Vyskúšajte tiež:
Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob
Fotorecept: nasi goreng
Suroviny (4 porcie):
• 400 g jasmínovej ryže (uvarenej deň vopred)
• 200 g kuracieho mäsa
• 3 vajcia
• 1 nadrobno nasekaná cibuľa
• 1 lyžica nasekaného zázvoru
• 1 lyžica nasekaného cesnaku
• 1 lyžica sladkej sójovej omáčky
• 1 lyžica sójovej omáčky
• 1 lyžica ustricovej omáčky
• 1 lyžička chilli zmesi Sambal Olek
• jarná cibuľka
Fotopostup prípravy nasi goreng nájdete v galérii.