Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob

Reďkovka má pôvod vo východnej Ázii. Ľudstvo ju pozná od staroveku, už vtedy ju vraj pestovali vo veľkom. V 16. storočí sa podarilo záhradníkom skultivovať a vyšľachtiť veľmi chutné odrody. Reďkovka je rýchly zdroj vitamínu C, skupiny vitamínov B, minerálnych látok a silíc. Takisto sa z nej dajú pripraviť nielen zdravé, ale i chutné jedlá.
Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Reďkovka

Správne reďkev siata pravá (Raphanus sativus, var. radicula) patrí do čeľade kapustovité (Brassicaceae). Pestuje sa pre malú guľovitú, oválnu, podlhovastú, valcovitú zhrubnutú hľuzu s priemerom 2 až 5 cm.

Druhy reďkovky

Reďkovky si môžeme dopestovať alebo siahnuť do regálov so zeleninou. Poznáme viac druhov, tvarov a farby. Napríklad reďkovku mesačnú, letnú, jesenno-zimnú. Tešíme sa najmä na jarnú reďkovku, ktorá prichádza na trh po dlhších zimných mesiacoch a je výborným zdrojom vitamínu C. Čo sa týka tvaru buľvy, môžu byť okrúhle (väčšie, menšie), valcovité a ihlanovité. Dnes nie je problém stretnúť sa s rôznymi farbami reďkovky, s červenou, bielou, čiernou, zlatistou, tmavo fialovou, či s dvojfarebnou.

Účinné látky v reďkovke

Reďkovky obsahujú vitamín C, vitamín B ( B1,B2, B3, B5, B6, B9) a éterické oleje. Sú nízkokalorické, obsahujú málo tuku a výborne sa hodia pri redukčnej diéte - najmä reďkovka biela. Okrem vody obsahujú aj dôležité minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok. Výborná a zdravá je šťava zmiešaná s mrkvovou. Éterické oleje obsiahnuté v reďkovke podporujú tvorbu žlče, povzbudzujú chuť do jedla a urýchľujú tráviaci proces, okrem toho majú aj diuretické účinky.

Napriek tomu, že je reďkovka zdravá, treba ju konzumovať s mierou, pretože vo väčšom množstve dráždi tráviaci trakt.

Ďalšie účinky reďkovky na organizmus

V období chrípky podporujú imunitu, pomáhajú pri nachladnutí, uvoľňujú hlieny. Ničia baktérie a plesne. Výborná je šťava z červenej reďkovky spolu so šťavou z mrkvy. Pôsobia preventívne pri vzniku žlčových, obličkových, močových kameňov.

Použitie reďkovky v kuchyni

Reďkovka sa v kuchyni najčastejšie používa do šalátov, alebo ako ozdoba do rôznych nátierok. Prípadne na tepelnú úpravu, najčastejšie v ázijskej kuchyni (vid. náš recept). Zaujímavým použitím môže byť aj kvasená či fermentovaná reďkovka.


Vyskúšajte tiež:

Reďkovkový šalát s jarnou cibuľkou

Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob

Suroviny:

• 2 zväzky čerstvých reďkoviek

• 1 zväzok jarnej cibuľky

• 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky

• 1 chilli paprička nakrájaná na jemno

• hrsť nesolených arašidov

• 4 lyžice sójovej omáčky

• 1 lyžica svetlých sezamových semienok

• ryžové rezance

• klíčky k podávaniu (my sme použili reďkovkové a hráškové klíčky)

Na marinované tofu:

• 200 g tofu

• 1 lyžica korenia piatich vôní

• 1 nakrájaný strúčik cesnaku

• 1 lyžička korenia piatich vôní

• 1 lyžička kari korenia

• 4 lyžice sójovej omáčky

Fotopostup prípravy restovaných reďkoviek s tofu syrom na ázijský spôsob nájdete v galérii.