Fotorecept: orechová torta s tvarohom a mascarpone

Vlašské orechy sú u nás najznámejším a najobľúbenejším druhom. Svojim tvarom pripomínajú ľudský mozog. Tento druh orecha je veľmi výživný. Jeho výživná hodnota je vyššia ako pri hovädzom mäse. Veľmi obľúbený je aj v stredomorskej kuchyni. A samozrejme pri pečení rôznych sladkých dobrôt.
Fotorecept: orechová torta s tvarohom a mascarpone

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Vlašské orechy

Jadro orecha je zmesou s vysokou koncentráciou tých najdôležitejších živín. Obsahuje 16 až 22 % bielkovín, 64 až 70 % (prevažne nenasýtených) tukov, 15 až 18 % sacharidov, 2,5 % minerálov, plus ďalšie vitamíny a biologicky aktívne látky. Na porovnanie: bravčové mäso obsahuje v priemere 16,5 % bielkovín, dobrú porciu nežiaducich nasýtených tukov a zostatok tvorí prakticky len voda, ak nepočítame chemické zvyšky z krmív, stimulátory rastu a liečivá; hovädzie mäso obsahuje 18,5 % bielkovín a hydina, ak nie je napumpovaná vodou, približne 20 % bielkovín.

Navyše, tepelnou úpravou sa podstatne znižuje využiteľnosť a zdravotný efekt bielkovín obsiahnutých v mäse.

Orechové bielkoviny sú prospešné ľudskému telu, a to aj napriek tomu, že im chýba trochu aminokyseliny metionínu, ktorý ľahko doplníme prídavkom niektorej z obilnín (ovsené vločky s orechmi alebo celozrnné slíže s orechmi a ovocím). Výhodou orechových bielkovín je, že neobsahujú cholesterol ani množstvo nežiaducich nasýtených tukov. Hoci je v orechoch až 18 % sacharidov, sú to prevažne oligosacharidy, dextríny a len málo sacharózy, takže sa ich nemusia obávať ani diabetici. Orechy sú bohatým zdrojom B-komplexu, z antioxidantov sú slušne zastúpené vitamín E, betakarotén a vitamín C.

Najviac vitamínu C obsahujú orechy pred úplným dozretím, keď majú ešte mäkkú škrupinu, slúžia na prípravu kompótov a likérov.

Pravidelná konzumácia vlašských orechov sa odporúča pri poruchách nervovej sústavy, angíne, sexuálnych problémoch a neplodnosti, znižujú riziko infarktu, krvný tlak, zrážanlivosť krvi a jej hustotu, riziko mozgovej mŕtvice a podporujú činnosť mozgu, pomáhajú pri podvýžive, diabete a znižovaní vysokého cholesterolu. Takisto podporujú obranyschopnosť organizmu, udržujú zdravé a pevné cievy, obnovujú črevnú mikroflóru, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky, zlepšujú pamäť. Sú prevenciou pred rakovinou, osteoporózou a arterosklerózou, kardiovaskulárnymi chorobami.

Použitie vlašských orechov v kuchyni

Vlašské orechy sa používajú nielen do koláčov, zákuskov, krémov, rozličných plniek, či ako chrumkavá pochúťka k vínu. Využívajú sa aj v modernej kuchyni. Primiešať ich môžete do omáčky, k mäsu alebo aj do šalátov. Dokonca sa dajú použiť aj na rozličné dekorácie alebo na vyniknutie celkovej chuti daného jedla. Z vlašských orechov je možné vyrobiť aj olej, likér alebo aj kompót.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: moravský koláč


Fotorecept: orechová torta s tvarohom a mascarpone

Suroviny:

• 150 g masla + na vymazanie torty

• 200 g trstinového cukru

• 6 vajec , bielky a žĺtky zvlášť

• štipka soli

• 200 g tvarohu

• 250g vlašských orechov nasekaných na hrubo + hrsť jadier na ozdobu

• 6-8 lyžíc zázvorového džemu

• nastrúhaná kôra z jedného bio citrónu

• 50 g horkej čokolády aspoň 70%, nastrúhanej

• 250 g mascarpone

• 100 g kyslej smotany k podávaniu

javorový sirup

Fotopostup prípravy orechovej torty s tvarohom a mascarpone nájdete v galérii.