Fotorecept: moravský koláč

Slivkový lekvár je potravina kašovitej konzistencie, vyrábaná zo sladkého ovocia - zo sliviek. Používa sa ako chutná náplň do pečiva. Napríklad aj tohto neodolateľného moravského koláča.
Fotorecept: moravský koláč

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Slivkový lekvár

Na rozdiel od marmelád a džemov sa lekvár tradične vyrába bez pridania cukru varením ovocia až do zahustenia alebo vypekaním na pekáči. Pôvodne sa na výrobu lekváru používalo sušené ovocie. V niektorých oblastiach sa do slivkového lekváru pri varení pridávali zelené vlašské orechy, vrátane šupiek. Ovocie na výrobu lekváru by malo byť úplne dozreté, prípadne už prešlo prvými nočnými mrazíkmi, aby bol vyšší prirodzený obsah cukrov.

Použitie slivkového lekváru

Lekvár sa používa buď priamo ako nátierka na chlieb či iné pečivo, alebo ako sladká náplň do pečiva (buchiet, koláčov, šatôčok) a ďalších pokrmov.

Ich používanie bolo v minulosti častejšie, keďže trvanlivý lekvár predstavoval jeden z mála spôsobov, ako dlhodobo uchovávať ovocie.


Vyskúšajte aj tento koláčik:

Fotorecept: krehký jablkový koláč


Fotorecept: moravský koláč

Suroviny:

Kysnuté cesto:

• 300 ml mlieka

• 3/4 kocky droždia

• 120 g rozpusteného masla

• 80 g medu

• 2 žĺtky

• 500 g hladkej múky

Náplň:

• 1 bio citrón

• slivkový lekvár

tvaroh + mascarpone

• 2 žĺtky

• vanilkový lusk

• cukor

orechy

Fotopostup prípravy moravského koláča nájdete v galérii.