Fotorecept: dusené bravčové mäso s rajčinami, cícerom a olivami

Strukoviny sú súčasťou zdravého jedálnička už od nepamäti. Okrem ich skvelej schopnosti zasýtiť sa môžu pochváliť aj mnohými ďalšími benefitmi. Cícer baraní je celosvetovo treťou najvýznamnejšou strukovinou po hrachu a fazuli. Zaraďte ho do svojho menu napríklad i s týmto chutným bravčovým mäsom.
Fotorecept: dusené bravčové mäso s rajčinami, cícerom a olivami

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Cícer

Bol zrejme vyšľachtený pred 7000 rokmi v oblasti juhovýchodného Turecka alebo v Sýrii, a to pravdepodobne z divokého druhu Cícer reticulatum. V súčasnej dobe je najväčším producentom cíceru India, pestuje sa však aj v iných klimaticky príhodných oblastiach sveta, zvlášť na Blízkom východe, v severnej Afrike, ale aj v Mexiku. Mimo potraviny sa pestuje aj na kŕmne účely.

Strukoviny obsahujú veľa rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a je prospešná pre trávenie, kyseliny listovej, ktorá znižuje homocysteín, tiamínu (vitamín B), nevyhnutného pre spaľovanie cukrov a fytochemikálií so silným antioxidačným účinkom. Pochváliť sa môže aj poriadnou dávkou železa a draslíka.

Nedocenená potravina

Výhodou cíceru je, že spomedzi všetkých strukovín patrí k najľahšie stráviteľným a na rozdiel od fazule či hrachu nenafukuje. Je doslova nadupaný bielkovinami, čo ocenia najmä vegetariáni, ktorým nahrádza mäso. Má príjemnú sladkastú chuť a využiť ho môžete naozaj na množstvo spôsobov. Dokonca sa nemusí pripravovať len na slano, ale aj na sladko.

Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny.

Okrem toho neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Pripravujú sa z neho aj rôzne múky, preto vám klasická pšeničná nebude až tak chýbať.

Cícer v kuchyni

Táto strukovina je typickým príkladom toho, že aj za málo peňazí sa dá skvelo najesť. Cícer môžete v obchode kúpiť sterilizovaný alebo sušený. Sterilizovaný má tú výhodu, že je mäkký a môžete ho ihneď použiť. Naopak suchý cícer sa ešte pred samotnou prípravou musí 8-12 hodín máčať vo vode a potom asi hodinu variť, aby bol dostatočne mäkký. Suchý cícer môže byť namočený dokonca 2 dni pred samotným varením, aby stihol naklíčiť a “ožiť“. Týmto naklíčením sa po varení zlepší jeho jemná oriešková chuť, ale aj stráviteľnosť.

Medzi najznámejšie pochúťky patrí cícerová polievka, kaša s názvom hummus, či vyprážané guľky s názvom falafel. Vynikajúcou pochúťkou sú aj rôzne pomazánky, čerstvé šaláty, prílohy, omáčky. Skvelou náhradou chipsov je chrumkavý cícer, pečený v rúre a posypaný soľou. Samozrejme sa dá využiť aj do sladkých koláčov, sušienok. Múka, ktorá sa z neho vyrába, sa dá použiť namiesto pšeničnej kdekoľvek.


Vyskúšajte tiež:

Mrkvový šalát s avokádom a cícerom


Fotorecept: dusené bravčové mäso s rajčinami, cícerom a olivami

Suroviny (pre 4 osoby):

• 500 g bravčového stehna, prípadne pliecka

• 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky

• 3 strúčiky podrteného cesnaku

• 100 g pikantného salámu chorizo

• 1 lyžička mletej údenej papriky

• 400 g plechovka sekaných rajčín

• 400 g plechovka cíceru

• 300 ml kuracieho vývaru

• 150 g zelených olív

• nastrúhaná kôra a šťava z jedného bio citrónu

• hrsť nasekanej petržlenovej vňate

• soľ, čierne korenie, olej a chrumkavý chlieb k podávaniu

Fotopostup prípravy duseného bravčového mäsa s rajčinami, cícerom a olivami nájdete v galérii.