Vymeňte bielu múku za tieto zdravšie náhrady

Obmedzili ste alebo prestali používať bielu múku a snažíte sa zmeniť svoj životný štýl k zdravšiemu? Predstavíme vám niekoľko možností zdravých náhrad, aby ste sa nemuseli ničoho chutného vzdávať.

Prečo "nie" bielej múke?

Pretože z nutričného hľadiska vám nič neprináša. Len vás krátkodobo nasýti a rýchlo nastane nástup hladu a nutkanie na niečo sladké. Biela múka je vlastne umletá vnútorná časť zrna, ktorej chýbajú všetky cenné látky (vitamíny, minerály, fytáty, polyfenoly, lignany, bielkoviny).

Mala by sa využívať len múka z celého zrna s obsahom povrchovej vrstvy otrúb, ktoré sú obalom zrnka. Aleuronová vrstva (obsahuje najviac bielkovín) na vnútornej strane šupky je najbohatším zdrojom živín. Zrno je plné vitamínov skupiny B, najmä thiaminu (B1) potrebného na syntézu energie (ATP). Tiež je dôležitý pre správnu funkciu srdca a centrálny nervový systém. Zrno takisto obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitou súčasťou pre správnu činnosť tráviacej sústavy.

Pojem „celozrnná múka"

Znamená, že je umletá z celého zrna a vyrába sa zo všetkých druhov obilnín, vrátane pšenice. Celozrnná muka obsahuje vysoký podiel vlákniny a vitamínov. Dokáže chrániť srdce a znižovať cholesterol.

Pre vizuálnu predstavu, obsah vlákniny v celozrnnom chlebe je asi 6 gramov na 100 gramov. V bežnom pšeničnom chlebe sú len 2 gramy.

Čo sa týka ostatných výživových hodnôt, biela pšeničná múka je oproti celozrnnej múke ochudobnená až o 60% vápnika, 76% železa, 85% horčíka, 78% zinku, 77% vitamínu B1, o 80% B2 a 86% vitamínu E!


Stavte tiež na:

Stéviu: prírodné sladidlo bez kalórií


Druhy múk:

Múky s lepkom:

  1. Špaldová múka

  2. Ovsená múka

  3. Ražná múka

  4. Jačmenná múka

Múky bez lepku:

  1. Pohánková múka

  2. Kukuričná múka

  3. Ryžová múka

  4. Zemiaková múka

  5. Quinoa múka

  6. Pšenová (jáhlová) múka

  7. Sójová múka

  8. Amarantová múka

  9. Manioková (tapioková) múka

  10. Čiroková múka

  11. Gaštanová múka

  12. Kokosová múka

  13. Mandľová múka

  14. Konopná múka

  15. Jablčná múka

Kokosová múka

Má príjemnú kokosovú vôňu a ľahko sladkú chuť. Je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú kokosové produkty, majú silnejšiu schopnosť vydržať niekoľko hodín bez jedla bez toho, aby trpeli hypoglykémiou.

Kokos obsahuje 32 miligramov horčíka na 100 gramov a okrem toho aj dostatok vápnika - 14 miligramov a fosforu 113 miligramov na 100 gramov.

Kokosová múka je vynikajúcou potravinou a zároveň liečivom pri najrôznejších problémoch. Napríklad osteoporóze či odvápnení kostí.

Kokos obsahuje antibakteriálne, antivírové, protiplesňové a antiparazitné liečivé zložky. Samotná kokosová dužina poskytuje 61% vlákniny! Časť tejto vlákniny je nestráviteľná, a tak sa nestrávená dostáva priamo do čriev a berie so sebou toxíny a nečistoty.

Špaldová múka

V súčasnosti je špalda považovaná za zdravšiu alternatívu šľachtenej pšenice, s vyšším podielom minerálnych látok a bielkovín. Obsahuje sacharidy, bielkoviny, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, vitamíny A, B, kyselinu listovú.

Podporuje imunitný systém, urýchľuje trávenie, zasýti na dlhšie, normalizuje hladinu cukru v krvi a odstraňuje plynatosť. Okrem toho zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.

Kukuričná múka

Kukurica je ľahko stráviteľná, ale neposkytuje komplexné spektrum aminokyselín. V obsahu živín v kukuričnej múke nájdeme vitamíny A, C, E a minerály ako draslík, železo, horčík, zinok a fosfor. Cukrová kukurica má dostatok rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, asi 2,7 gramov na 100 gramov, vitamínov B1,2,3,6 a kyseliny listovej. V 100 gramoch kukuričnej múky nájdeme 270 miligramov draslíka! Tento minerál je potrebný pre správnu funkciu svalového a nervového systému.


Stavte tiež na:

Stéviu: prírodné sladidlo bez kalórií

KlarkaD

Pred časom kohosi napadlo použiť výraz "Stavte na...", odvtedy ho všetci papagájujú ako cvičené opičky. Akoby slovenčina bola natoľko chudobný jazyk, že nám neposkytuje dosť priliehavých a pestrých výrazov...