Chutná domáca nátierka z hlivy

Pomazánka, hovorovo vraj nátierka. Neviem, neviem, ja som to vedela tak, že slovensky je správne nátierka (natiera sa), pomazánka je česky. Z hľadiska nášho receptu nie je dôležitý názov, dôležitejšie je, aké použijeme suroviny. Slovákom vraj najviac chutia bryndzové, oškvarkové a vajíčkové nátierky. Nátierka by mala byť chutná a zdravá. Ja ponúkam recept trochu netradičný, vhodný do práce i pre nečakanú návštevu.
Chutná domáca hlivová nátierka

Zdroj: súkr.archív

Potrebujeme:

  • 300 g hlivy ustricovej,
  • 1 väčšiu cibuľu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL mletého zázvoru,
  • viazaničku petržlenovej vňate,
  • olivový olej,
  • 100 g vlašských orechov,
  • šťavu z pol citróna,
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.

Postup:

  1. Na rozpálenom oleji zľahka opražíme cibuľu, neskôr pridáme cesnak a nasekanú petržlenovú vňať, chvíľku podusíme.
  2. Pridáme nakrájanú hlivu, soľ, korenie, zázvor a šťavu z citróna.
  3. Dusíme, až kým huby nepustia šťavu, necháme redukovať (odparovať) a odstavíme.
  4. Pridáme nasekané orechy a rozmixujeme. Získame jemnú rozšľahanú zmes.
  5. Servírujeme na horúce hrianky natreté cesnakom. Ozdobíme vetvičkou petržlenovej vňate, jarnou cibuľkou, prípadne paradajkou, reďkovkou.
  6. Ak si pripravujme nátierku na neskôr, napríklad do práce, tak ju preložíme do malého pohára a sterilizujeme cca 10 minút.

Tip: množstvo surovín volíme podľa toho, či si pripravujeme nátierku na bezprostrednú konzumáciu alebo „napotom“.


Pripravte si aj iné nátierky na každý deň:

Cícerová nátierka trochu inak

Avokádová nátierka

Rýchla tvarohová nátierka s droždím