Pomazánka, hovorovo vraj nátierka. Neviem, neviem, ja som to vedela tak, že slovensky je správne nátierka (natiera sa), pomazánka je česky. Z hľadiska nášho receptu nie je dôležitý názov, dôležitejšie je, aké použijeme suroviny. Slovákom vraj najviac chutia bryndzové, oškvarkové a vajíčkové nátierky. Nátierka by mala byť chutná a zdravá. Ja ponúkam recept trochu netradičný, vhodný do práce i pre nečakanú návštevu.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
Myslíte si, že klasický šťavnatý hovädzí burger sa vo svete vegetariánov a vegánov nedá nahradiť? Známy ultrabežec Scott Jurek vás presvedčí o opaku. Vyskúšajte túto chutnú a zdravú alternatívu plnú živín.
Redakcia ZDRAVIE.sk
Typická česká biela polievka je špecifická vysokou hustotou a jedinečnou chuťou húb. Kulajda môže nahradiť predkrm alebo dokonca hlavný chod.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
Z hľadiska výživy majú huby veľa výhod, no aj zopár mínusov. Treba si dávať pozor na to, ako ich skladujeme, zbierame a konzumujeme. Ak si na týchto troch faktoroch dáte záležať, môže vám ich konzumácia priniesť veľké zdravotné benefity.
MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ
Hubárska sezóna je v plnom prúde a každý, kto má možnosť ísť na prechádzku do lesa, by mal vedieť, aké huby sú tie správne. Vo všeobecnosti pomáhajú tieto plodiny znižovať hladinu cholesterolu v krvi a eliminujú riziko rakoviny prsníka a prostaty.
Redakcia ZDRAVIE.sk
Vianočná kapustnica je neopakovateľná a neodolateľná. Obsahuje okrem emocionálneho náboja aj vitamínovú bombu pre zdravie, dokáže posilniť obranyschopnosť organizmus. S mäsom môžeme pokojne šetriť alebo bravčové mäso a klobásu jednoducho nahradiť mäsom z ryby.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
Zdravá strava - základ zdravia. Zemiaky sem rozhodne patria. V minulosti ľudia netrpeli tak často vysokým tlakom ani nadváhou. Okrem iného sa to pripisuje aj zemiakom. Varené zemiaky jedli každý deň, tiež je pravda, že nemali veľmi na výber. Ibaže faktom zostáva, že zemiaky zasýtia trikrát viac ako napríklad biele pečivo.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
Parmezán je ľahko stráviteľný syr, ktorý obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a minerálne látky, ako vápnik, fosfor a zinok. Je zdravý, vyhľadávaný najmä diabetikmi. Tiež podporuje hojenie rán a ovplyvňuje rast a kvalitu vlasov. Ak dnes vyberáte syr siahnite po parmezáne.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
V hornonitrianskej obci Malinová usporiadali počas uplynulého víkendu druhý ročník hubárskej výstavy. Tamojší hubári, ale aj ľudia zo susedných obcí priniesli z okolitých hôr až 94 rôznych druhov húb. O výstavu bol veľký záujem. Na snímke návštevníci si prezerajú vystavené huby.
prevzatý článok
Končiaca peľová situácia na Slovensku je stabilizovaná a denné koncentrácie peľu sa budú udržiavať už len vo veľmi nízkych – alergologicky nevýznamných hladinách. Jediný problém by mohla spôsobiť alergia na chlad.
prevzatý článok