Snowboarding

Ak sa rozhodnete „ochutnať“ a hlavne neskôr „vychutnať“ si snowboarding, pokúste sa získať čo najviac informácií od odborníka, ktorý určí presne, aký typ výstroja budete potrebovať.

Ak sa niekedy rozhodnete „ochutnať“ a hlavne neskôr „vychutnať“ si snowboarding, pokúste sa získať čo najviac informácií od odborníka, ktorý určí presne, aký typ výstroja budete potrebovať. Výstroj zo špecializovanej predajne vám zaručí nielen kvalitu, ale aj vás osobnejšie prijme do ríše snowboardingu.
Pre snowboarding je charakteristický bočný postoj, pri ktorom sú obidve chodidlá upevnené na jednu dosku. To zabraňuje nezávislému pohybu nôh, čo u začiatočníkov vyvoláva prinajmenšom rozpaky.
Kým v zjazdovom lyžovaní na postupné zlepšovanie treba veľa hodín tréningu, kondičnej prípravy a drilu, aby človek napredoval, snowboarding ponúka možnosť zlepšovať sa okamžite, a to od prvého dňa.
Snowboarding zároveň neustále otvára nové možnosti. Po tom, ako vo väčšej rýchlosti zvládnu snowboardisti slalom na snowboarde, sa môžu začať venovať skokom a niektorým akrobatickým prvkom. Rýchlosť rozvoja snowboardingu vytvára množstvo nových športových disciplín, druhov výstroja i snowboardov.

Technika jazdy

Spôsob jazdy

Hneď na začiatku si musíte ujasniť jednu vec a to, ktorú nohu budete mať vo viazaní vpredu a ktorú vzadu.

Podľa toho rozlišujeme dva spôsoby jazdy:

  • regular - vpredu je ľavá noha
  • goofy - vpredu je pravá noha

Uhol viazania

Voľba šírky a uhla postoja je často len otázkou pohodlnosti, určité typy jazdy však majú svoje charakteristiky:

Pri freestyle sa používa skôť širší postoj, pretože je stabilnejší. Vzdialenosť medzi chodidlami by mala byť okolo 50 cm. Uhol viazania u freestylu sa nastavuje takmer kolmo na dĺžku dosky, čo umožňuje jazdu fakie (opačne - čiže zadnou nohou dopredu).

U alpského štýlu sa viac používa užší postoj, ktorý je pre rezané oblúky dôležitý. Ďalšou výhodou je možnosť vyvinutia veľkého tlaku na stred snowboardu. Vzdialenosť medzi chodidlami by sa mala pohybovať okolo 45 cm. Viazanie sa v alpskom štýle stáča viac k špičke a býva natočené okolo 45 až 60 stupňov.

Nástup do viazania

V prvom rade si nájdite nejaké rovné miesto, aby ste snowboard nenaháňali ešte pred prvou jazdou. Do viazania nastupujte prednou nohou, druhou nohou snowboard istite. Pri zapínaní praciek u mäkkého viazania začínajte u členkovej pracky a až potom zapnite prstovú. Docieli sa tým maximálne utesnenie medzi doskou a nohou. Ak máte tvrdé viazanie, zapínajte ho podľa toho, či má prstovú alebo pätovú pracku.

Základný postoj

Všetky vaše snahy v budúcnosti budú vychádzať zo správneho základného postoja. V správnom základnom postoji je poloha a rozloženie hmotnosti tela také, že doska nemá pri priamej jazde tendenciu nikam sama zatáčať. Tento postoj je podmienkou pre stabilnú a bezpečnú jazdu, pretože vám umožní kedykoľvek rýchlu zmenu smeru jazdy. Na snowboarde sa stojí bokom k smeru jazdy, ramená a trup sú kolmo k ose viazania prednej nohy a hlava je vytočená do smeru jazdy. Veľa začiatočníkov vytáča do smeru jazdy spolu s hlavou aj celé telo (ramená) a to je zásadná chyba. Snowboard má totiž snahu ísť približne rovnobežne s osou ramien, tzn. že budete musieť neustále vyrovnávať jeho snahu zatáčať a bude sa vám zle meniť smer jazdy. Váha tela musí byť z väčšej časti na prednej nohe (60% ). V tom okamihu, ako prenesiete váhu na zadnú nohu, snowboard bude veľmi zle ovládateľný, prípadne vystrelí dopredu a stane sa úplne neovládateľný.

Pri jazde majte vždy mierne pokrčené kolená, aby ste dobre vyrovnávali nerovnosti terénu. Vďaka pokrčeným kolenám sa taktiež zníži vaše ťažisko, čo prispeje k lepšej stabilite a zníži riziko úrazu v prípade pádu. V základnom postoji držte chrbát rovno.

Ruky môžu dobre poslúžiť k lepšiemu rozloženiu váhy pri dynamickejšej jazde, k stabilizácii pri doskoku alebo realizácii niektorých trikov.

Padanie a vstávanie

Na začiatku budete väčšinu času tráviť na zemi. Dôležité je teda aj vedieť správne spadnúť a znova sa postaviť. Nestrkajte pod seba ruky. Práve takto môže prísť k zlomeniu zápästia. Spadnite proste na kolená.

Dúfame. že sme vám pomohli. Veľa šťastia pri trénovaní a hlavne veľa radosti z jazdy na snowboarde!