Bezpečné grilovanie – hygienické pravidlá

So stúpajúcou teplotou sa čoraz viac griluje v prírode. Avšak s ňou sa zvyšuje i aktivita rôznych baktérií, ktoré môžu pokaziť potraviny. Pozor si treba takisto dávať aj na správne kulinárske postupy, aby sme si nevytvorili nebezpečné chemické kontaminanty.

zdravé grilovanie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak sa rozhodnete pre prípravu pokrmov v prírode, napr. grilovaním, odporúčame vám nasledovné hygienické pravidlá na zníženie rizika a prípravu bezpečného pokrmu:

  1. Mäso nakrájajte, pokiaľ možno na tenšie plátky alebo menšie kúsky a predpripravte ich naklepaním – skrátite tak čas grilovania - mäso sa prepečie rýchlejšie v strede.

  2. Odstráňte z mäsa kožu a tuk.

  3. Ak použijete hrubšie plátky mäsa, môžete ich mierne predpiecť, napr. v mikrovlnnej rúre (60 – 90 sek.).

  4. Na ochranu pred spálením možno použiť redšie marinády, napr. pripravené s prídavkom citrónu alebo octu a s čerstvými bylinkami.

  5. Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť (napr. v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre; avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode – hrozí mikrobiologické riziko!) – ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené.


Prečítajte si tiež:

5 tipov pre zdravšie grilovanie

  1. Grilujte pri miernejšej teplote – mäso bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti.

  2. Počas grilovania mäso pravidelne obracajte, napr. 1 -krát za minútu, mäso bude menej spálené na povrchu.

  3. Mäso pečte na/ v hliníkovej fólii/tácke na pečeniezabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok, uvoľňovaných spaľovaním tukov.

  4. K mäsu pri grilovaní pridajte kúsky zeleniny – napr. brokolicu, paradajky, papriku – pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.

  5. Na grilovanie používať len drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie, nikdy nepoužívať napr. drevo natreté farbou – nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok.

  6. Pri príprave pokrmu dbajte na hygienu (čistotu rúk, náradia, náčinia, utierok, ochrana pred hmyzom - muchami).

  7. Pokrm po príprave čo najskôr skonzumujte – nenechávajte ho stáť pri vonkajšej teplote.

Prečo je dôležité zachovávať určité pravidlá?

Mäso prirodzene obsahuje na povrchu mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo pomnožia, a tiež ak s mäsom nesprávne manipulujeme, napr. nedodržiavame chladenie alebo mrazenie počas skladovania, nedodržiavame potrebnú teplotu pri kulinárskom opracovaní (najmenej 70 °C vo všetkých častiach a v strede) alebo nedodržiavame zásady hygieny (čistota rúk, čisté pracovné plochy a náradie). Konzumovanie kontaminovaného mäsa mikroorganizmami spôsobuje zdravotné riziko – napr. hnačkové ochorenie.

Spaľovaním – rozkladom tuku pri vysokej teplote (nad 200 °C) – pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie, vznikajú polyaromatické uhľovodíky - PAU (karcinogénne látky) - ich vznik závisí od množstva tuku v mäse – preto je dôležité orezávať kožu a tuk z mäsa pred grilovaním; PAU a ostatné látky, ktoré sú nesené dymom sa zrážajú na povrchu grilovanej potraviny (ochranou mäsa môže byť aj hliníková fólia).

Vplyvom vysokej teploty pri grilovaní potraviny dochádza k zmene proteínov (červeného mäsa, hydiny i rýb) a k vzniku karcinogénnych látok - heterocyklických amínov; preto je dôležité grilovanie pri miernejšej – nižšej teplote.


Prečítajte si aj tento článok:

5 tipov pre zdravšie grilovanie

naihuhu5

Since childhood, Mr. Lu Xun in his desk now on a "morning", this style started to affect the students of history, several generations of renewal and transformation, we have become on the desks of the "culture" A.
www.newproblog.com