Anatómia a fyziológia pohlavných orgánov

Obdobie dospievania je pre každého mladého človeka významnou etapou v živote, počas ktorej sa vyvíjajú a dozrievajú pohlavné orgány. Je preto dôležité, aby mali o týchto orgánoch dostatok informácií a vedeli, čo a ako funguje.

anatómia pohlavných orgánov Zdroj foto: Shutterstock.com

Všetci učitelia by mali mať dostatočné vedomosti o anatómii a fyziológii pohlavných orgánov muža a ženy. V prípade, že si nie ste celkom istí, odporúčame vám pomôcť si odbornou literatúrou zo zoznamu odporúčanej literatúry. Vhodnou pomôckou je výchovno-vzdelávací program "O dospievaní a menštruácii".

Je veľmi dôležité zvládnuť odbornú terminológiu a pracovať s ňou. Je to základný predpoklad úspešného osvojovania si ďalších informácií, efektívnych diskusií v skupinách, vyjadrovania vlastných myšlienok, postojov aj názorov. Žiaci a žiačky často tvrdia, že vedomosti o pohlavných orgánoch majú z prírodopisu, ale v rozhovoroch a interakčných hrách zisťujeme, že skôr opak je pravda. Pomôžte im opakovať, triediť, upevňovať a dopĺňať informácie o ľudskom tele a správne sa vyjadrovať.

Chlapci by mali poznať anatómiu nielen svojho, ale aj dievčenského tela a dievčatá zase naopak. Pochopenie funkcie rozmnožovacích orgánov je rovnako dôležité ako vedomosti o fyziológii akéhokoľvek iného ústrojenstva hlavne pre aktívnu ochranu vlastného zdravia.


Prečítajte si tiež:

Fyzické a psychické zmeny v období dospievania

Ženské pohlavné orgány

Základným predpokladom na pochopenie menštruačného cyklu je porozumenie funkcii ženských pohlavných orgánov. V literatúre sa môžete stretnúť aj s termínom rodidlá. Ženský reprodukčný systém vrátane vajíčok vo vaječníkoch je pri narodení v pokoji a leží v panve v brušnej dutine. Ženské pohlavné orgány môžeme rozdeliť na:

Vonkajšie ženské pohlavné orgány

Vulva – tvoria ju veľké pysky s ochlpením a malé pysky. Medzi nimi je dráždec (klitoris) – malý citlivý orgán, uprostred otvor močovej rúry a pod ním pošvový vchod prekrytý panenskou blanou a konečník. Túto oblasť nazývame genitálna. Dievčatám na jej lepšie preskúmanie postačí malé zrkadielko.

Vonkajšie ženské pohlavné orgány Zdroj foto: Shutterstock.com

Vnútorné ženské pohlavné orgány

Párové ženské pohlavné žľazy vo veľkosti slivky sú vaječníky (produkujú ženské pohlavné hormóny estrogén a progesterón, nachádzajú sa v spodnej časti brušnej dutiny spolu s vajíčkovodmi a maternicou. Tá prechádza cez kŕčok maternice do pošvy a pošvovým otvorom ústi do genitálnej oblasti. Vo vaječníku novorodenca dievčatka sa nachádza asi 400 000 nezrelých vajíčok, z ktorých v čase pohlavnej zrelosti dozrie asi 400. Každý mesiac v jednom folikule dozrie vajíčko – najväčšia bunka ľudského tela –, ktoré v čase ovulácie putuje cez prasknutý folikul z povrchu vaječníka k ústiu vajíčkovodu (dve trubice dlhé 13 cm), odkiaľ sa ďalej pohybuje k maternici. Na konci – v styku s vaječníkom – je vajíčkovod vystlaný epitelom a v jeho strede sa nachádza svalová vrstva.

Vnútorné ženské pohlavné orgány Zdroj foto: Shutterstock.com, ZDRAVIE.sk

Vajíčko sa hýbe vďaka peristaltickému pohybu svalstva vajíčkovodov a ich rias. V prípade prítomnosti spermie vo vajíčkovode môže dôjsť k jeho oplodneniu (počatiu). Vajíčkovody ústia do maternice. Je to svalnatý hruškovitý orgán, ktorý sa dokáže roztiahnuť tak, aby zabezpečil vývoj dieťaťa. Je zvyčajne naklonený dopredu, takmer kolmo na pošvu. Ústi do pošvy cez kŕčok maternice – cervix –, ktorý býva upchatý hlienom. V ňom je malý otvor na menštruačnú krv. V čase ovulácie je hlien redší, čo umožňuje spermiám ľahší prienik do maternice. Pošvu (pružnú trubicu dlhú asi 8 cm) čiastočne prekrýva panenská blana (hymen), ktorá sa niekedy natrhne alebo roztiahne pri namáhavom cvičení, používaní tampónov alebo pri pohlavnom styku. Hymen má rozličný tvar aj elasticitu.

Anatómia maternice Zdroj foto: Shutterstock.com, ZDRAVIE.sk

Dôležité upozornenie pre všetky dievčatá!

Pre zdravý vývin pohlavných orgánov a z hľadiska perspektívy sexuálneho a reprodukčného zdravia je nesmierne dôležité viesť dievčatá už od útleho detstva k dôslednej hygiene vonkajších pohlavných orgánov. Neohrozovať neprimeranými zásahmi vnútorné prostredie pošvy (používaním parfumovaných mydiel, rozličných dezodorantov, telových mliek, nevhodnou bielizňou, užívaním niektorých liekov, nedostatočnou hygienou análneho otvoru, zanedbaním výtokov či používaním nevhodných hygienických vložiek a tampónov).

Vyšetrenie kŕčka maternice – odporúča sa mladým ženám nad 20 rokov v pravidelných intervaloch raz za rok. Pomôže v začiatkoch odhaliť zhubné ochorenia a začať účinnú liečbu. Ako každé gynekologické vyšetrenie nie je najpríjemnejšie, ale nebolí a trvá len chvíľu!

Dôležitou súčasťou ženského tela sú prsníky. Skladajú sa z tkaniva mliečnej žľazy usporiadanej do 15 až 25 oddelených a rozvetvených kanálikov, ktorú obklopuje tukové tkanivo. Jeho rozličné množstvo spôsobuje rozdielnu veľkosť ženských prsníkov. Bunky produkujúce mlieko tvoria alveoly, sústreďujú sa na konci každého mliekovodu a obklopujú ich bunky hladkej svaloviny. Každý mliekovod má svoj vlastný vývod na vrchole bradavky. Tá je najcitlivejšou časťou prsníka. Pri dotyku alebo vzrušení stuhne a vzpriami sa. Okolo bradavky je dvorec hnedej alebo ružovej farby. Hlavnou funkciou prsníkov je dojčenie novorodenca.

Prsiam sa v našej spoločnosti – najmä v médiách – venuje príliš veľká pozornosť a veľa dievčat sa obáva, že tie ich nie sú „dokonalé“. Tvar pŕs a bradaviek sa v čase dospievania mení. Ich vývoj neprebieha vždy rovnomerne, a tak je zvyčajne jeden prsník väčší ako druhý. Niektorým táto malá nerovnomernosť ostane.

Menštruácia

Menštruácia je významnou udalosťou v živote každého dievčaťa – vo väčšine prípadov znamená zmenu na ženu, schopnú stať sa matkou. Niektoré prekvapí, iné ju očakávajú s napätím, pretože väčšina kamarátok už menštruáciu „dostala“. Netreba sa znepokojovať, ak nebudete medzi prvými. Prvá menštruácia do veku 16 rokov je v norme. Ak sa dovtedy neobjaví, odporúča sa poradiť sa s lekárom.

Menštruačný cyklus

Počíta sa od začiatku jednej do začiatku nasledujúcej menštruácie. V období pohlavnej zrelosti dozrievajú vo vaječníkoch folikuly – každý mesiac jeden. Približne 14 dní od prvého dňa menštruácie zrelý folikul praskne a vajíčko uložené v ňom je pripravené na oplodnenie. Táto fáza cyklu sa nazýva ovulácia. Folikul vylučuje hormón estrogén, ktorý pripravuje sliznicu maternice na prijatie oplodneného vajíčka. Zrelé vajíčko odchádza cez vajíčkovod do maternice. Ak v tomto období dôjde k splynutiu vajíčka a mužskej pohlavnej bunky – spermie, zahniezdi sa v sliznici maternice a začne sa vyvíjať plod. Ak nie, výstelka maternice spolu s krvou odíde cez pošvu von z tela – nastáva menštruácia (perióda, menzes, mesiačiky, krámy).

Zdroj foto: Shutterstock.com, ZDRAVIE.sk

Cyklus trvá spravidla 28 dní, ale rozdiely sú možné. Rozmedzie 21 – 35 dní je v norme. 12 až 16 dní pred začatím novej menštruácie sa uvoľňuje ďalšie vajíčko. Cyklus sa opakuje približne 30 rokov, až do prechodu klimaktéria, keď sa plodné obdobie ženy končí. Zo začiatku väčšinou menštruácia neprichádza pravidelne, no cyklus sa zvyčajne do dvoch rokov upraví.

Menštruačný cyklus je prirodzenou súčasťou života ženy. Ak netrpíte nadmernými bolesťami (dysmenorea) a inými ťažkosťami, nemusí vás nijako obmedzovať. Ak áno, treba sa poradiť s lekárom. Na zachytávanie odchádzajúcej krvi používajte vložky (na trhu je veľký výber podľa tvaru a veľkosti) alebo tampóny, ktoré sa zasúvajú do pošvy (návod na použitie nájdete v každom balení). Je dôležité pravidelne a včas ich meniť, aby nedošlo k infekcii. Menštruácia vás neprekvapí, ak si budete viesť menštruačný kalendár. Zároveň dokážete uviesť dátum poslednej menštruácie, čo je dôležitý údaj v prípade gynekologického vyšetrenia.

Predmenštruačný syndróm

V čase menštruačného cyklu sa hladina hormónov v tele mení, čo môže ovplyvniť vaše psychické rozpoloženie. Všeobecne platí, že pred začiatkom cyklu sa u niektorých žien dostavuje zvýšená citlivosť, smútok, podráždenosť, prípadne únava. Niekedy je lepšie s takouto alternatívou včas rátať, prípadne sa na ňu pripraviť.

Výtok

Ide o samočistiacu schopnosť pošvy. Za normálnych okolností je výtok bez zápachu a na bielizni zanecháva belavú až žltkastú stopu. Jeho množstvo a hustota sa v priebehu menštruačného cyklu menia. Pred menštruáciou má výtok mliečnu farbu a je lepkavý. V čase ovulácie sa ho vylučuje najviac, v podobe číreho hlienu s jemnou mydlovou vôňou. Zvýšený výtok sa môže objaviť aj v období, keď prežívate silnejšie emócie, stres. Vtedy nie je nutná špeciálna liečba. Ak však výtok nepríjemne zapácha, spôsobuje podráždenie sliznice, či svrbenie, ide o infekciu a je potrebné navštíviť gynekológa.

Samovyšetrovanie prsníkov

V čase, keď si organizmus zvyká na zmeny súvisiace s dospievaním, je vhodné vytvoriť si návyk na pravidelné samovyšetrovanie prsníkov. Prispieva to k porozumeniu zmenám, ktorými organizmus dievčaťa prechádza počas menštruačného cyklu, a zároveň k uisteniu sa o svojom zdraví. Prsníky sa vyšetrujú hmatom a zrakom. Tkanivo ženských prsníkov je veľmi citlivé a reaguje na zmenu hladiny hormónov počas menštruačného cyklu a v tehotenstve. Najvhodnejšie je vyšetrenie prsníkov do piateho dňa po menštruácii. V prsníkoch sa celkom bežne môžu vyskytovať hrčky, ktoré sú väčšinou neškodné a v priebehu cyklu sa môžu meniť.

Anatómia ženského prsníku Zdroj foto: Shutterstock.com, ZDRAVIE.sk

Ak si však myslíte, že by to mohol byť zdravotný problém, odporúčame navštíviť odborného lekára. Niektoré dievčatá sa spočiatku hanbia. Je to úplne normálne a chvíľu trvá, kým si zvyknú na postupne sa meniace tvary svojho tela. Môžu si myslieť, že keď sa cítia zdravé, prsníky netreba vyšetrovať. Potrebujú si overiť, či pri vyšetrení postupujú správne, chcú vedieť, ako často a kde vyšetrovanie robiť.

Ako postupovať pri zisťovaní zmien prsníkov alebo prítomnosti hrčiek?

1. Vyšetrenie postojačky

  • Skontrolovať obrys prsníkov, zmeny veľkosti, tvaru a farby, zvrásnenie kože.

  • Vyšetriť bradavky: či majú stále rovnaký tvar a či sú v rovnakej úrovni ako obvykle. Všímať si prehĺbenie dovnútra, olupovanie alebo vyrážky, prípadne výtok.

  • Hľadať viditeľné hrčky alebo zatvrdnutie.

2. Vyšetrenie poležiačky

  • Zdvihnúť ľavú ruku a položiť ju pod hlavu.

  • Pravou rukou vyšetriť ľavý prsník. Používať pritom brušká troch prstov – ukazováka, prostredníka a prstenníka. Pevne pritláčať prsty a pomalými krúživými pohybmi vyšetriť prsník.

  • Ľavú ruku pripažiť k telu a pokračovať vo vyšetrovaní ľavého prsníka smerom nahor až po kľúčnu kosť a smerom von až do podpazušnej jamky.

  • Rovnako postupovať na pravej strane.

Mužské pohlavné orgány

Základnou funkciou mužských pohlavných orgánov je produkovať pohlavné bunky – spermie. Tie sa na rozdiel od dievčat začínajú chlapcom tvoriť až v puberte pod vplyvom hormónu testosterónu, ktorý produkujú mužské pohlavné žľazy – semenníky. Tento hormón počas puberty spôsobuje vývinové zmeny na pohlavných orgánoch chlapcov, podporuje rast svalovej hmoty, stimuluje rast ochlpenia, zmenu hlasu, spúšťa pohlavnú aktivitu a záujem o druhé pohlavie.

Mužské pohlavné orgány sa nachádzajú mimo tela v podobe semenníkov, penisu a mieška najmä pre nižšiu teplotu, ktorá je potrebná na tvorbu spermií. Vnútri organizmu však funguje systém kanálikov a žliaz zohrávajúcich dôležitú úlohu v tvorbe a vo vypudzovaní pohlavných buniek – spermií. Semenníky sú uložené v jemnom vaku – miešku za penisom. Ten sa nachádza mimo tela, pretože teplota semenníkov musí byť nižšia ako telesná teplota kvôli kvalite spermií. Zvyčajne ľavý semenník visí o niečo nižšie ako pravý. Denne od puberty až do dospelosti sa v nich vytvoria milióny spermií. Vývoj jednej spermie trvá asi 70 dní. Zo semenníkov prechádzajú do nadsemenníkov (rozvinuté dosahujú dĺžku približne 6 metrov), kde dozrievajú. Sťahy svalov vytlačia spermie do semenovodu a močovej rúry. Pohyb spermiám umožňuje semenná tekutina produkovaná prostatou a semennými mechúrikmi (vačky) vylučujúcimi semeno obsahujúce cukor, ktorý vyživuje a mobilizuje spermie.

Mužské pohlavné orgána Zdroj foto: Shutterstock.com, ZDRAVIE.sk

Počas pohlavného styku sa semeno vystrekuje z penisu do pošvy ženy. Pri ejakulácii sa uvoľní semeno v objeme čajovej lyžičky – približne 300 miliónov spermií. Spermie, ktoré neodídu pri ejakulácii, po určitom čase sa opäť vstrebú do tela. Penis je valcovitý orgán, ktorý mení svoj tvar v závislosti od vzrušenia. Veľkosť penisu nesúvisí s mužnosťou ani so sexuálnou výkonnosťou alebo s rozkošou. Chlapci sa často obávajú, či je ich penis dostatočne veľký. Rozdiely vo veľkosti však nie sú až také zjavné ani dôležité, ako si ľudia myslia. V normálnom stave visí penis dole, ale pri pohlavnom vzrušení sa zväčšuje a smeruje nahor. To umožňuje zaviesť ho do pošvy. Penis tvoria hubovité erektilné tkanivá, ktoré sa pri erekcii naplnia krvou. Žaluď (hlava) penisu je veľmi citlivý. Celé telo penisu aj so žaluďom u neobrezaných mužov prekrýva predkožka (záhyb kože). Kvôli hygiene je dôležité pravidelne ju sťahovať dozadu a umývať výlučky (smegma) nachádzajúce sa pod ňou.

Obriezka sa robí často z náboženských alebo z hygienických dôvodov u chlapcov hneď po narodení alebo zo zdravotných dôvodov aj v neskoršom veku. V chlade alebo v strachu sa penis a miešok scvrkávajú. Naopak, penis „rastie“ v teple alebo pri vzrušení. Približne platí, že menší penis sa v čase erekcie zväčší viac než veľký. Spermie sa vystrekujú z penisu močovou rúrou – kanálikom na odvod moču. Počas erekcie sa svaly pri otvore močového mechúra stiahnu, takže moč sa nedostane do semena ani semeno do močového mechúra. Ejakulácia a močenie nikdy neprebiehajú odrazu! Ak dôjde k ejakulácii v noci počas spánku, hovorí sa tomu mokrý sen – polúcia. Je to úplne prirodzený jav. Erekciou sa nazýva zhrubnutie a vzpriamenie penisu. Stáva sa to zvyčajne ráno alebo pri erotických predstavách.

Niekedy si chlapci (aj dievčatá) dotýkaním sa svojich vlastných pohlavných orgánov vyvolávajú príjemné sexuálne pocity. Hovoríme tomu masturbácia. V spoločnosti na ňu existujú rozličné názory – niektorí ju považujú za škodlivú, iní zase za dôležitú cestu, ako sa naučiť vnímať svoje vlastné telo. Je intímnou (súkromnou) záležitosťou. Niektorí ľudia masturbujú, iní nie.

Samovyšetrovanie semenníkov

Vlastné pravidelné vyšetrovanie semenníkov je dôležitou prevenciou ich rakoviny. Postihuje najmä mladých mužov medzi 15. a 35. rokom života. Väčšina včas zachytených prípadov je liečiteľná. Najlepšie sa chlapci vyšetria vzpriamene pred zrkadlom. Vtedy semenníky voľne visia dolu. Jeden, zvyčajne ľavý, visí trocha nižšie. Je to preto, aby sa semenníky o seba neudierali. Odporúča sa zamerať sa na zmeny tvaru a veľkosti, prípadne na nové útvary na semenníkoch:

  • Palcom a ukazovákom semenníky prehmatať opatrným pootáčaním. Pri tom možno nahmatať nadsemenníky.

  • Poťažkať každý semenník v ruke. Oba by mali byť rovnako ťažké.

  • Treba si všímať rozličné znamienka, výstupky, škvrny, vyrážky a hrčky na penise či na semenníkoch a pozorovať zmeny.

  • V prípade zistených neznámych útvarov na semenníkoch a na miešku, sa odporúča vyhľadať odborného lekára.

  • Pri aktivitách, počas ktorých by mohlo dôjsť k zraneniu v oblasti genitálií, si treba semenníky chrániť. Existujú na to špeciálne suspenzory.

Pravidelné vyšetrovanie prsníkov a kŕčka maternice u žien, ako aj vyšetrovanie mužských semenníkov môžu prispieť k záchrane života!

Starostlivosť o svoje telo

V období puberty tvoje telo v súvislosti so zmenou fyziologických pochodov vyžaduje zvýšenú pozornosť. Mení sa zloženie telesného potu, ktorý postupne reaguje s baktériami na pokožke a môže nepríjemne zapáchať. Každodenná osobná hygiena vrátane intímnej by sa mala stať prirodzenou súčasťou tvojho života.

Dievčatá

Každodenné umývanie v oblasti genitálií je samozrejmosťou. Najlepšie je umývať ich len vodou, mydlo môže vnútorné prostredie vagíny podráždiť a spôsobovať zápaly. V súčasnosti existujú špeciálne umývacie emulzie na intímnu hygienu bez obsahu mydla. Počas menštruácie treba venovať intímnej hygiene dvojnásobnú pozornosť, aby sa zabránilo nepríjemnému telesnému pachu, prípadne infekcii spôsobenej rozkladajúcou sa krvou. Pred kúpeľom vo vani v tomto období uprednostnite sprchu. Parfumy na intímnu hygienu a parfumované vložky môžu podráždiť sliznice, radšej sa im vyhnite.

Nie všetky telesné zmeny musia súvisieť s dospievaním. Treba sa naučiť vnímať signály svojho tela, aby sa predišlo prípadným problémom – chorobným zmenám.

Tak, ako chodíte k zubárovi, alebo detskému lekárovi, aj gynekologická prehliadka by sa mala stať prirodzenou súčasťou starostlivosti o zdravie. Odporúča sa, aby ambulanciu gynekológa dievčatá prvýkrát navštívili vo veku 15 rokov. Určite by to nemali odkladať, keď sa rozhodnú sexuálne žiť. Vtedy sa treba poradiť aj o vhodnej antikoncepcii.

Gynekologické vyšetrenie

Prvýkrát môže byť stresujúce. No nemusíte sa ničoho obávať, nebýva bolestivé a počiatočné rozpaky postupne isto prekonáte. Pretože pri prehliadke sa treba vyzliecť od pása dole, ako oblečenie na túto príležitosť je vhodnejšia sukňa či šaty než nohavice. V ordinácii si tak nebudete pripadať celkom nahá. Samotné vyšetrenie absolvujete na vyšetrovacom stole v polohe ležmo. Lekár pomocou zrkadielka a špachtličky, ktoré vsunie do pošvy, odoberie vzorky z kŕčka maternice. Odber pošle na laboratórny rozbor, aby sa včas zachytili prípadné chorobné zmeny na kŕčku maternice. Vyšetrenie by ste mali absolvovať raz ročne, najneskôr rok po prvom sexuálnom styku. Súčasťou vyšetrenia je rozhovor, anamnéza, prípadne aj informácie o výbere antikoncepcie.

Chlapci

Intímna hygiena v tomto období vyžaduje rovnako zvýšenú pozornosť ako u dievčat. Každodenným umývaním v oblasti genitálií predídete nielen nepríjemnému zápachu, ale aj vzniku zápalových ochorení a infekčných chorôb. Zvýšenú pozornosť venujte penisu – konkrétne žaluďu a predkožke, ktorá ho prekrýva. Pod predkožkou sa hromadí bieložltý maz – smegma. Ak sa žaluď pravidelne neumýva, vo vlhkom prostredí slizníc sa darí rozličným mikroorganizmom, ktoré okrem nepríjemného pachu spôsobujú nebezpečné zápalové procesy. Istú výhodu majú chlapci a muži, ktorí sú obrezaní. Ich žaluď nezakrýva predkožka, takže táto oblasť sa ľahšie udržuje v čistote.

Intímna hygiena

Pri každom umývaní predkožku pretiahnite dozadu tak, aby sa odhalil žaluď. Penis dôkladne poumývajte vodou a mydlom. Ak je predkožka príliš tesná a nedá sa ľahko pretiahnuť, skúste to pomaly a postupne vo vani s pomocou mydla. Niekedy je predkožka úzka natoľko, že je potrebný malý operačný zákrok. Príliš tesná predkožka môže spôsobiť bolesti pri erekcii.

V prípade akýchkoľvek vážnejších problémov navštívte lekára – urológa.

Prečítajte si aj tento článok:

Fyzické a psychické zmeny v období dospievania

pohlavie

Dobry clanok ale co mi tam chyba je ze ste neuviedli ako prebieha urologicke vysetrenie pohlavnych organov u muza. Toto mnohi mladi chlapci a muzi nevedia co ich caka ked idu po prvykrat k urologovi a maju strach a obavy. Toto ste tam zabudli uviest. Dost casto sa tu na fore s tym stretavame ze nejaky chalan ide prvykrat na urolog. vysetrenie a nic o nom nevie. Lebo samovysetrenie semennikov nestaci. Urologicke vysetrenie zahrna toho viac.