7 tipov pre zdravý jedálniček

Aby sme boli v dobrej kondícii, najdôležitejšie je mať kvalitný jedálniček. Platí to počas celého roku, ale hlavne na jar. Oboznámte sa teda so 7 tipmi pre zdravý jedálniček.

Aby sme boli v dobrej kondícii, najdôležitejšie je mať kvalitný jedálniček. Platí to počas celého roku, ale hlavne na jar. Oboznámte sa teda so 7 tipmi pre zdravý jedálniček.

1. Neodkrajujte z ovocia a zeleniny šupku

V šupke a hneď pod ňou je najviac cenných látok, preto sa jej rozhodne nezbavujte, najmä nie vtedy, keď máte ovocie z vlastnej záhradky, alebo od niekoho, kto vám ho dal z vlastnej úrody či také, ktoré ste kúpili v bio kvalite - teda chemicky neošetrené. Ak kupujete ovocie v obchode, dôkladne ho umyte pod tečúcou vodou.

2. Jedzte surovú stravu

Snažte sa do jedálneho lístka zaradiť čo najviac potravín v surovom stave - ovocie, zeleninu, oriešky, semienka, oleje lisované za studena a podobne. Tepelnou úpravou ničíte vitamíny a minerály, varením sa stráca až polovica vitamínu C, dusením 40 percent. Aj vitamin B je veľmi citlivý na teplo. Ak teda môžete, snažte se jesť čo najviac surovej stravy. Snažte sa aj konzumovať čo najviac ovocia a zeleniny, ktoré sa práve zberá v našej republike, pretože je to záruka toho, že sa k nám, spotrebiteľom, dostane v krátkom čase a nebude tak tráviť veľa času v kamiónoch pri preprave ako dovážané ovocie a zelenina.

3. Využívajte dary prírody

Pri prechádzke prírodou často môžete nájsť plod určený ku konzumácii. Neváhajte a hneď ho aj zjedzte. Borievky, čučoriedky, maliny, lieskové orechy, jahody, alebo iné ovocie, ktoré cestou nájdete, to všetko sú malé čisto prírodné multivitaminové tabletky. Bonus k tomu - nie sú chemicky ošetrené, takže je to to najlepšie, čo pre vaše telo môžete spraviť.

4. Neničte vitamíny

Vitaminy sa ničia aj vtedy, keď jedlo ohrievate, namáčate, necháváte dlho stáť. Preto jedlo varte najlepšie v pare s malým množstvom vody, krátko pripravujte vo woku alebo hlbokej panvici, nechajte vždy najskôr variť vodu a až potom do nej vkladajte potraviny. Potraviny chráňte pred svetlom, ktoré ničí mnoho vitamínov.

5. Uprednostnite farebnú zeleninu a ovocie

Doprajte si často ovocie a zeleninu, ktorá má sýtu farbu. Čím intenzívnejšia je farba, tým viac vitálnych látok je v plodoch obsiahnutých.

6. Nahraďte sladkosti sušeným ovocím

Radi maškrtíte? Dobre, ale radšej zdravo - jedzte sušené ovocie. Ak máte na svojej záhradke prebytky, alebo ak ste kúpili viac ovocia než môžete spotrebovať, rozhodne sa vyplatí ho vysušiť a mať tak zásobu niečoho sladkého po ruke. Sušené jabĺčka, slivky, marhule,...každý si môže dopriať to, čo má rád. Je výborné, ak si vysušíte ovocie v domácej sušičke, ktorá dnes už nestojí toľko peňazí. Len tak budete mať istotu, že sušené ovocie nie je sírené, farbené, prisladené, ani inak upravené, ako to často býva v obchodoch.

7. Prejdite na celozrnné potraviny

Uprednostnite celozrnné pečivo a nelúpanú ryžu. Až 90 percent vitamínu B1 sa odstráni pri premene celého pšeničného zrna na bielu múku. Nie je škoda sa týmto spôsobom zbavovať cenných látok? Veď v kuchyni môžete pokojne bielu múku nahradiť celozrnnou a používať ju pri príprave všekých pokrmov.

jane124

Super tipy, niektorymi sa podvedome oberame o kopec zivin. pritom jedalnicek sa da vytvorit uplne jednoducho, pozrite -odkaz odstránený-

Mame jar, tak sa tesme na cerstvu zeleninu a ovocie namiesto vysmazanych reznov.